От 2020 г. всички нови сгради в ЕС ще бъдат енергийно ефективни

От 2020 г. всички нови сгради в ЕС ще бъдат енергийно ефективни

© Анелия НиколоваСтроителните норми на държавите-членки в Европейския съюз (ЕС) трябва да бъдат променени и от края на 2020 г. всички новопостроени сгради да отговарят на високи стандарти за енергийна ефективност. Предвижда се те да бъдат захранвани до голяма степен от възобновяеми енергийни източници. Вече построените сгради пък трябва да бъдат подобрени, когато това е възможно.


Това предвижда нова директива в областта на енергийната ефективност, приета днес от Европарламента, съобщиха от пресслужбата на ЕП.


Докладчик на ЕП по темата беше румънският евродепутат Силвия-Адриана Тичау от групата на социалистите и демократите. Самата директива е част от законодателния пакет за енергийната ефективност.

На сградите се пада 40% от общото енергийно потребление в ЕС. Те са и най-големият източник на емисии.

Директивата определя правилата за енергийните характеристики на новите и вече построените сгради. Държавите-членки трябва да предприемат мерки за постигането на тези изисквания при постигане на "равнища на оптимални разходи".


В същото време енергийните характеристики на вече съществуващите сгради трябва да бъдат подобрени при извършването на основен ремонт, когато това е възможно. Собствениците ще бъдат насърчавани да инсталират "интелигентни" измервателни уреди и да подменят отоплителните, вентилационните и климатичните инсталации, както и тези за топла вода, с по-високо ефективни алтернативи (като термопомпи например). Ще бъдат въведени редовни инспекции на отоплителните и климатичните инсталации.На сградите се пада 40% от общото енергийно потребление в ЕС. Те са и най-големият източник на емисии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK