Евродепутатите одобриха промени в кохезионната политика

Според Европарламентът по този начин ще се гарантира по-справедлива система, която ще подпомогне разрешаването на финансовата криза в регионите.

© Reuters

Според Европарламентът по този начин ще се гарантира по-справедлива система, която ще подпомогне разрешаването на финансовата криза в регионите.Европейският парламент одобри създаването на нова категория региони, които да бъдат финансирани от европейския кохезионен фонд, предаде пресслужбата на институцията. Според приетата резолюция ще бъдат обособени т.нар. междинни региони с БВП от 75% до 90% от средния в Европейския съюз.


Основният аргумент за решението е, че през последните години БВП в някои региони е нараснал над 75-процентовата граница, която им позволява да получават финансиране от кохезионните фондове. Други региони, които преди са били в по-добро финансово състояние, обаче са били сериозно засегнати от икономическата криза и трябва да бъдат финансирани. Целта на решението е да се постигне по-равнопоставено отношение към различните региони.


Според резолюцията настоящата схема за плащания ще бъде заменена от друга, която ще засегне над 50 региона във Великобритания, Гърция, Германия, Белгия, Франция, Португалия, Финландия, Австрия, Испания, Полша, Италия и Малта.
По този начин ще се гарантира по-справедлива система, която ще подпомогне разрешаването на финансовата криза в регионите, заявиха евродепутатите. Те посочиха, че мярката има временен характер и няма да окаже негативно влияние върху конкурентноспособността и териториалното сътрудничество.


В резолюцията се призовава и за отпускане на повече средства за териториално сътрудничество и най-вече за презграничния трансевропейски транспорт и енергийните проекти.През септември се очаква Еврокомисията да предложи пакет от законодателни мерки за социалния и кохезионния фонд, както и за фонда за регионално развитие.

Според евродепутатите средствата, предназначени за регионална конкурентноспособност и заетост, трябва да бъдат насочени към ограничен брой европейски приоритети, като подпомагане на малките и средни предприятия, зелени технологии, местна икономика, обучение и образование, инфраструктура, устойчив транспорт, възобновяеми източници на енергия и социално включване. Евродепутатите настояват при поставянето на целите в тези области да се вземат предвид специфичните нужди на всеки регион.


Европейският социален фонд трябва да остане част от политиката на сближаване и да бъде насочен към финансирането на малки местни проекти, подчертаха евродепутатите. Според тях обаче Еврокомисията трябва да намали бюрократичните процедури, които често затрудняват малките компании и организации да получат европейски средства.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на uran
    uran
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Още една добра новина.

    Yet another blue planet.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK