Европарламентът поиска отваряне на трудовите пазари в ЕС за българи до 2012

Европарламентът поиска отваряне на трудовите пазари в ЕС за българи до 2012

© Мария СъботиноваВсички държави членки трябва да допуснат българи и румънци на трудовите си пазари до края на 2011 г. Това заявиха евродепутатите в приета днес резолюция, предаде пресслужбата на Европейския парламент.


Няма отбелязани отрицателни ефекти в страните от Европейския съюз, които са допуснали работници от новите еврочленки на трудовия си пазар, отбелязва резолюцията, изготвена от румънския евродепутат Траян Унгуреану.


"Официалните данни, включително данните от Еврокомисията, доказаха, че работниците от Източна Европа не увеличават безработицата и не оказват натиск върху социалните системи. Напротив, техният наплив генерира икономически растеж в приемащите страни, който се оценява на около 1% от БВП", подчерта докладчикът по време на дебата в понеделник.

На този етап Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия поддържат ограниченията до своите трудови пазари за българи и румънци.

Евродепутатите призоваваха държавите членки да преразгледат своите правила за преходните периоди. Те настояха тези страни от ЕС, които все още налагат ограничения за български и румънски граждани, да ги премахнат до края на 2011 г., т.е. преди крайния срок от 2013 г., отбелязан в Договора за присъединяване.


Членовете на Европарламента допълниха, че в дългосрочен план тези ограничения могат да окажат неблагоприятно въздействие върху основните ценности и права, залегнали в договорите на ЕС, като свободно движение, недискриминация, солидарност и равни права.


Европарламентът също така осъди последните законодателни предложения в някои държави членки за налагане на ограничения на достъпа до пазара на труда на граждани от някои други страни от ЕС. Резолюцията настоява Еврокомисията да проучи дали тези политики са в нарушение със законодателството на ЕС.


Депутатите изразяват загриженост във връзка със слабото транспониране и прилагане на съществуващите директиви относно свободното движение на работници, по-специално за правото на влизане и пребиваване на членове на семейството от трети държави. Те призоваваха Брюксел да упражни своето право да започне процедури за нарушение срещу държавите членки, които не спазват тези изисквания.


На този етап Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия поддържат ограниченията до своите трудови пазари за българи и румънци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK