ЕП: Етикетите за произход на дрехите трябва да са задължителни

ЕП: Етикетите за произход на дрехите трябва да са задължителни

© Юлия ЛазароваЕтикетите за произход трябва задължително да се слагат на дрехите, които се продават в Европа. Това гласят приетите днес от Европарламента изменения на регламента за етикетиране на текстилните продукти, предаде пресслужбата на ЕП. Според депутатите в скоро време може да се наложи изготвянето на нова хармонизирана задължителна схема от изисквания за етикиране в целия европейски съюз (ЕС).От 17 до 20 май ЕП провежда парламентарна сесия в Страсбург.

В момента слагането на етикетите "Произведено в" е доброволно. Тяхното използване зависи от националното законодателство на всяка държава членка. Посочването на страната на произход обаче е строго регламентирано в страни като САЩ, Канада и Япония.
Според евродепутатите отбелязването на етикета на страната производител трябва да бъде направено задължително. Така ще може да се гарантира, че потребителите не са заблудени от етикети, които внушават, че дадена дреха е произведена в ЕС, а не в трета страна (като Китай или Пакистан).


За помогнат на потребителите да извършват информиран избор, депутатите ще поискат от Комисията да представи доклад в следващите две години, и ако е необходимо, и предложение за законодателство, което да наложи предложените изисквания за етикетиране в целия ЕС. Този доклад ще трябва да разгледа хармонизираните изисквания за информация на етикети относно грижите за продукта (в момента е доброволно), размера и номера на дрехите и обувките, предупреждения за здравето и безопасността (запалителност, възможни алергени съставки).

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK