Оценката за Желева: Недобре подготвена и неспособна да отговаря подробно

Румяна Желева<br />

© Reuters

Румяна ЖелеваНа нито един въпрос, който зададохме (кандидатът за комисар) Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно или задоволително. Това пише в официалните заключения на координаторите на политическите групи в комисията по развитие към ЕП, която вчера изслуша българският кандидат за еврокомисар. "Желева показа липса на яснота, беше неспособна да отговори подробно на въпросите и не изглеждаше добре подготвена", записано е в заключенията, подготвени късно във вторник вечерта.


В оценката е записано още, че външният министър е нямала конкретни идеи за Афганистан, Конго, Судан и Газа, както и "че изглежда, че не знае географски къде се намират някои конфликтни зони".


От комисията посочват още, че Желева не е отговаряла добре или никак на допълнителните въпроси, които й бяха задавани. "Тя заяви, че няма какво да крие, но отказа да отговори на конкретни въпроси за фирмите, в които е участвала и за датите, когато е прекратила участието си в тях."
В оценката се споменава атаката й срещу Антония Първанова, както и неубедителните доказателства за декларациите й за интереси.     


Координаторите на Европейската народна партия и Алианса на либералите са заявили, че представянето на Желева е било повлияно от напрежението в залата, по-точно разпространяването на документи и "истерията около въпросите, свързани с нейните финанси". Други евродепутати обаче са казали, че "ако тя не може да понесе напрежението на изслушването, няма да може да посрещне и напрежението в справянето с хуманитарни кризи," записано е в заключенията на координаторите на парламентарната комисия.


По-късно днес се очаква среща по "казуса Желева" на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и лидерите на двете основни групи в Европарламента - Жозеф Доул (ЕНП) и Мартин Шулц (Партия на европейските социалисти).


Откъси от изслушването на Румяна Желева:Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK