ЕС улеснява трансплантациите

ЕС улеснява трансплантациите

© Георги Кожухаров, ReutersСътрудничеството между страните-членки на Европейския съюз (ЕС) в областта на донорството и трансплантацииите ще бъде улеснено нова директива, приета днес от Европейския парламент (ЕП).Чакащите за трансплантация в ЕС в момента са около 56 000 пациенти, като всеки ден 12 души умират в очакване на подходящ донор.

Директивата въвежда общи стандарти в ЕС за качество и безопасност. Те ще имат за цел да улеснят донорството, трансплантацията и обмяната на органи между държавите-членки. Текстът беше приет от депутатите с 643 гласа "за", 16 "против" и 8 "въздържали се". Докладчик на ЕП по въпроса е словашкият евродепутат от Европейската народна партия Мирослав Миколайчик.
Страните от ЕС ще разполагат с две години след влизането в сила на директивата за въвеждането й в националното законодателство.


Основна стъпка според новото законодателство е определянето на компетентен орган във всяка държава-членка, който да отговаря за качеството и безопасността на човешките органи, предназначени за трансплантация. Той трябва да определи правилата за всички етапи
в процеса (от даряването до трансплантацията или унищожаването на органите), основаващи се на стандартите за качество и безопасност, фиксирани в директивата. Държавите-членки могат обаче да запазят или да въведат по-строги правила, отколкото предвидените в директивата.


Държавите членки ще одобряват организациите за осигуряване на органи и трансплантационните центрове, ще определят правилата в системите за докладване и управление на сериозни инциденти и нежелани реакции, които могат да повлияят на качеството и безопасността на човешките органи. От страните се очаква също да събират данни за крайния резултат от трансплантациите и да упражняват
надзор върху обмена на органи с други държави от ЕС и с трети страни. Проследимостта от донора до реципиента и обратно ще бъде част от тази система, като в същото време поверителността и сигурността на данните ще бъдат гарантирани.


Директивата определя също така минималната информация, която по правило трябва да бъде събирана за всяко даряване на орган, като са възможни изключения от това правило при "неотложни ситуации с опасност за живота", когато "очакваните ползи за реципиента надвишават рисковете, свързани с непълните данни".


Правилатаизискват държавите-членки да гарантират, че участващият медицински персонал притежава необходимите квалификации и компетенции.


Живи донори и борба с трафика на органи


Страните от ЕС трябва да гарантират възможно най-високо ниво на защита на живите донори. Даряването на човешки органи от починали или живи донори трябва да бъде "доброволно и неплатено", но "принципът на безвъзмездност не възпрепятства живите донори да получават обезщетение, при условие, че то бъде строго ограничено до възстановяване на разходите и неудобствата, свързани с даряването".

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Как ли пък не ! Искат да взимат органите на бедните си събратя от Източна Европа и да ставаме донори на органи за тяхните граждани и на тази далавера и слагат добре звучащото име "обща политика", ние тези "общи политики" много добре ги знаем ! Заради тях ни затвориха АЕЦ-а, разориха ни селското стопанство и индустрията, сега искат да ни вземат и органите - е няма да стане !!

 2. 2 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Нещо ме притеснява!

  Както казват руснаците: " А пахнет дурно!"

  Хитростта пречи на мисълта!
 3. 3 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Това е единствената правилна политика, ако искаме да има трансплантационна медицина в Европа. Европейските държавици са миниатюрни и с малко на брой жители - никоя не прехвърля 100 милиона жители. Съответно вероятността за намиране на HLA-съвместими донор и приемник (съвместими по основния хистокомпатибилиен комплекс антигени, т.е. да пасват един другиму за донори) в една малка държавица е много малка и съответно болният си отива, преди да дочака органа.
  Една общност от около 500 милиона жители има вече достатъчна вероятност относително бързо да се намери HLA-съвместим донор, преди приемникът да е починал.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK