Евродепутатите одобриха нови правила срещу фалшифицирането на лекарства

1% от медицинските продукти в ЕС са фалшифицирани, като този процент непрекъснато се увеличава. Освен това все повече и повече нови и животоспасяващи лекарства са фалшифицирани.

© Reuters

1% от медицинските продукти в ЕС са фалшифицирани, като този процент непрекъснато се увеличава. Освен това все повече и повече нови и животоспасяващи лекарства са фалшифицирани.Евродепутатите одобриха ново законодателство, което да предотврати попадането на фалшифицирани лекарства в разпространителската мрежа. Предвижда се да бъдат въведени мерки за сигурност и проследяване, както и санкции за фалшификаторите, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.


На първо място правилата засягат продажбата на фармацевтични продукти по интернет, тъй като това е един от основните "маршрути", през които фалшифицираните лекарства попадат на европейския пазар. В бъдеще интернет аптеките ще трябва да разполагат със специално разрешение от компетентните власти в съответната държава членка.


Освен това уебсайтовете ще трябва да имат общо лого на заглавната си страница, което ще означава, че са свързани с оторизирана аптека.
За да се гарантира автентичността на лекарствата, техните опаковки ще трябва да бъдат снабдени с "показатели за безопасност". Показателите вероятно ще представляват сериен номер, който аптеката да може да бъде "прочете".


Предвижда се също държавите членки да въведат обща система за сигурност, чиято цел ще бъде недопускане на опасни медицински продукти до пациента. Така при съмнение, че даден медицински продукт е опасен за здравето, всички трябва да бъдат уведомени, а лекарствата - изтеглени навреме.


По искане на депутатите освен дистрибуторите и брокерите на медицински продукти ще трябва да се регистрират, за да могат да търгуват с лекарства. Ако не се съобразяват с новите правила, те ще бъдат отстранявани от регистъра.


Според докладчика по темата Мариса Матиас от "Европейска обединена левица - северна зелена левица" "фалшифицираните лекарства са тихи убийци, тъй като или нямат ефект, или съдържат токсични съставки, които могат да навредят или дори да убият тези, които ги приемат". По думите й липсата на правна рамка насърчава фалшифицирането, което представлява организирана престъпност.


"Свидетели сме на огромно нарастване на тази криминална дейност, като от 2005 г. досега обемът на задържаните фалшиви лекарства се е увеличил с 400%. Защитата на сигурността на пациентите е основната цел на тази директива", заяви Матиас.


В бъдеще предстои съветът да даде своето съгласие по настоящия текст. След като влезе в сила, държавите членки ще разполагат с 24 месеца за внасяне на необходимите промени в националното си законодателство.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Едно_Българче
    Едно_Българче
    Рейтинг: 627 Любопитно

    На теория звучи добре, но на практика как ще спрат туристите да си купуват лекарства от Турция ,например? Може би ако регулитат цените ,хората няма да имат нужда да търсят евтини лекарства и няма да има стимул за производство на ментета...

    Fortuna favet fortibus!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK