Европарламентът остро критикува руския съд

Михаил Ходорковски преди съдебно заседание

© Reuters

Михаил Ходорковски преди съдебно заседание
Страсбург призова Москва да спазва по-добре правата на човека

Европарламентът изрази вчера "своето безпокойство от съобщенията за политически мотивирани процеси, несправедливи процедури и неуспех в разследването на сериозни престъпления, сред които убийства и мъчения" и обяви, че е все по-обезпокоен от "нарушенията на правата на човека в Русия, включително правото на мирни демонстрации".


В силно критична резолюция депутатите призоваха руските власти да изправят извършителите на престъпления пред съда, но по безпристрастен и независим начин.
"Подобренията в руската правосъдна система също така трябва да съответстват на обещанията на президента Медведев да гарантира повече справедливост и прозрачност", се казва в резолюцията с препоръчителен характер. Депутатите настояха за съдебно преразглеждане на присъдата след втория процес срещу Михаил Ходорковски и Платон Лебедев.


Те обвиняват руските власти в "липсата на ефективни разследвания" на убийствата на журналистите Анна Политковская, Наталия Естемирова и Анастасия Барбурова, както и на смъртта на Сергей Магнитский. Посочват, че сериозен брой нарушения на правата на човека са извършени по време на мирни събирания и осъждат многократните арести на опозиционни фигури като Борис Немцов и разпръскването на мирни демонстрации.


Депутатите призовават Русия и ЕС да включат зачитането на човешките права в подготвяното ново Споразумение за партньорство и сътрудничество.


Ръководителят на международния комитет в Държавната дума Константин Косачев нарече резолюцията необективна и крайно политизирана. Либералният ръководител на Съвета по правата на човека към президентството Михаил Федотов също изрази съжаление от критичния тон, тъй като според него депутатите са избързали и не са отчели позитивните промени в Русия напоследък. Резолюцията бе приветствана от опозиционера Борис Немцов.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  Лош, империалистически Европарламент... Как е дръзнал?!? Вместо единодушно, по примера на прогресивния киргизки народ, да гласуват Mont Blanc да бъде преименуван на "В. Путин", тези несретници посмели да критикуват "самый гуманный суд в мире"...

  Свобода за Надежда Савченко!
 2. 2 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1050 Разстроено

  ЕС отдааавнна проспа превръщането на Русия в тоталитарна държава от средноазиатски тип, но с претенциите да си възвърне изгубената роля на СССР.
  Нещата там много трудно ще се оправят и без кръв едва ли ще мине. Дано не се окажа прав, но такова е и мнението на доста руснаци.

 3. 3 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Весело

  Ха-ха-ха и само това ли написа Дневник , нещо "лабав" е риболова тази вечер !!!!???
  Дневник забравихте да напишете и за френският преставител и свободата на словото !!??

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 4. 4 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Как няма да проспат Европейския парламент като руснаците дават тлъсти подкупи на гемрански политици и германски компании. Далаверата клати феса.

  Да кажем не на педерастията!
 5. 5 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тия тъпаци не осъзнаха ли, че колкото повече лаят срещу Лидерите, толкова повече руският народ ги подкрепя? Ако искат наистина да свалят някой от власт, да го канят на хуманитарни конференции, еврейски конференции за правата на човека и да им връчват награди за мир и дружба.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 6. 6 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 965 Разстроено

  До коментар [#2] от "Северозападнал":
  ...ЕС отдааавнна проспа превръщането на Русия в тоталитарна държава от средноазиатски тип...

  Наверное ты прав. Но думаю, что в этом виновата не только Россия. Тот менторский тон, который избрал Запад в трудные моменты для моей страны совершенно не приносил положительные плоды ни для России, ни для Запада.
  К сожалению сейчас поздно об этом жалеть. Вместо друга и союзника Запад получил ту Россию, которую он и боялся получить.
  И Россия вместо партнерства, помощи и союза с Западом получила огромное недоверие к Западу, аллергию к словам "демократия", НАТО и др.
  П.С.
  Думаю, что в этом виноваты не только В.В.П но и "эксперты" по России из США, Польши и Прибалтики.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 7. 7 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Весело

  Европа "остро" критикува руския съд, че е вкарал един мошеник в затвора??

  С как оценява Европа българския съд, че не вкарва престъпниците в затвора: мълчи като путка!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 8. 8 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#5] от "Реконструктор":

  На кой му пука кого подкрепя руския народ?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 9. 9 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vili":

  Вили, ето русские СМИ подносили критики в сторону России как менторские. Никому не нравится когда его критикуют, особенно чекистам в Кремле.

 10. 10 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 600 Весело

  "Европарламентът остро критикува руския съд"

  След тази критика европарламентът да подхване и слънчевите магнитни бури (и тях да ги разкритикува) и така да оправдае съществуването си.

  И в морето ми е до колене .....................
 11. 11 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да се спазват правата на човека, не много адекватен израз. Там човеци няма. Има савецки таварищи. Те не разбират например, смисъла на тайното гласуване. Или защо обществените тоалетни да са с вратички на кабинките. Всичко трябва да е пред очите на колектива. Не разбират защо двама човека да имат право да си идат на гости и да си говорят, без разрешението на кварталния. Туй дето го пиша, не е хипербола, а прочетени действителни случаи, за които съм разказвал вече, та не ми се повтарят.

 12. 12 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#5] от "Реконструктор":
  "Ако искат наистина да свалят някой от власт, да го канят на хуманитарни конференции, еврейски конференции за правата на човека и да им връчват награди за мир и дружба."

  Ма те и това почнаха! Най- големия враг на Русия, ВБ, търси (икономически) връзки с нея.

  "Restart 2.0: Russia and UK out of the Cold?"

  http://www.youtube.com/watch?v=KdeItTT2a34

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 13. 13 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  По смешни мотиви от присъдата след втория процес срещу Михаил Ходорковски и Платон Лебедев не бях чел. Ходорковски бе осъден че крадял от себе си, а Лебедев, че купувал евтино и продавал скъпо!? Какво да каже Европарламента?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 14. 14 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#13] от "dhk13":

  Пич, ако аз като частно лице източа моето GmbH / ООД на български/ в Германия също ще търкам наровете на затвара в Щутгарт-Щаммхайм!!

  И затова не си го позволявам! А ти правиш ли разлика между частно и фирмено имущество, дори фирмата да е твоя?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 15. 15 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1445 Весело

  До коментар [#14] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  Хи-хи... днес си умопомрачително нежен и вежлив със съфорумците
  Маргаритка?

  Жената е покана за щастие
 16. 16 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#15] от "bgpainter":

  Да не е забранено?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 17. 17 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#14] от "КУРДО КОЛЕНКО": Не правят разлика. Звачи дружеството фалира , а аз като милионер , си купувам две-три яхти и отплавам към Карибите. Затова има закони за предизвиканите фалити. Нашите ги избягват като прехвърлят фалиралите дружества на неграмотни цигани.
  И не мога да разбера защо тоя Ходорковски им е толкава симпатичен ? Само защото се писа политик и е срещу Путин ? Нещо не са равностойни - един мошеник срещу премиера на велика страна. Впрочев , той стана политик като се разбра че ще го ловят.

 18. 18 Профил на ghp
  ghp
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Смешен плач".Ами европейският парламент да осъди и американския съд за осъждането на Мадоф?!Няма ли да се преустанови с тази система изразена от сентенцията:Врагът на моя враг/независимо какво представлява той/ е мой приятел?

 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:32 на 20/02/2011 от неговия автор.

 20. 20 Профил на aleks01
  aleks01
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичките евреи ограбили Русия и занесли парите си в Европа са мили и драги там те не са престыпници защото с русските пари помагат на Европа мързелива и смотана добре че има емигранти да работят Сега и от подлыгани с демокрация Египет Тунис и други щте си поълнят бюджета- специалните отряди изнасят милиардите докато народа вика по площадите както беше в Русия и България И не чакайте обич от Америка-тя обича само парите и себе си Римска Империя нещо пред нея

 21. 21 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Европарламентът остро критикува руския съд ??? Да да, като че ли ЕС съдът и руският съд не се управлявят от хора ...от един и същи род-хазарският!? Като въобще ЕС-а е проект на Ротшилдови, както ООН-нето, както Световната им уж банка, както и МВФонд!!! А в горката Русия ..няма нито един руснак на високо место по ерархията на ТРИТЕ/измислени пак от тях глупости/ уж власти! Където и да погледнете...все хазари ще виждате-уж с руски и полу руски имена!!!? Като почнете от Медведев/Аарон Мендел/ ...стигнете до Алексей Милер и така нататък!!! Само хазари!? А уж ...Русия!!!???

 22. 22 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 813 Весело

  Альоо, руската пета колона, аде не рипайте толкоз високо, че ще си ударите главата в тавана;
  значи когато Русия заплашваше Европа че ще спира енергийни доставки, това беше "проява на достойнство" , а когато Русия съди бандит,/който няма късмета да е таваришч на сегашната власт/, а не забелязва хиляди други, това е "намеса във вътрешните й работи"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK