Филиз Хюсменова алармира Брюксел за "осакатяването" на регулаторни органи в България

Пленарната зала на Европарламента в Страсбург.

© European Parliament/Pietro Naj-Oleari

Пленарната зала на Европарламента в Страсбург.Българският евродепутат Филиз Хюсменова алармира Европейския парламент и Европейската комисия за "осакатяването" на регулаторни в България органи и в частност Комисията за защита от дискриминация (КЗД), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).


Хюсменова е евродепутат в групата на Алианса на либералите и демократите за Европа и зам.-председател на ДПС.Запис от изказването на Филиз Хюсменова можете да гледате на сайта на телевизия Europe by Satellite (изказването й е между 10-ата и 11-ата минута).Вчера, по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург, тя заяви, че в България се променят вече утвърдени завоевания на демократичната система като мандат над 5 години, възможност за преизбиране и ротационен механизъм за смяна на състава на независимите регулаторни органи. Според нея това създава пречки пред демократичното устройство и спазването на гражданските права в държава-членка на ЕС. Това е опит със законодателни промени да бъде постигната подмяна на състава на независими регулатори, подчерта тя.


Евродепутатът поясни, че намесата в устройството на регулаторите с тези законодателни промени се отдалечава от добрия европейски опит, липсват анализ и перспектива, а за промените се изтъква единствено аргументът "намаляване на разходи".


Според нея по този начин се нарушават изискванията в директивите на Съюза за регулаторните органи, които налагат задължително пълна независимост, силни правомощия, безпристрастност и прозрачност.


Демокрацията изисква органите, които са призвани да следят за гражданските права на хората, да бъдат независими от държавната и партийната власт, смята Филиз Хюсменова. Според нея дори се очертава тенденция такъв тип действия да се насочват и към финансови и одитни институции, което буди основателна тревога.


"Сигнализирам Европейския парламент и Европейската комисия, като се надявам това да подейства възпиращо за подобни намерения", защото "недобре функциониращият регулатор е заплаха за единния европейски пазар", заяви Хюсменова.


Изказванията на либералния евродепутат са продължение на други подобни случаи, когато в Европарламента български евродепутати се изказват пред останалите членове на ЕП по теми от политическия живот в България.


На 6 май, когато в пленарната зала на ЕП Кристиян Вигенин (евродепутат от групата на социалистите и демократите и член на БСП) заяви, че в България "борбата с престъпността прелива в борба с демокрацията". Вигенин използва трибуната на институцията в Брюксел, за да съобщи, че "България се управлява от некомпетентно, но популистко правителство". Той изтъкна политически уволнения на "стотици представители на опозицията", "брутални и показни" арести на политици и министри, притискащи съда и "раздаващи присъди от екрана".


Вигенин призова Европейския парламент "да е по-чувствителен" към погазването на демокрацията и човешките права в България.


На атаките към правителството отговори Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ. Той пък използва пленарното заседание на Европарламента, за да заяви, че българските му колеги отправят "безпочвени политически нападки". Според Ковачев, "за първи път от началото на прехода България показва политическа воля не само на думи, но и с дела за борба с корупцията и организираната престъпност". Той цитира "международните партньори и гражданското общество", които според него потвърждавали конкретните резултати в тази област.


Ковачев на свой ред обвини "комунистическата номенклатура" за това, че Бъглария изостава от европейските стандарти на живот. "Сегашното българско правителство се бори срещу нерегламентираното обвързване на политика и икономика с всички законови средства", каза още той.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боб Чорбата
  Боб Чорбата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Демек пак сме станали за смях, така ли?

  Мърши гадни, са това комунистите от БКП и комунистите от ДПС.
  Помните ли студентските протести миналата година? Помните ги нали?
  Помните как момичета, майки, деца бях смляни от бой от полицията, нали?

  Какво казаха тези мърши от БКП и ДПС тогава?А? какво казаха за нарушаването на гражданските права?

  Да ви напомня със снимка:
  http://3.bp.blogspot.com/_JQ-3vPMtKgs/SXI92ENmC1I/AAAAAAAAEnk/kP4P1XRsEbk/s400/zx500_614602.jpg

 2. 2 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 118 Разстроено

  Преди 70 г. Цар Борис ІІІ е казал : Военните теглят към Германия, бизнесмените към Англия и Америка, интелектуалците към Русия. Абе само аз ли съм българин в тази държава бе?! /цитата е малко свободен - обърнете внимание на смисъла/.
  Че и сега - едни към Босфора, други към матушката Русия и т. н.

  Пътят е целта! Конфуций
 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  ЕК може и да не знаят, но ние помним как тройната коалиция вкара свои хора в 12 без 5.

  от тройната коалиция не могат да приемат, че някой им затваря кранчетата.

 4. 4 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Стремежът на всяка диктатура е елиминирането на всякакви регулаторни органи , призвани да следят за гражданските права на хората. Особено пък ако не са с избрани подходящи "наши" хора.
  Не е парадоксално, че точно ДПС обръща внимание на Европарламента за премахване на достижения на демокрацията в страната ни.
  Партиите, зовящи се демократи, сдс и дсб, не искат да се противопоставят на властта на герб- не е изгодно на лидерите им. Показателни са думите на един, предпочел сигурността пред свободата.
  Което за пореден път показва, че да се наречеш демократ и да си демократ са различни неща.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 5. 5 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Това бъзик ли е? Точно представителка на "най - демократичното" движение, наричащо се партия да сезира за такива нарушения!!!
  Така е, защото бай Доган все по-малко неща контролира, а той беше свикнал всичко да минава през него.
  Интересно мие, какво би отговорила това "моме" на въпрос от каква националност е? Самосъзнанието и ми е ясно

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 6. 6 Профил на Schlieffen
  Schlieffen
  Рейтинг: 532 Любопитно

  Демокрацията изисква хора, като доган да нямат сараи.
  защто Филиз Хюсменова хе е алармира Брюксел за
  гавренето на ДПС с българия и за наглостите на д(п)с?

  Our only hope lies in making our own choice of operations, not in waiting passively for whatever the enemy chooses for us
 7. 7 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 518 Неутрално

  кат гледам кви са изказванията - най-вероятно са направени по време на така наречените "едноминутни изказвания", когато в залата има само 10-12 човека (очакващи и те да си начешат езиците). ако бяха пръднали в закусвалнята на ЕП ефекта щеше да е по-голям....

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK