Председателят на Европарламента обеща "нулева толерантност" към корупцията

Йежи Бузек

© Reuters

Йежи БузекЕвропейският парламент ще продължи политиката си на "нулева толерантност" по отношение на корупционното поведение. Това каза председателят на Европарламента при откриването пленарната сесия в Брюксел днес, съобщи пресслужбата на институцията.


Изказването на Бузек е провокирано от обвиненията срещу трима европейски депутати, приели да получат заплащане от лобисти, които бяха публикувани миналата неделя от британския вестник "Сънди таймс"


Председателят на Европарламента информира депутатите за подадената оставка на словенеца Зоран Талер и обявеното намерение от страна на Ернст Щрасер, който вече се оттегли от всички други постове, да направи същото в близките дни.
Румънският евродепутат Адриан Северин напусна групата на социалистите и демократите в Европарламента, но остава евродепутат и занапред ще участва в работата на институцията като независим член.


"Тези оставки са вследствие на серия от сериозни обвинения, които се появиха в пресата заради неправилно поведение на ограничен брой членове на Европейския парламент", обясни Бузек. Той допълни, че тази сутрин е свикал специална среща на Бюрото на Парламента, за да обсъди ситуацията, като дискусията ще бъде продължена.


"Говоря от името на Бюрото - а и съм сигурен, че говоря от името на мнозинството от колегите в Европейския парламент - като казвам, че сме твърдо решени да продължим политиката на нулева толерантност по отношение на подобно поведение, като това, което доведе до оставките на нашите колеги", каза председателят Бузек.


Той допълни, че Европарламентът иска да бъдат установени всички факти и ще окаже пълно сътрудничество на всички компетентни власти. Според него Парламентът трябва да засили своите вътрешни правила за подобни случаи и да въведе правно обвързващ код за поведение на лобистите в институциите на ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK