Истински дебати за ЕС биха повишили подкрепата за Зелените, сочи проучване

Истински дебати за ЕС биха повишили подкрепата за Зелените, сочи проучване

© ReutersПодкрепата за Зелените нараства, сочат резултатите от проучване, цитирани от EurActiv. Проучването е проведено по метода "deliberative poll", което означава изследване на общественото мнение чрез обсъждане. Резултатите от него показват още, че намалява подкрепата за двете големи политически групи в ЕП – тази на Европейската народна партия и европейските демократи (ЕНП-ЕД) и тази социалистите (ПЕС).


"Сериозно обсъждане на климатичните промени значително повиши електоралната популярност на Зелените", каза Джеймс Фишкин вчера на 3 май при обявяването на резултатите от второто подобно изследване в ЕС. Той е един от бащите на идеята за изследване на общественото мнение чрез обсъждане.

Научно избрана група от 350 граждани на ЕС от всички страни в съюза беше събрана в Ла Хулп, близо до Брюксел. Те обсъждаха политиките на ЕС в областта на имиграцията и климатичните промени.


При сблъсъка си с различни аргументи накрая те бяха в състояние да изразят информирано мнение, а не просто да дадат спонтанен отговор, както обикновено се случва в стандартните проучвания.


"Ако Европейският парламент се избираше от граждани, които разискват, щеше да има много различен вид", заяви Фишкин. "Европейската публична сфера оживя за един уикенд и показахме, че тя може да промени начина, по който гласуват хората", добаво той, цитиран от EurActiv.


Проучването "Europolis" рязко увеличи подкрепата за Зелените, чийто дял от гласовете скочи от 8% преди обсъждането до 18% след него. Европейската народна партия (ЕНП) имаше най-голяма покрепа в първоначалната фаза на проучването с 40%, но после се срина до 30%. Другите политически партии отбелязоха малки загуби. Партията на европейските социалисти загуби един процент от 22% на 21%, а Либералните демократи (АЛДЕ) паднаха от 9% на 8 %.


Проучването демонстрира ентусиазъм сред респондентите за намаляване на парниковите емисии. След обсъждането 85% се обявяват в ползва за действия за борба в климатичните промени, докато в началото подкрепата беше само от 72%.


Енергийната ефективност също е увеличила своята полулярност от 75% на 84%, а схемата за търговия с емисии спечели подкрепа от 49% при начални 39%. В същото време намаляват поддръжниците на атомната енергия и биогоривата.


"Ако хората, които провеждат кампании, информираха хората така, както ние го правим, ще видим промяна в техните мнения", добави Фишкин във връзка с предизборните кампании в Европа. "За нещастие, на хората винаги се показва един аргумент, но не и друг", обяснява той. Според него изследванията на общественото мнение чрез обсъждане предоставят на гражданите балансирана информация, която им позволява да оценят широка гама от аргументи преди да вземат решение за възможните политики.


Гражданите демонстрираха също и по-голямо разбиране и толерантност по въпросите на имиграцията след обсъждането. Преди дискусиите с експерти 69% от участниците смятаха, че имигрантите трябва да бъдат обвързани с начина на живот на приемната страна, сравнено само с 52% след това.


Според Фишкин "Europolis" е организирано по-скоро като научно събиране, отколкото като медийно събитие. Европа, според него е изключително трудно място заради различните езици и различните пазари. "Няма обща публична сфера заради липсата на еднаква система за комуникации", смята той, имайки предвид липсата на финансиране за подобряване на комуникацията.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bogo
  *****
  Неутрално

  Браво. Гласувайте за ЗЕЛЕНИТЕ и в България. Да покажем, че можем:
  http://zelentie.bg

 2. 2 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  По- добре зелени -отколкото червени
  а най-добре сини

 3. 3 Профил на Щастливеца
  *****
  Неутрално

  Ще гласувам за зелените като поузреят малко Искам да видя от тях ясна ориентация и подкрепа на тези политически сили, които според тях ще подпомогнат реализирането на зелените идеи в България икономически и политически.

 4. 4 Профил на Петко Ковачев
  Петко Ковачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не те разбирам, Щастливецо. Ние ЗЕЛЕНИТЕ можем да реализираме зелените идеи в България икономически и политически, а не други политически сили.

  Аз лично съм се опитвал да накарам досегашните "сили" 20 години да реализират това, което и ти искаш, Андрей опитва поне от 18 г., Димитър - и отпреди мене, Стоян Бешков - и той, Петко Цветков, Борис Бъров, Тома Белев, Веселина, Катерина, Албена - не мога да изброя всички... И какъв е резултатът? Това което е днес - това са резултатите! (Само заради коректността към СК няма да изброявам провалите в екополитиките на правителствата от 1990 г. насам!)

  И какво предлагаш - онези младежи, които активно се включиха и които излязоха и блокираха страната, за да защитят Иракли, Странджа, Рила и цялата българска природа - да чакат още 20 г. някой друг да се натутка? Да минат по нашия път, без да се поучат от него? Да разчитат на кого ли не, на измекяри, бандити, политически курви, изникнали от не знам къде си типове или просто на хора с НЕ-зелени идеи да правят ЗЕЛЕНАТА политика на България?

  ЗЕЛЕНИТЕ затова се създадохме - за да променим това и да има ЗЕЛЕНА политика! Да покажем, че единствените на които можем да разчитаме, сме самите ние, гражданите на които НИ ПУКА!

  Затова - на 7 юни - с бюлетина номер 12!
  12 и ЗЕЛЕНИТЕ - за истинската промяна в България!

  The end of the carbon- and nuclear-based economy is coming. Go for renewables!
 5. 5 Профил на зеленушко
  *****
  Весело

  Браво, Петко. С вас сме и дано успеем!!!!

 6. 6 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Изводът е ясен: след като се информираш, става много вероятно да избереш Зелените. И в Европа, и в България

 7. 7 Профил на Павел Антонов
  Павел Антонов
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 8. 8 Профил на dimo
  *****
  Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK