Интернет достъпът в ЕС ще може да бъде прекъсван без съдебно решение

Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/" target="_blank">Creative Commons</a>.

© Justin Marty

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Държавните органи ще могат да прекъсват интернет достъпа на потребители, заподозрени в незаконно сваляне на филми и музика от мрежата. За това се договориха представители на Европейския парламент (ЕП) и Съвета рано сутринта, предаде електронното издание EurActiv. Това стана по време за заседание в рамките на помирителната процедура* между ЕП и Съвета за пакета за телекомуникациите.
Комитетът по помиряване, третата и финална фаза от законодателния процес на съвместно взимане на решения между ЕП и Съвета, беше съставен от евродепутати, представители на европейските правителства и ЕК. След постигнатите договорки по време на неговото заседание законодателният пакет за телекомуникациите най-накрая ще може да влезе в сила.


Законодателните промени в телеком пакета бяха обект на ожесточен дебат между ЕП и Съвета. Дискусии пораждаше именно поправка 138, която по настояване на ЕП акцентираше върху нуждата от "предварително решение от съдебните власти" за прекъсване на интернет достъпа на заподозрените в незаконно сваляне от мрежата.


Депутатите върнаха телеком пакета обратно на Съвета през май. Причините бяха притеснения от страна на ЕП, че предложените мерки няма да защитават адекватно правата на потребителите.
В момента текстът гласи: "Ще бъде гарантирана предварителна, честна и безпристрастна процедура, включително правото да бъдат изслушани засегнатото лице или засегнатите лица, обект на нуждата за подходящи условия и процедурни мерки в надеждно обосновани случаи на спешност и в съответствие с Европейската конвенция за защита на човешките права и основните свободи. Правото на ефективно и навременно съдебно преразглеждане ще бъде гарантирано."


"Много съм щастлива, че постигнахме споразумение за телеком пакета", заяви Аса Торстенсон, министър по комуникациите на Швеция, която в момента председателства ЕС. "Това споразумение засилва конкурентноспособността сред предприятията и увеличава защитата на потребителите в Европа, което ще доведе до (...) по-добри и по-евтини услуги на широколентов интернет достъп, както и значително по-силна защита за всички интернет потребители", смята Торстенсон.


Предложената реформа би трябвало да укрепи договорните права на потребителите в ЕС, коментира EurActiv. Тя ще доведе и до създаването на паневропейски регулаторен орган, който да подобри правилата за регулиране и прилагане на телекомуникациите в държавите членки на ЕС, така че никой оператор да не бъде предпазен от наличието на конкуренция.


Интернет достъпът - основно човешко право?


Евродепутати от всички партии, но основно от центъра, левите и партията на Зелените, се противопоставяха на прекъсването на интернет без основателна причина и предвартелна съдебна санкция. Преди евроизборите през юни те убеждаваха избирателите, че ЕП ще продължи да се противопоставя на въвеждането на "драконовите мерки". Много от депутатите поддържаха тезата, че правото на интернет се е превърнало в основно човешко право, жизненоважно като достъпа до вода или електричество.


Те даваха като пример, че твърде много аспекти от гражданското участие в обществото изискват достъп до глобалната мрежа, включително плащането на сметки, четенето на новини и връзка с местните правителства. По тази причина спирането на достъпа до дигиталния свят лишава потребителят и от редица други права, настояваха депутатите.


Натискът от страна на държавите членки обаче е смекчил позицията на ЕП, коментират европейски издания. От една страна, много еврочленки имат желание да въведат строги закони срещу интернет пиратите. От друга, в някои европейски столици смятат, че Европарламентът настъпва в законодателна област, в която правителствата усилено искат да запазят правото на самостоятелни решения.


Франция и Великобритания настояват за драконови мерки срещу незаконното сваляне от интернет


Франция е сред най-сериозните поддръжници на идеята за прекратяване на достъпа на потребители, свалящи незаконно съдържание. Там беше прокаран оспорван закон за пиратството в интернет, като президентът Никола Саркози използва влиянието си за прокарването му. Новият акт ще позволява изключване на интернет на потребители за незаконно теглена на файлове. Това е втората версия на закона, чиито първи вариант беше отхвърлен от Конституциония съд на Франция.


Съдът отхвърли текст от първоначалната версия, според който новият контролен орган, който се създава със закона, би имал правомощията да прекъсва достъпа до интернет на лица, намерени за виновни в незаконно сваляне на файлове от интернет. Конституционният съд постанови, че регулаторният орган ще може само да отправя предупреждения, а изключването на достъпа до интернет ще може да се нарежда само от съдия след две писмени предупреждения от новия орган. Налаганите от съдия санкции включват глоби до 30 000 евро.


Законът също така задължава притежатели на безжична връзка с интернет да блокират други потребители, които нямат разрешение да ползват тази връзка.


Във Великобритания министърът на икономиката Питър Манделсън обяви правителствен план за справяне с интернет пиратите. По думите му, идва края на "дните на безнаказаната и незаконна" обмяна на файлове чрез глобалната мрежа. Стратегията предвижда нарушителите да получават серия от все по-строги предупреждения, като крайната мярка ще бъде пълното спиране на достъпа им до интернет. Инициативата е част от подготвяния за края на ноември проектозакон за дигиталната икономика. Очаква се той да влезе в сила от април 2010 г.


"Според британското правителство ползването на нечия творба без необходимото заплащане е неправилно и като държава с икономика, основана на креативността, не можем да стоим със скръстени ръце и да не предприемаме никакви ответни действия", заяви Манделсън.


Манделсън беше подозиран, че е попаднал под влиянието на лобисти от света на шоубизнеса и банковата индустрия по въпросите за незаконното сваляне на файлове от интернет, посочва EurActiv.


Британският политик беше обвинен, че е се е срещнал с един от основателите на компанията "DreamWorks" Дейвид Гефън на гръцкия остров Корфу. След завръщането си Манделсън настоял за въвеждането на строги мерки срещу интернет пиратите във Великобритания, въпреки че преди това не проявявал интерес по темата. Това твърди британският вестник "Таймс", като се позовава на неназован източник.*До помирителната процедура се стигна след интензивни преговори през пролетта на тази година. ЕП и Съветът достигнаха до споразумение по трите части на телеком пакета: директивата за електронните комуникации, рамковата директива за правата на гражданите, както и създаването на нов европейски орган за регулиране на телекомуникациите, наречен BEREC. Компромисът беше одобрен на пленарно заседание на второ четене през май.


В същото време беше върнато и едно изменение, направено от парламента от първо четене, което засягаше интернет достъпа. Тогава евродепутатите настояваха, че "не могат да бъдат налагани ограничения на основните права и свободи на крайните потребители без предварително решение на съдебните власти (...), освен когато е застрашена обществената сигурност" (поправка 138).


На 6 октомври министрите от държавите членки на ЕС официално отхвърлиха настояването на ЕП за вече печално извесната поправка 138.


В крайния вариант на текста обаче тази формулировка отпадна, като ЕП значително смекчи позицията си и се приближи към текста, за който настояваше Съвета.


На пленарната сесия на ЕП на 23-26 ноември депутатите трябва да гласуват окончателно промените, като това трето четене е окончателно. По време на третото четене ЕП няма право да нанася корекции на текста, а може само да приеме или отхвърли. За да бъде одобрен телеком пакетът, е необходимо обикновено мнозинство от евродепутатите.

Коментари (280)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angmar
  angmar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Айде на криптирания трафик ...

  Ментор
 2. 2
  Alien
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 3. 3 Профил на Културен вълк
  *****
  Неутрално

  Е! Ний на това сме свикнали! Най-редовно БТК да ни го прекъсват от години без предупрежние и съдебно решение

 4. 4
  *****
  Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 5. 5
  *****
  Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 6. 6 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Е сега ако няма бум на криптиращите технологии и TOR...

  Истината ще ви освободи
 7. 7 Профил на ккк
  *****
  Неутрално

  Става ли ви ясно сега защо Интернет иде от Америка а не от Европа?
  В САЩ ако пиратстваш ще те осъдят за стотици хиляди но интнернета няма да ти прекъснат защото тогава ти ще ги съдиш за милиони за пропуснати ползи и нанесени вреди.

 8. 8 Профил на Гъз
  *****
  Неутрално

  Ей ви на! ЕС тоталитаризмЪ се задава, спете спокойно деца.

  Вече започва да се избистря защо падна Берлинската стена, за да се издигне нова, виртуална.

 9. 9 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  извънземни невъзпитан талибанино, точно ЕС и "левичАРИТЕ" се противопоставиХА на НАЦИОНАЛНОТО решение на Франция да спира интернета на заподозрени потребители

 10. 10 Профил на avtor
  *****
  Разстроено

  продажният саркози е виновен за това, за съжаление пиратската партия има само един човек в парламента. всъщност алиен, с този договор парламента получава доста повече правомощия за сметка на съвета, така че подобни закони по-трудно ще минават.

 11. 11 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  Ако не беше ЕС компаниите пак щяха да прокарат същото, но без защита на правата на потребителите.
  И на който не у харесва в ЕС да си ходи в Иан, Северна Корея или на майната си, никой никого не държи на сила..

 12. 12 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 915 Весело

  Честно казано, нищо неразбрах! Постоянния опит да се налагат търговски правила в световната мрежа са ми много смешни! Няма ефективен начин за контрол - то това му е и хубавото на интеренета! А вместо да предложат някакво по-добро качество срещу заплащане, те все си поставят за цел да накарат всички да плащат - нещо, което няма как да стане! Знам, че много им е болно на алчните корпорацийки виждайки мрежата като потенциални милиарди печалби, ноняма как да стане тяхната

 13. 13 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  А що се отнася до следенето, УК специално ИЗЛЕЗЕ от европейските конвенции за защита правата на човека, за да може да следи и задържа без съд хората колкото си иска.
  А следенето в УК (камери, интернет, телефони) е тотално и от много време ВЪПРЕКИ ЕС..

 14. 14
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 15. 15 Профил на ЦК на ЕСС
  *****
  Весело

  Другарки и другари, да ви е ЧЕСТИТ НОВИЯ Европейски социалистически СЪЮЗ!

  УРАААААААА!

 16. 16 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  Мунча - разбрахме вече, че искаш да си шефа на света и ти да определяш кое и как. Само че аз искам ако съм сгафил да ме съдят, а не мунча от позицията на непогрешимостта си да ми спира интернета. Понеже то така хубаво, ама след още няколко такива решения, Alien ще вземе да си закупи пищов и да пръсне главата на "непогрешимия" и така се връщаме в ХVІІ век. Знам че не можеш да го схванеш и продължаваш да си убеден, че ти знаеш най-добре кое е добре за мен, децата ми, внуците ми, кучето ми и т.н. Леваците сте така - нищо ново. Айде отивай да гориш израелски знамена, че днес не ми се разправя с теб.

  "И на който не у харесва в ЕС да си ходи в Иан, Северна Корея или на майната си, никой никого не държи на сила.." - както казах, ТОВА е ШЕФЪТ! ЕС е мунча и мунча е ЕС. Ще падна от смях просто, хахаха. Като се замисля, че тоя келеш най-вероятно е студентче (в европейския колеж в Брюж например) дето един цент пряк или косвен данък не е платил със свои пари, обаче много ги разбира...

 17. 17 Профил на Ха, ха
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Alien":
  не разбрах откога защитата на авторските права на Холивуд и подобните му е левичарско занимание. Би ли обяснил. Тъкмо при комунизма авторските права никой не ги спазваше. ЛИК препечатваше статии на поразия, Балкантон издаваше плочи с надписи "музика - ***", преводните книги се печатаха без отчисления към авторите.
  Напротив, тегленето на филми и музика без пари е проява на спонтаното противопоставяне на правилата на глобализирания пазар. Силните определят правилата, слабите се противопоставят. Такъв е светът.

 18. 18
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 19. 19 Профил на qwerty
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "Ха, ха":
  Защо винаги се правите на неразбрали и винаги четете нещата наопъки?
  В момента не става дума за авторски права, а за НАЧИНА да ти спрат достъпа до Интернет. Като причините далеч не са само авторски права!

 20. 20
  *****
  Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 21. 22 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Мдаа, според Лисабонския договор ЕС щеше да се присъединява към ЕКПЧ, чийто чл. 6 гласи, че всякаква намеса, засягаща гражданските права, става след изслушване от безпристрастен и независим съд. И как това се съчетава с решението ви да спирате интернета на хората без съдебно изслушване, бе, другари от ЕС?!?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 22. 21 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#17] от "Ха, ха":

  Постът ти само показва, че няма никакъв смисъл да ти обяснявам, понеже явно нещо ти куца системно. Започваме от азбуката - "Alien някъде написа ли, че авторските права не трябва да се спазват?". Като си напишеш домашното ела за втория урок. Той ще е на тема "Кой определя дали има нарушение на закона - Alien, мунча, Сульо, чиновник на бюро, или съдията?". Всъщност може би преди това ще трябва да минем през "Що е независим съд и има ли той почва у леващината, която обича да "отсъжда" по целесъобразност.". Ама това ще го мислим след първия урок.

 23. 23 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  Алиен, сигурно не ти е лесно да живееш заобиколен от левичари ))
  Университетите - левичари, ЕС - левичари, политиците - левичари, Обама и той левичар ))

 24. 24 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  талибаните борци срещу левичарството май пак са прочели само заглавието :

  ""Ще бъде гарантирана предварителна, честна и безпристрастна процедура, включително правото да бъдат изслушани засегантото лице или засегнатите лица, обект на нуждата за подходящи условия и процедурни мерки в надеждно обосновани случаи на спешност и в съответствие с Европейската конвенция за защита на човешките права и основните свободи. Правото на ефективно и навременно съдебно преразглеждане ще бъде гарантирано.""

 25. 25 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  "правото да бъдат изслушани засегантото"

  Вся власт ЕС-советом!
  Можеш да се оплачиш само при тези, от които искаш да оплачиш!
  Краят на демокрацията, as we know it!

 26. 26 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  Иначе аз с удоволствие ще гласувам за пиратска партия и смятам както каза и номер 1, че изходът е криптиране - Tor и прочее..

 27. 27 Профил на qwerty
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "muncho":
  Пак опираме до чиновник, бе пъпеш! До БЮРОКРАТ. До ПАПКА. А си трябва съд и там тази папка да бъде внесена и да имаш защита!
  Но вие съда го ползвате само като трибунал - да раздава смъртни присъди.

 28. 28 Профил на Хесапов
  *****
  Гневно

  Г-жа Торстенсон говори, че така се гарантират правата на потребителите. Явно смята, че като ми прекъснат интернета гарантират правото ми да го ползвам!
  Защо направо не кажат, че трябва да се защитят интересите на звукозаписните, филмовите и софтуерните компании?!

 29. 29 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А ако законът наистина се прилага, как българските нет доставчици ще оцелеят без 90% от клиентите си?

  gradinko.bg
 30. 30 Профил на LifeGiving
  LifeGiving
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Значи да обобщим - ако аз си купя ДВД с филм на него например е незаконно да го давам на друг да го гледа,така ли ??? Това ще рече че трябва дори и жена ми да си купи същото ДВД и да си го гледа само тя...даже явно няма право да седи до мен на дивана и да гледа филма...Има и нещо друго - трябва може би поне да ми плати за гледането на филма...Това е най-поносимо,защото тя ще ми плати без пари ,а в натура If you know what I`m saying ... Да не говорим за мама,тати и братчедите,направо я втасахме... Няма ли как да им се каже на тия законо- и правилнико - производители че това е толкова СМЕШНО и НЕВЪЗМОЖНО за контролиране !!!

 31. 31 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  А много интересно е в случая че едни и същи хора подкрепят политиката на Буш да държи хора без съд и присъда с години в Гуантанамо или държавата да забранява на хората да се обличат както искат, обаче протестират срещу опитите на ЕС да регулира отношенията между носители и потребители на авторски права )

 32. 32 Профил на Серго
  *****
  Весело

  Възкресението на пл. Славейков наближава . Пак ще се правят кинти.

 33. 33 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  Ех мунчаааа - ти си живото доказателство, че образованието в ЕС е на същото ниво като в БГ. Трагедия. Питай някой от преподавателите ти, след като си изчете лекцията за "Неизбежността на възприемането на общоевропейската парадигма в регионите на ЕС и влиянието на този дискурс върху отношението към малцинствата, през призмата на Бай Хуй" каква е разликата между "чиновник на бюро" и "съдия". Ще научиш много интересни неща - повярвай ми.

 34. 34 Профил на phillippe
  phillippe
  Рейтинг: 8 Гневно

  Следващия път ще гласувам за пиратската партия! Очевидно ще трябва и да се науча да "криптирам" и други подобни хитрини, от които не разбирам още. Много съм недоволен от този закон!

 35. 35 Профил на ХАХА
  *****
  Неутрално

  ХАХААА, НАЦЕХА ЛИ НИ ГО, А? АМА ТАКА ЩЕ БЪДЕ КАТО СИ МЪЛЧИМ!

  НЕБОЙТЕ СЕ ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО, ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА ФИЛМА.

 36. 36 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#31] от "muncho":

  Интересно е само за неграмотните талибани. Каква е разликата между изброените от теб неща можеш да попиташ след лекцията "ЕС като мост в развитието на интер-културните взаимодействия между представителите на малцинствата в новите страни членки".

 37. 37 Профил на Jovan
  Jovan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пиратството няма да умре, винаги ще се намерят нови начини да се сваля музика и филми нелегално. Пък и, ако стане формат на ниско ниво се прави бързо

  Какво си мислите, че става с дебитните и кредитните карти, пак тотален контрол...

  От свиня, славей не става.
 38. 38 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  тоя филм в америка, австралия и китай го гледат отдавна
  иначе да, трябва активизъм и лобиране, макар че срещу компаниите трудно ще се лобира..

 39. 39 Профил на Момчил
  *****
  Любопитно

  А защо просто не спрат Замундата и гледай какво става. Основно почти всичко от там се набира. Дори на пиратите тръгнаха проблеми да им правят дето ушким не въжаха при тях американските закони.


  До коментар [#21] от "Alien":

  Проблема е, че е едва ли би се съгласил да плащаш солените глоби за нарушени авторски права .

 40. 40 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  On September 8, 2003, the recording industry sued 261 American music fans for sharing songs on peer-to-peer (P2P) file sharing networks, kicking off an unprecedented legal campaign against its own customers. The recording industry has now filed, settled, or threatened legal actions against well over 28,000 individuals, and there is no end in sight. While the strategy of forcing ordinary music fans to pay thousands of dollars to avoid even bigger RIAA-member lawsuits is itself troubling, many innocent individuals are also being caught in the crossfire.

  Ето какво става в Америка..

 41. 41 Профил на бабка холивудка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "Painkiller":

  Можеш и без пари да го даваш и на жената и на любовницата.
  Не можеш обаче да го прожектираш и да късаш билети срещу това (а и да не даваш от мангите дето кешираш на Джерито Брукхаймър, щото пък после Джерито нема да има манги за друго муви capisci) - пише го на всяко DVD. Простичко е.

 42. 42 Профил на гейтс
  *****
  Неутрално

  Интернет превръща хората в коментатори под статии.

 43. 43
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 44. 44 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  Едни студенти в УСА бяха доказали как автоматичното следене на обмяната на файлове може да се обърка и техният ПРИНТЕР беше получил писмо от РИАА със заплахи със съд ако не им плати еди колко си там за незаконна обмяна на файлове )

 45. 45 Профил на ЖИЦАТА
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "Момчил ":

  ДААА ДА СПРАТ ЗАМУНДАТА, И НЕ САМО НЕЯ. ДА ЗАБРАНЯТ И ФЕЙСБУК, СКАЙП, ТУИТЪР, ПОРНОТО, НОВИНАРСКИ САЙТОВЕ КОИТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ ФРИВОЛНОСТИ ... ВСИЧКИ ДЕТО НЕ ГИ КЕФЯТ ДА ЗАБРАНЯТ.

  И ЩЕ ГО НАПРАВЯТ, БЪДИ СИГУРЕН! ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е.

  ENJOY NWO!

 46. 46 Профил на За БТК
  *****
  Неутрално

  До Културния вълк и други балъци (и аз съм в тази група). В договора за интернет сключен с БТК пише, че си задължен да плащаш таксата, но никъде не пише, че те са длъжни да ти доставят интернет!!! Ако се опачеш в Комисията за защита на потребителите те ще ти отговорят, че такъв договор си подписал и да си траеш.

 47. 47 Профил на muncho
  *****
  Весело

  Алиен, мълчи си и не се издавай колко си некомпетентен и не си чувал за РИАА бе

 48. 48 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#39] от "Момчил ":

  "Проблема е, че е едва ли би се съгласил да плащаш солените глоби за нарушени авторски права ." - майка, какво "бих" и какво "не бих" е съвсем друг филм. Става дума за това кой може да ми спре интернета.

 49. 49 Профил на e-баба
  *****
  Неутрално

  Аз са надевам на Кунева.

 50. 50 Профил на qwerty
  *****
  Неутрално

  Пак всички обръщат поглед към автолски права - не там е заровено кучето!
  И тези дето плямпат за ТОR - откъде ще вземете чуждите ІP бе умници? Нали първо ще ударят мрежата на TOR с тези правила!

 51. 51 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#47] от "muncho":

  Ще ме умориш бате - заклевам се. Я сега пейстни в Гугъл Транслейт какво означава това дето си го пейстнал. Подсказвам "to avoid even bigger RIAA-member lawsuits" НЕ означава, че някой ще "съди" някого пред RIAA. Друго означава. Къде каза че учиш?

 52. 52 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  как точно ще ударят мрежата на ТОР ?

 53. 53 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#33] от "Alien":

  "Питай някой от преподавателите ти, ... каква е разликата между "чиновник на бюро" и "съдия". Ще научиш много интересни неща - повярвай ми. "

  Хаха, ще научи, ама друг път. Другарите са в много голяма по този казус: хем винаги лаят срещу интелектуалната собственост (защото мразят собствеността по принцип), хем пък са ЗА безконтролната намеса на държавата в живота на гражданите и ПРОТИВ независимия съд като противовес на изпълнителната власт. И тая мярка на Брюксел ги потриса - струва им се, че принципно правилна мярка (административното вмешателство в личната сфера) се използва за погрешни цели (защитата на собствеността)

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 54. 54 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  в тор трафикът е криприран и най-вече е разределен и непрекъснато сменя пътя..

 55. 55 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 794 Неутрално

  big brother.
  да се разпусне европейския съюз. стига комунизъм!

 56. 56 Профил на ЖИЦАТА
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52] от "muncho":

  Еми ей тъй като те видят че си кънектнат към ИП от тор и си заминаваш. Иди доказвай че нямаш сестра после, все пак ти си потенциален престъпник щом се криеш през тор. 57. 57 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  и нодовете в тор са толкова много, че не могат да ударят всички.

 58. 58 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  ЖИЦАТА,

  Tor protects you by bouncing your communications around a distributed network of relays run by volunteers all around the world: it prevents somebody watching your Internet connection from learning what sites you visit, and it prevents the sites you visit from learning your physical location. Tor works with many of your existing applications, including web browsers, instant messaging clients, remote login, and other applications based on the TCP protocol.

  Hundreds of thousands of people around the world use Tor for a wide variety of reasons: journalists and bloggers, human rights workers, law enforcement officers, soldiers, corporations, citizens of repressive regimes, and just ordinary citizens.

  Не могат да забранят самия софтвуер и винаги ще има хора които ще рънват стотици хиляди нодове..

 59. 59 Профил на ЖИЦАТА
  *****
  Весело

  До коментар [#52] от "muncho":

  Другото е че може съвсем законно да забранят технолгията. Както е случая с торентите, няма хостинг провайдър в ЕС който да позволява пускането на торент тракер, на сървърите си.

  Страх ги е от ботуша на ЕС!

 60. 60 Профил на АТД112
  *****
  Неутрално

  В магазина ако си купиш стока има срок в който можеш да я върнеш дори без да обесняваш причините за това. Повечето филми и музики са пълна боза и изобщо не си заслужават парите. Редно е ЕС да изравни тая търговия с търговията на други стоки. Примерно да плащаш в киното на изхода, ако ти е харесал филма. В ресторант плащаш на края, ако не ти хареса храната ставаш и си заминаваш, редно е с киното да е така. Не ща например в всеки холивудски филм някой от героите да е евреин и да ми говори за Ханука.

 61. 61 Профил на ww
  *****
  Неутрално

  ЕСССР идва нема се плашите,
  Ще го търсим такъв кат Клаус ама ще е късно
  Верно скоро под предлог че е за наше добро ще искат да ни вкарат в концлагер наречен EU

 62. 62
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 63. 63 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  бе махайте се от ЕС бе, кой ви държи на сила ))
  Идете при русия или турция, те са демократични за разлика от ЕС )

 64. 64 Профил на luda krava
  *****
  Неутрално

  Ето иде ли иде новия световен ред! Откога плещя аз и в темата за Вин 7 и къде ли не...

  Само една забележка - господин пришълец, нещо много сте се объркали. Вашите хора , напр. Саркози (привестван като десен политик който най-после ще измъкне Франция от лапите на левите) ги правят тия истории. Трябва да сте наистина "елиън" на планетата Земя ако не знаете че ДЕСНИТЕ политици са далеч по-големи слуги на бизнеса от левите (които също са разбира се затова говоря сравнително). А тези "мерки" идват точно от лобистите на големия бизнес. Смешното е разбира се че тези мерки няма да допринесат изобщо за намаляването на пиратството - вижте това например

  http://tech.slashdot.org/story/09/11/02/1821232/Pirate-Bay-Closure-Sparked-P2P-Explosion?art_pos=4

  Но веднъж щом мерките са в сила те ще могат да бъдат използвани за тоталитарен вид цензуриране.
  Замислете се елиън, кое дясно правителство в последните 100 години е намалило размера си и правомощията си. нали това е идеята на дясното - минимално участие на правителството. Не се лъжете по етикети ,господине, не залитайте по агитки. Струвате ми се умен човек, дайте да измислих как да го нахакаме и на двата отбора че вече ми писна да гледам как кораба потъва докато пътниците се карат дали да го боядисат червен или син. Що за идиотлък е това?!?

 65. 65 Профил на ЖИЦАТА
  *****
  Неутрално

  До коментар [#58] от "muncho":

  Достатъчно е да ударят само 10% от нодовете за да вземат страха на останалите.

  Точно като в примера с хостинг провайдерите ... осъдиха няколко и другите се самоцензурираха и баннаха цялата технология.

 66. 66 Профил на ANTI
  *****
  Гневно

  А ако някой няма нужните средства особено сега под ударите на световната рецесия за да си позволи луксове като,кино,музика,видео игри,регистър пречистватели и антивирусни програми,тогава накъде....да го духа нали.
  Това ли е великият евро съюз,защитника на моралните и граждански права и свободи между бедни и богати..............ГАДИ МИ СЕ ОТ ВАС.

 67. 67 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  бля, технологията винаги ще намери начин да се адаптира, както стана с торентите..

 68. 68 Профил на qwerty
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52] от "muncho":
  Нали има компютър зад това ІР, което ползваш - предоставено от някого, когото го е грижа за свободите по света! И благодарение на такива ентусиасти поданиците на любимитите ти аятоласи и на ККП могат да погледнат към наистина свободния свя - макар и през ключалката.

 69. 69
  *****
  Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 70. 70 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  аз мисля че и на това ще му хванем цаката..
  има си начини да се заобиколи следенето, има уайърлес точки на все повече места, има смяна на МАК адрес, има хакнати рутери, има изтрити логове...

 71. 71 Профил на Момчил
  *****
  Разстроено

  До коментар [#46] от "За БТК":

  Само дето никъде не пише, че автоматично могат да удължат договора без твоето съгласие, а точно това правят! Егати наглостта и арогантността аз! Би трябвало комисията за защита на потребителя да им тегли една голяма глоба за монопол и измама и лъжа!

 72. 72 Профил на вв
  *****
  Неутрално

  то новия световен ред няма да се случи ама въпроса е на каква цена......незнам не ви ли прави впечатление че бая държави взеха да се въоражават .. ама яко... и не е за да се борят с "Ал кайда" май
  А пък за турция незнам що си мислите че се бутат за европа ... чичо ми взима 1200лв. българска пара пенсия там....и се произвежда всичко там ако не сте забелязали...
  те ще преживеят някак си и без EU...
  Аре ся наскачайте срещу Турция да стане малко смях

 73. 73 Профил на qwerty
  *****
  Неутрално

  До коментар [#58] от "muncho":
  Ти си наистина изключително тъпо копеле!!! И не разбираш това, което четеш! В цитата, който си дал е написано точно: "...by volunteers all around the world...".
  Изкефи ме - даваш точно това което, искам. И това е в пълна противоположност на твърденията ти. Сам разбиваш позицията си. Глупаво момченце

 74. 74 Профил на ташаци
  *****
  Весело

  Тая новина от прес-центъра на МВР ли е, защото в нея е значително непълна информацията. Ето го истинският текст на съобщението за пресата: http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/058-63572-307-11-45-909-20091103IPR63570-03-11-2009-2009-false/default_bg.htm

 75. 75
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 76. 76 Профил на qwerty
  *****
  Неутрално

  До коментар [#67] от "muncho":
  Бля, не бля - чакаш все някой друг да ти свърши работата и да яде лайната. За да можеш после ти в бял костюм да морализаторстваш и да обясняваш колко си велик и колко големи тъпанари са всички останали!

 77. 77
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 78. 78 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  АХАХАХАХАХХАХА
  Прав си, нищичко не разбирам )

 79. 79 Профил на LifeGiving
  LifeGiving
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#41] от "бабка холивудка":

  Здрасти бабе Би ли ми дефинирала "заподозрени в незаконно сваляне на филми и музика" щото може би съм малко прост и не разбирам!?Тук никой не говори за продажба на филми и музика,а за сваляне ,или по-точно ако мога да кажа споделяне на такива...Какво е законно и какво незаконно сваляне...Нека се сетя- законно е когато си платил някому,или по-точно не НЯКОМУ,а на точния човек или фирма,а незаконно е когато някой ти го е предоставил по интернет,и подчертавам БЕЗ ПАРИ...демек никой не печели от мен при условие е че ми го е предоставил чрез споделяне,респективно той не е "извън закона"...Нещо не виждам нередни неща при споделянето,капиш? Каква е разликата дали ще дойде до нас като добър самарянин да ми го донесе (диска) или ще използва Интернет(без да иска заплащане от моя страна),за който Интернет все пак си е платил човека преди това !?!?

 80. 80 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  "Евродепутати от всички партии, но основно от центъра, левите и партията на Зелените, се противопоставяха на прекъсването на интернет без основателна причина и предвартелна съдебна санкция."

  Това е за извънземните борци срещу левиàрството )

 81. 81 Профил на Filip
  *****
  Неутрално

  Мунчо чета ти безмислените коментари отдавна,направи услуги на всички и млъкни.

 82. 82 Профил на qwerty
  *****
  Неутрално

  До коментар [#80] от "muncho":
  Радиоточката продължава да си приказва

 83. 83 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  Ми така е в интернет, господа борци с ЕС и цезората, всеки може да говори каквото си иска, поне за сега

 84. 84 Профил на Чукча до МАЙ мунчо
  *****
  Неутрално

  МАЙ МУНЧО,
  Що се правиш на бутни-колиба, бе?

  И на малките деца СТАВА ЯСНО, че ще ти спрат нета при едно едничко ПОДОЗРЕНИЕ!!!
  За какви "урегулирания " между носители и потребители говориш, бе САВЕЦКО ЧЕРВЕНО ГОВЕДО???

  П О Д О З Р Е Н И Е!!!
  Не разбираш ли, че НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ дали си пират илине!
  Има значение дали "СЪОТВЕТНИЯТ ОРГАН" ТЕ ПОДОЗИРА, или не!!!

  Знам, че вие - ЧЕРВЕНОГЪЗИТЕ ДЖУДЖЕНЦА КАПУТКОВЦИ никога не сте били свободни! И че за вас свободата се измерва с "шъл ни дадат днес безплатна паница леща ил не"!

  Но ОБИКНОВЕНИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ понятие си нямат ЩО Е ТО ПОДОЗРЕНИЕ!!!

  Ето - аз, Алин, Мишо, 666, Амиго, Щуци и т.н. (моля другите форумци да ме извинят, че ги пропускам!!!) СМЕ ПОДОЗРИТЕЛНИ!!!
  Защото имаме СОБСТВЕНО МНЕНИЕ!!!
  Може да е правилно или неправилно! Може да е грешно или безгрешно! Може да е платено или безплатно!
  НО Е СОБСТВЕНО!!!
  И затова е ПОДОЗРИТЕЛНО!!!
  Извинете, мол, ОТКЪДЕ У ВАС ТАКИВА ИДЕИ???

  Ха сега ти кажи - след като сме ПОДОЗРИТЕЛНИ - кой ще спре КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КОПОИ да ни резнат нета???
  Законите??? Конституцията??? Европейският или местният парламент??? Съдът???

  Ето това - ПОДОЗРЕНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е БОЛЕН ШИЗОФРЕНИК се превръща в ПРАВОРАЗДАВАНЕ СВИШЕ!!!

  Ето защо МНОГО СКОРО Европа ще пламне!!!
  Не може сульо и пульо да определя КОЙ Е ПОДОЗРИТЕЛЕН и КОЙ НЕ!!!

  Ето това си е ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ В ЕВРОПЕЙСКИ РАЗМЕРИ!!!
  А от държавна сигурност ние веднъж вече БЯХМЕ СМАЧКАНИ!!!
  И НЕ ИСКАМЕ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ И С НАШИТЕ ДЕЦА!!!

 85. 85 Профил на qwerty
  *****
  Неутрално

  До коментар [#83] от "muncho":
  След като искаш да ставаш за посмешище на толкова много хора - твоя воля.

 86. 86
  *****
  Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 87. 87
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 915 Весело

  Мунчо е опълченец и се бори срещу недоволството на 99% от населението
  На мен все още не ми е ясно какво гласи закона и кога ще ми спрат интернета! Ще забранят цялостно безплатния доунлоуд или как? Опитите да се видоизмени световната мрежа от такава за пренос и обмяна на данни в такава за търговия и реклама е почвече от жалка! Основната и единствено осмисляща съществуването на интернет причина е пренос на данни! Търговията и рекламата са второстепенни фактори и като такива е немислимо да се налагат тяхните правила за "дрън-дрън"! Като имат интерес нека корпорацииите си вложат пари и направят свръх бърза интеренет мрежа, която да е оправдано скъпа и там да си налагат тяхните безумни правила!
  Скоро имаше някаква тема, че биртанците наскачват срещу цените на "легалните" продукти в интернет! Съвсем нормално си е според мен да се противиш на такава цена за еднократно слушане на песен примерно! Ако я слушаш с приятели това вече си е "нелегален" продукт! Въобще правила въведени с ясна алчност, които сами си противоречат! В тази връзка безконтролното спиране на интернет достъпа си е безумие! Да не говорим, че аз все още не мога да си представя как точно ще функционира безумието! Също така не разбирам ако ги обменям в локалната мрежа, което също е незаконно ще дойдат да ми издърпат кабела ли? Въобще само смях предизвикват у мен подобни смехотворни "легализации"!!! Интернет достъпа е толкова гъвкъв, че всякакви бюрократични борби са меко казано безмислени! Тоест след като стане практика спирането, лекарството срещу спирането ще се появи след няколко дни!

 90. 90 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  nqma zna4ka koi, и ти не си разбрал нито за какво се боря аз нито за какво е закона..

 91. 91 Профил на manastar
  *****
  Гневно

  Е това вече наистина минава всякакви граници!Със същия успех вместо да ти спират нета един ден може и направо да ти спират въздуха...така пиратите със сигурност ще изчезнат.
  Глупавото в цялата ситуация е основната теза:не си купуваш ЦД=>авторите на песента умират от глад=>лакомията ти за безплатно убива културата=>трябва да задължим лакомите маймуни в интернет да си купуват ЦД-та на всяка цена=>щом е на всяка цена,значи и спиране на нета е възможна цена.
  Има обаче някои аспекти на "пиратството",които никой не отчита...а може би не иска да отчита.
  1.Забраната на свободния обмен на файлове стимулира обособяването на големи монополни организации в медийното пространство.Защо?Ами една песен очевидно е един уникален продук,който има един единствен автор и => един единствен производител.Това е основна черта на монополизма:1 уникален продукт,1 единствен производител(доставчик на услугата-музикален продуцент),безброй много клиенти.Отворете книгите по икономика и прочетете какво има да каже световната мисъл за "ефективност при монополизъм"-най-общо казано цената никога не е най-ниската възможна,а потребеното количество(в случая достъпа на хората до култура по дяволите!!!) никога не е максималното възможно.
  2.Подобно решение атакува крайните потребители на безплатните файлове,но не засяга огромния бизнес,който се е развил покрай него.Например Замунда.нет бегло се интересува от съдържанието на сайта си,но пък прибира тлъсти суми от рекламодателите си.Защо не се въведе специално облагане за подобни сайтове,програми и т.н.,което да финансира "загубите" на продуцентите?Сигурен съм,че жестоката конкуренция в бранша(на сайтове и програми за свободен достъп) по някакъв начин пак ще сведе цената до крайния потребител до 0.
  3.Говорейки за загуби,никой никога не споменава огромните ползи за популярността на певци,актьори,режисьори и т.н.,които са следствие на безплатния достъп до творчеството им в интеренет.Помислете си само:средата на 90-те (разбира се в БГ не може да се говори за интернета като сега,но пиратство със сигурност е имало) Металика идва в България и трябва да изнася концерт пред публиката и феновете,които си е спечелила само от продажбата на оригинални касетки,ЦД-та и рекламни продукти.Едва ли щеше да им е необходимо помещение по-голямо от някой западнал бар.Вместо това целият стадион Пловдив прелива от фенове.Няма нужда да казвам,че входът не е бил безплатен.О и между другото тук пак са налице монополни печалби-очевидно само продуцентите на Металика могат да организират концерт на Металика и никой друг=>пак имаме 1 производител,1 продукт и безброй потребители-монопол!
  4.Създаването на нови институции,които да се борят с пиратството ще защитават интересите на ограничен кръг хора от артисти и корпорации изникнали покрай тях.Финансирането на новите институции обаче ще е за сметка на бюджета,т.е. от парите на всички.Сиреч хората не само ще бъдат преследвани и наказвани,ами и ще си плащат за услугата...
  5.Никой не разглежда социалните аспекти на пиратството.Как си представяте цялата ви домашна фонотека(на касетки,дискове,хардове и тн) да се състои от оригинални продукти по 20-30 лв.?Аз не го виждам възможно в България!Но пък съм виждал следното нещо в Щатите-харда на американеца е пълен с пиратско,но в хола си има цял шкаф с оригинални продукти.Да,защото им се кефи,да,защото получава качество и да-защото го радва идеята,че макар и една нищожна частичка от доларите му са отишли при певеца.Факт е обаче,че това може да си позволи богатият човек.Не въшльото с 500 лв заплата.Т.е. достъпът до култура на хората ще бъде сведен и определян от доброто старо правило-колкото парите,толкоз и музиката!
  Жалко,много жалко!Защото,ако има нещо по-лошо от луд чалгар,който чака да си дръпне новия албум на Галена от Замундата,то това е човекът,който завинаги ще остане глух за музиката-милиони са тези по света,които просто не могат да си я купят.А те преди пирати,са най-напред хора!

 92. 92 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  Мунча, "водач на мъжете" - аз кога ти казах, че тая паплач дето е в Европарламента съдържа в себе си и "десни" елементи, че ми набиваш в очите кои търтеи били "за", и кои - "против"? Ами че утрепаняците, които за теб очевидно са "десни", вярват, че ако не е имало физическа възможност техните дядовци да са спали с твоите баби, то значи си "втора ръка", ако и да си в ЕС вече. Това ако е "дясно мислене" за теб, значи преподавателите ти сериозно са те объркали. Щото не е.

 93. 93 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  и какво мислене е ако не е дясно )
  консерватоеите във великобритания които основно спят с бабите си да не са леви )

 94. 94 Профил на 1984
  *****
  Неутрално

  Обратно от ВАНа към ЛАНа! Остава политиците ще измислят регистрация на лаптопите и техните ползватели в министертвото по комуникациите а ДС да издава права за ползване на ОС след заплащане на такси и годишен данък "комуникация" след което само на определение за целта места потребителите ще имат правото "НЕцензуриран ЛАН".

 95. 95 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#90] от "muncho":

  Всъщност именно ти отклоняваш темата най-много даже и към политически режими ни закара!

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  А ние да поескаме от ЕС спазване на човешкото ни право на достоен живот и достойно заплащане! Като ни го осигурят - тогава да мислят глупостир как да помогнат на горките богаташи да не губят някой и друг милион от нас!

 98. 98 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#93] от "muncho":

  За пореден път се убеждавам, че спорът с теб е по-безмислен отколкото с АМИГО и Щуцера.

 99. 99 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  в същност за съжаление и левите и десните в европа ни смятат за втора ръка, защото бабите ни не са спали с техните дядовци..
  Само тук там някой либерал ни защитава

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK