ЕП промени вътрешните си правила заради Лисабонския договор

Настоящата парламентарна сесия се провежда в сградата на ЕП&nbsp;в Страсбург<br />
<br />
Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/" target="_blank">Creative Commons</a>.

© Eugene Regis

Настоящата парламентарна сесия се провежда в сградата на ЕП в Страсбург

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Членовете на Европейския парламент (ЕП) днес приеха изменения във вътрешния правилник на парламента, съобщиха от пресслужбата на институцията. Причината за промените е влизането в сила на Лисабонския договор. Новите правила ще отчитат пристигането на 18 нови депутати, нарасналите законодателни правомощия и новата бюджетна процедура, която поставя ЕП на равна основа с правителствата на държавите членки.България ще изпрати още един евродепутат съгласно Лисабонския договор. Това ще бъде Светослав Малинов от "Синята коалиция".

Общо 18 нови депутати от 12 държави членки ще заемат своите места в ЕП. Това ще стане, след като новият договор влезе в сила и всички държави членки ратифицират допълнителен протокол към него относно новите депутати. Дотогава те няма да могат да гласуват, но ще вземат участие в работата на парламента като наблюдатели. Тази мярка беше добавена днес към процедурните правила на ЕП.
Измененията във вътрешните правила за работа на ЕП вземат също така предвид значителното увеличаване на законодателните правомощия на парламента. С Лисабонския договор почти всички политики на ЕС ще попаднат в обхвата на т.нар. обикновена законодателна процедура. При нея парламентът и съветът са с равни правомощия при приемане на законодателството.


Бюджетните правила също ще бъдат изменени, като ЕП ще има пълно равенство със съвета при определянето на бюджета на ЕС.


Процедурата по назначаване на председателя на комисията също беше променена заради по-големите правомощия на ЕП.


Други промени във вътрешните правила на институцията отразяват законодателното въздействие на Хартата на основните права, правото на ЕП да предлага промени в договорите и нарасналото влияние на националните парламенти.България ще изпрати още един евродепутат съгласно Лисабонския договор. Това ще бъде Светослав Малинов от "Синята коалиция".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK