Евродепутатите одобриха нови правила за пазаруването по интернет

Евродепутатите одобриха нови правила за пазаруването по интернет

© Юлия ЛазароваЕвропейският парламент одобри нови правила за търговията по интернет, съобщи пресслужбата на институцията. Новото законодателство беше прието днес по време на пленарната сесия на Европарламента в Брюксел.


Според него потребителите ще могат да върнат закупен в интернет продукт в рамките на две седмици след като са получили покупката. Освен това търговците ще бъдат задължени да дават на клиентите подробна информация за крайната цена на поръчаните продукти, както и контакти за обратна връзка.


Други промени са намалените административните изисквания за малки и средни предприятия, както и новите правила за дигитално сваляне на материали.
Промяната цели да осъвремени съществуващите правила, които досега слабо обхващаха защитата при покупки по интернет. Занапред проблемите с недоставяне или забавени доставки на поръчани стоки, както и законовите различия между държавите членки не трябва да бъдат пречка пред трансграничната онлайн търговия. 


"Искахме да регулираме основно договорите от разстояние и извън магазини, като например търговията по интернет, тъй като точно така се осъществява най-голяма част от трансграничната търговия", заяви докладчикът по темата Андреас Шваб. "Новата директива е добър пример как Европа може да донесе ползи едновременно на потребителите и търговците", подчерта той.


Очаква се през юли  министрите на страните от ЕС формално да приемат законодателното предложение.


В края на март Европейският парламент отложи крайното гласуване на нови правила за правата на потребителите, които да гарантират по-добра защита на онлайн купувачите. Евродепутатите върнаха въпроса в парламентарна комисия, за да могат да постигнат споразумение с държавите членки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK