Евродепутатите одобриха общ регистър на лобистите в евроинституции

В момента се провежда пленарна сесия на Европарламента в Страсбург.

© Reuters

В момента се провежда пленарна сесия на Европарламента в Страсбург.Евродепутатите днес подкрепиха плановете за създаване на общ регистър за лобистите и другите групи по интереси, търсещи достъп до Европейския парламент и Европейската комисия, съобщи пресслужбата на Европарламента. Депутатите се надяват, че и Съветът на ЕС ще се включи в т.нар. регистър за прозрачност.


Регистърът ще обедини вече съществуващите регистри на парламента и комисията, за което двете институции се договориха още през ноември 2010 г.


Промяната на името на регистъра от "лобистки" на "регистър за прозрачност" ще улесни присъединяването на организации с нестопанска цел, каквито са мозъчните тръстове и организациите, представляващи църкви и религиозни общности.
Въвеждането на общ регистър за двете институции е стъпка към по-голяма прозрачност, тъй като гражданите ще могат да намират на едно място цялата информация за хората и организациите, поддържащи контакти с институциите, смятат европейските депутати. Тази "единна система" ще улесни и задачата на представителите на интереси, които са длъжни да се регистрират само веднъж.


Според правилата, договорени между Европарламента и Еврокомисията, включването в регистъра няма да бъде задължително. От своя страна обаче парламентът ще направи задължителна регистрацията за лобисти, желаещи достъп до сградите на институцията.


Европейските депутати призоваха Съвета на ЕС да се присъедини към общия регистър в най-кратки срокове и приветстваха факта, че институцията изрази намерението си да го направи.


Европарламентът подкрепи и плановете за създаване на анекс за "законодателен отпечатък" към докладите, изготвяни от евродепутатите. Този обяснителен меморандум ще споменава всички лобисти, с които докладчиците са се срещали при подготовката за законодателния документ.


В отделно гласуване за правилника за дейността на институцията, депутатите взеха решение, че членовете на Европарламента ще трябва да актуализират финансовите си декларации "веднага след настъпването на промени", като обновяването им ще се прави поне веднъж годишно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK