Еврокомисията и Европарламентът ще имат общ регистър за лобисти

Сградата на Европейската комисия в Брюксел

© Reuters

Сградата на Европейската комисия в БрюкселЕвропейската комисия и Европейският парламент постигнаха споразумение за създаване на общ публичен регистър за лобисти, съобщи пресслужбата на Еврокомисията. Неговата основна цел е да подобри прозрачността при вземането на решения в ЕС, като предоставя повече информация за организациите, които се опитват да влияят върху европейската политика.


Според споразумението регистрираните организации ще трябва да предоставят информация за броя на служителите, които се занимават с лобистка дейност, за основните законодателни предложения, които дейността им е обхванала, както и за сумата на полученото от тях финансиране от ЕС.


В регистъра освен традиционните лобисти ще бъдат включени и правни кантори, неправителствени организации, организации за политически изследвания, както и всички лица, които по някакъв начин влияят върху политиките на ЕС.
Включените в регистъра организации ще спазват общ кодекс за поведение. Те ще трябва винаги да посочват името си и организацията, за която работят. Освен това те се ангажират да не се сдобиват с информация по нечестен начин. Предвиден е механизъм за подаване на жалби в случай на нарушение на кодекса.


Това е добра новина, що се отнася до прозрачността на процеса на създаване на политики в Европа, заяви еврокомисарят по междуинституционалните отношения и администрацията Марош Шефчович. На всички онези, които не са включени в регистъра, ще трябва да се зададе въпросът защо не работят прозрачно, подчерта той.


Възможно е досега да е съществувало известно объркване, поясни заместник-председателят на Европейския парламент Даяна Уолис. Сега вече такова не може да има: един регистър, едно място за регистрация, допълни тя.


Новият регистър замества регистъра, създаден от Европейската комисия през 2008 г. В него са включени повече от 4000 организации. През следващите 12 месеца те ще бъдат постепенно прехвърлени в съвместния регистър за прозрачност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK