Български евродепутати: Нулевият процент измами с евросредства в някои членки буди притеснения

Ивайло Калфин

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Ивайло КалфинБългария е с най-високия процент подозрения за измами (20%) за 2009 г. В същото време има държави с нулев процент на измами, което буди сериозни притеснения сред колегите ми в Европарламента. Така българският евродепутат от Европейската народна партия Илиана Иванова коментира резолюцията на Европейския парламент относно защитата на финансовите интереси на Европейския съюз.


Много ниска или нулева идентификация на нередности най-вероятно означава, че контролните и разследващи органи не функционират както трябва, твърди Иванова.


Сходно е мнението и на колегата й от ПЕС Ивайло Калфин. Според него вестникарските заглавия, поставящи България сред едрите мошеници са плод на хаоса с данните. Единственият източник на информация, са данните, които се предоставят от страните членки, а те не са сравними, смята Калфин.

Трябваше ли България да влиза в пакта "Евро плюс"? - Включете се в дебата на "Капитал".

Въпросът дали Еврокомисията трябва да упражнява по-строг контрол върху евросредствата в България е на дневен ред в играта "Стани евродепутат". Целта на играта е да даде възможност на българските граждани да гласуват по решения от дневния ред на ЕП и да се запознаят с позицията на евродепутати по тях.


До момента 87% от общо 413 гласували във виртуалната пленарна зала на "Дневник" са подкрепили предложенията на Европарламента.


Можете да дадете своя глас в подкрепа или против резолюцията на ЕП в играта "Стани евродепутат". Там можете да намерите и пълните коментари на Илиана Иванова и Ивайло Калфин за борбата с измамите в ЕС.


"Дневник" потърси мнението по въпроса и на холандския независим евродепутат Лукас Хартонг, но до момента не сме получили неговата позиция.


Трябваше ли България да влиза в пакта "Евро плюс"? - Включете се в дебата на "Капитал".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK