Датски евродепутати: Копенхаген да не бърза с българското и румънското членство в Шенген

В началото на седмицата Йенс Роде поиска поправки и в проектодоклада на Европарламента за готовността на България и Румъния за Шенген.

© © European Parliament - Audiovisual Unit

В началото на седмицата Йенс Роде поиска поправки и в проектодоклада на Европарламента за готовността на България и Румъния за Шенген.Датски евродепутати от всички политически групи настояват правителството им да подкрепи Франция и Германия и да не допуска преждевременно приемане на България и Румъния в Шенген, предаде БНР.


Четиримата евродепутати са изпратили специално писмо до датския премиер Ларс Льоке Расмусен, в което настояват, че двете държави членки не трябва да стават част от шенгенското пространство, преди да се справят с корупцията и престъпността.


Подписите под документа са на Бент Бентсен от Европейската народна партия, Кристел Шалдмуз от групата на социалистите, Емили Тюрюнен от зелените и Йенс Роде от групата на либералите. В писмото те определят като твърде ранна целевата дата за разширяването на Шенген – 1 октомври 2011 г., посочена от унгарското председателство.
Членовете на Европейския парламент смятат, че ЕС не трябва да се ангажира с дати и срокове.В края на миналата година Франция и Германия изпратиха писмо до европейския комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, в което заявиха, че България и Румъния не трябва преждевременно да се присъединят в Шенген. Двете държави поддържат тази позиция и в момента.

В началото на тази седмица Йенс Роде заедно с евродепутатите Ян Мулдер от Холандия и Александър Алваро от Германия внесе предложение за поправки в проектодоклада на Европарламента за българското и румънското членство в Шенген. В него депутатите поискаха 2011 г. да отпадне като срок за новото разширяване на пространството без граничен контрол.


Роде заяви, че "гражданите в Западна Европа все по-често са жертва на кражби и обири, извършени в голяма част от случаите от румънски престъпници". По тази причина той смята, че сериозно трябва да се провери дали двете балкански страни са готови да бъдат част от шенгенската зона.


Датският евродепутат допълни, че според него държавите не са готови, а е под въпрос и готовността на ЕС за разширяване на пространството за свободно пътуване в момента. "По-добре е да поискаме нужните гаранции от България и Румъния, да решим какво ще правим с Шенген въобще и тогава да говорим за дата за приемането им", подчерта Роде.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK