Ева Жоли е номинирана за евродепутат на годината заради изслушването на Румяна Желева

Ева Жоли в Европарламента.



Французойката Ева Жоли беше номинирана днес от авторитетното европейско издание EuropeanVoice за евродепутат на годината. Причината за номинацията е поведението й по време на изслушването на Румяна Желева за кандидат за член на втората Еврокомисията на Жозе Мануел Барозу.


Жоли е родена в Норвегия и беше избрана за член на Европарламента на последните евроизбори през 2009 г. Тя е евродепутат от Франция и член на Групата на Зелените в Европейския парламент.


Ева Жоли е председател на комисията по развитие на Европейския парламент. Тя беше председател и на изслушването на неуспелия български кандидат за еврокомисар Румяна Желева. След изслушването евродепутатите отказаха да приемат кандидатурата на Желева и Барозу беше принуден да помоли България за друг кандидат, посочва европейското издание.




Нов член на Европарламента, родената в Норвегия Жоли, изведе ЕП до победа над държавите членки и Еврокомисията, отбелязва изданието по повод избора на членове на Комисията "Барозу II", при който евродепутатите се наложиха и принудиха Барозу да смени Желева.


Коментарите на евродепутатите, изслушали Румяна Желева, бяха, че представянето й е било крайно незадоволително. След него председателят на изслушването Ева Жоли заяви: "Трябва да чуем отговорите на много въпроси." Румяна Желева пък обвини Жоли, че е била пристрастна при воденето на изслушването.


След неуспешното представяне на Румяна Желева България предложи за еврокомисар вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева, която също е номинирана от EuropeanVoice в категорията за еврокомисар на годината.


За наградите на EuropeanVoice можете да гласувате на сайта на изданието до 31 октомври. Победителите ще бъдат обявени на галавечеря в Брюксел на 30 ноември. Освен за евродепутат на годината номинации има също за еврокомисар, национален политик, европейски служител и вдъхновение на годината. Освен Жоли в категорията за евродепутати са номинирани също белгийският либерал Ги Верхофстад, холандският либерал Жанин Ане-Плашер и Жан-Пол Гозе, французин от Групата на Европейската народна партия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK