Вацлав Хавел: Никой не беше готов за бързото падане на Желязната завеса

Вацлав Хавел и Йежи Бузек в Европарламента<br />

© Reuters

Вацлав Хавел и Йежи Бузек в Европарламента"Никой не беше изцяло подготвен за толкова бързо срутване на Желязната завеса… тъй като комунизмът бе на власт само веднъж в модерната история." Това заяви вчера бившият чешки президент и дисидент Вацлав Хавел по време на тържествената сесия на Европейския парламент (ЕП) по случай 20-ата годишнина от демократичните промени в Европа, съобщава пресслужбата на институцията. Той беше поканен да произнесе специална реч пред евродепутатите.


По думите му, е необходимо да се прояви "ясна и недвусмислена солидарност" с всички хора по света, които все още се сблъскват с тоталитарни и авторитарни режими, като например в Северна Корея, Бирма, Беларус, Иран, Тибет и Куба. Хавел е последният президент на Чехословакия и първият президент на Чехия след демократичните промени. Той е участник в т.нар. Нежна революция в Чехословакия.


Хавел похвали ЕП за решението му да връчи наградата "Сахаров" на руската правозащитна организация "Мемориал".


"Европа е родината на нашите родини", заяви Вацлав Хавел във връзка с културното и националното разнообразие в Европа. "Каква да бъде връзката между националния и европейския суверенитет? Отговорът е очевиден: те трябва да се допълват", подчерта той. "Фактът, че се чувствам европеец не означава, че преставам да бъда чех, " обясни той.
Според Хавел като единствена пряко избрана от европейците институция, ЕП трябва да има по-големи правомощия, отколкото в момента. В същото време ЕС не трябва да се занимава само с икономика и финанси, но да бъде място за "по-голям и по-ясен акцент… върху духовните основи и ценности, тъй като Европа е богата на духовна и културна история," смята той.


Председателят на ЕП Йежи Бузек представи пред евродепутатите бившия чешки президент Вацлав Хавел като личност, "която преди 20 години е дала тласък за събарянето на парчетата от доминото - писател, интелектуалец, чудесен човек, приятел на всички, които се борят за свобода и човешки права." Самият Бузек е бил член на независимия профсъюз ''Солидарност'', извел Полша от ерата на комунизма през 1989 г.


"Вацлав Хавел бе и си остава герой за всички, които са се борили срещу комунизма на изток от Желязната завеса, както и за тези, които ги подкрепяха на Запад. Те всички направиха възможно историческото помиряване между Запада и Изтока", отбеляза председателят на ЕП.


Преди началото на заседанието председателят на ЕП Jerzy Buzek откри в присъствието на Вацлав Хавел и Жозе Барозу фотоизложба, посветена на историческите събития отпреди двадесет години.


Видео запис от тържествената пленарна сесия на ЕП можете да гледата на сайта на Европарламента.


Повече информация за това как европейските институции отбелязаха 20-ата годишнина от падането на комунизма в Европа можете да прочетете на специалния евросайт, посветен на промените.Какво означава Европа за мен


Преди тържественото заседание се проведе телевизионен дебат (предаван пряко по EuroparlTV) на председателя Йежи Бузек и 11 заместник-председатели на ЕП с 89 младежи от всички държави членки на ЕС, родени през ноември 1989 г. Темата на дебата беше "Какво означава Европа за мен".


За по-голямата част от младежите, участващи в дебата, ЕС е най-напред свободата да пътуваш, да учиш и да работиш в други страни и да откриваш други култури. Това е възможност, която "нашите родители не са имали", отбеляза германска студентка.


"През 1989 г., тоталитарните режими падаха като домино", припомни в началото на дебата Бузек. "В момента, в който стената изчезваше, моята страна беше вече свободна отскоро, но беше единствената от тази страна на Желязната завеса. С падането на Берлинската стена, другите държави се присъединиха към нас и не бяхме повече сами. Защото това, което се случи, беше повече от падане на една стена, това беше повторното обединение на Европа."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Любим мой Соц
  *****
  Весело

  Как бре целото КГБ + ДС и всички другари бяха подготвени.

 2. 2 Профил на Еми...
  *****
  Неутрално

  И при нас в момента се налага авторитарен режим... Някой ще прояви ли солидарност с нас?!

 3. 3 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  И при нас в момента се налага тиквен режим... Някой ще прояви ли солидарност с нас!?

 4. 4 Профил на ??????????
  *****
  Неутрално

  Ако някой си мисли,че Желязната завеса е паснала жестоко се лъже.Ако някой си мисли,че ССССР е изчезнал от арената на света жестоко се лъже.!!!!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK