Евродепутатите отбелязват 20-ата годишнина от демократичните промени

Макет на граничния пункт "Чекпойнт Чарли" е разположен пред сградата на ЕП в БрюкселДнес Европейският парламент (ЕП) ще проведе тържествено заседание, на което ще отбележи 20-ата годишнина от демократичните промени в Централна и Източна Европа, съобщи пресслужбата на институцията.


В заседанието на евродепутатите в Брюксел ще присъстват бившият президент на Чехословакия Вацлав Хавел и председателят на Европарламента Йежи Бузек. Двамата са едни от преките и активни участници в промените. Вацлав Хавел ще произнесе реч пред евродепутатите за падането на желязната завеса и последствията от него. Бузек е бил член на независимия профсъюз ''Солидарност'', извел Полша от ерата на комунизма през 1989 г. Вацлав Хавел е последният президент на Чехословакия и първият президент на Чехия след демократичните промени. Той е участник в т.нар. Нежна революция в Чехословакия.


Преди церемонията ще се проведе дебат между председателя на ЕП и 89 младежи от всички държави - членки на ЕС, родени през ноември 1989 г. Те ще осъдят темата "Какво означава Европа за мен".
Йежи Бузек ще открие в ЕП и фотоизложба, посветена на историческите събития отпреди двадесет години.


Тържествено заседание "Двадесета годишнина от демократичните промени в Централна и Източна Европа" ще се проведе от 16 ч. до 17 ч. българско време. То ще може да бъде гледано на живо на сайта на Европарламента.


Повече информация за това как европейските институции отбелязват 20-ата годишнина от падането на комунизма в Европа можете да прочетете на евросайта, посветен на промените."На Европа й бяха необходими десетилетия, за да се възстанови от Втората световна война. Тя бе разделена почти 50 години. На запад държавите се оказаха от една и съща страна, изграждаща общо бъдеще, макар да бяха преживели войната по много различни начини", заяви председателят на ЕП Йежи Бузек по случай 9 ноември.


"По някакъв начин аз представлявам страните, които бяха оставени от другата страна. Това е моето усещане как бях избран и какво представлявам днес", добавя той. По думите му той представлява също целия Европейски съюз като символ на равенството и на факта, че ние всички заедно сме отговорни за ЕС. "Съзнавам тази огромна отговорност. Заедно ще напишем историята на Европа", подчертава той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK