Европарламентът затвърди новите си правомощия от Лисабонския договор

Европарламентът затвърди новите си правомощия от Лисабонския договор

© ReutersНови разпоредби в отношенията между Европейския парламент (ЕП) и Европейската комисия (ЕК) бяха приети във вторник от комисията по конституционни въпроси към ЕП. Съгласно новите разпоредби евродепутатите получават повече правомощия при вземането на решения в Европейския съюз (ЕС), съобщи EurActiv.Според рамковото споразумение между двете институции Европарламентът получава нови правомощия в процеса на създаване на политики в ЕС като отражение на установената му от Лисабонския договор позиция.
Комисията гласува два доклада за новите процедури, които ще влязат веднага в сила, ако евродепутатите ги приемат на пленарното гласуване на 20 октомври.


Равенство между Европарламента и Съвета на министрите


С този вот евродепутатите от комисията по конституционните въпроси приеха ангажимента на Европейската комисия да се отнася по еднакъв начин към ЕП и Съвета на министрите.


Правомощията се отнасят най-вече до получаване на достъп до срещи и документи по правни и бюджетни въпроси. Европарламентът ще има по-голям достъп до класифицирана и поверителна информация и ще играе роля при планирането на дейностите на ЕС.


Евродепутатите освен това ще трябва да бъдат информирани за развитието на всички международни преговори на ЕС, особено търговските. Те ще са наясно и със срещите на Еврокомисията с национални експерти по въпроси с европейското законодателство и ще могат да се изказват на глобални конференции, а не само да присъстват на тях, както беше досега.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK