ЕС иска да въведе общи правила за трансплантациите на органи

ЕС иска да въведе общи правила за трансплантациите на органи

© Анелия НиколоваОбщи стандарти в Европейския съюз (ЕС) за качество и безопасност ще улесняват донорството, трансплантациите и обмяната на органи между страните-членки. Това предвиждат промени в европейското законодателство, засягащо тези проблеми, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент (ЕП).


Дебатът по темата е днес, а гласуването ще се проведе утре в рамките на сесията на ЕП в Страсбург.През последните 50 години трансплантацията на органи се превърна в установена световна практика и често е единственото възможно лечение за определени заболявания. Въпреки това чакащите за трансплантация са много - понастоящем 56 000 пациенти в ЕС чакат да им се намери подходящ донор на орган, като всеки ден 12 души умират в очакване на трансплантация.Хората, които се нуждаят от трансплантация на черен дроб или друг орган, вече ще чакат по-малко за намирането на дарител, ако депутатите подкрепят в пленарната зала компромисното споразумение между Парламента и Съвета за директивата, определяща стандартите за качество и безопасност на човешките органи за трансплантация. Членовете на ЕП ще гласуват и доклад по собствена инициатива относно Плана за действие относно донорството на органи.


Очаква се общите стандарти на ЕС за качество и безопасност да улеснят донорството, трансплантацията и обмяната на органи между държавите-членки. Позицията на Европейския  парламент относно проектодирективата се съдържа в доклада на словашкия евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) Мирослав Миколайчик.


Качество и безопасност


Ключова стъпка според новото законодателство е определянето на компетентен орган във всяка държава-членка, който да отговаря за качеството и безопасността на човешките органи, предназначени за трансплантация. Той трябва да определи правилата за всички етапи в процеса (от даряването до трансплантацията или унищожаването на органите), основаващи се на стандартите за качество и безопасност, посочени в проектодирективата. Държавите-членки могат да запазят или да въведат по-строги правила, отколкото предвидените в законодателството. Текстът на проектодирективата обаче определя минималната информация, която трябва да бъде събирана за всяко даряване на органи.


Законодателството изисква също държавите-членки да гарантират, че участващият медицински персонал притежава необходимите квалификации и компетенции.


Живи донори и борба с трафика на органи


Ако ЕП приема проектодирективата, държавите-членки трябва да гарантират възможно най-високо ниво на защита на живите донори. Даряването на човешки органи от починали или живи донори трябва да бъде "доброволно и неплатено", но депутатите уточняват, че "принципът на безвъзмездност не възпрепятства живите донори да получават обезщетение, при условие, че то бъде строго ограничено до възстановяване на разходите и неудобствата, свързани с даряването".


Държавите-членки трябва също така да забранят рекламите за търсене или наличност на човешки органи, ако това се прави с цел финансово облагодетелстване.


Ако предложената директива бъде одобрена, страните от ЕС ще разполагат с две години след влизането в сила за нейното въвеждане в националното законодателство.


План за действие относно донорството и трансплантацията на органи (2009-2015 г.)


От другия доклад по темата, представен от испанския евродепутат от групата на социалистите и демократите Андрес Перело Родригес, става ясно, че наличието на координатор за донорството на трансплантанти във всяка болница и обмяната на информация и добри практики ще помогне на страните с ниска наличност на органи за трансплантация да я повишат.


Членовете на ЕП отбелязват също така големите различия в равнищата на даряване на органи от починали лица, което варира от 34.2 донори на 1 млн. души население в Испания до 1.1 донор на 1 млн. души население в България. Според евродепутатите недостигът на органи е основен фактор, влияещ на програмите за трансплантация.


ЕП призовава държавите-членки да предоставят възможност на гражданите да се включват пряко в регистър за донори на органи при извършването на определени административни процедури, като например подаване на заявление за паспорт или за шофьорска книжка, като този тип документи да включват символ или информация, които да идентифицират притежателя като донор.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на бай Петко
    бай Петко
    Рейтинг: 524 Неутрално

    Как ли пък не ! Искат да взимат органите на бедните си събратя от Източна Европа и да ставаме донори на органи за тяхните граждани и на тази далавера и слагат добре звучащото име "обща политика", ние тези "общи политики" много добре ги знаем ! Заради тях ни затвориха АЕЦ-а, разориха ни селското стопанство и индустрията, сега искат да ни вземат и органите - е няма да стане !!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK