Европарламентът настоя за по-лесно признаване на професионалните квалификации в ЕС

Европарламентът настоя за по-лесно признаване на професионалните квалификации в ЕС

© Юлия ЛазароваПрофесионалните квалификации трябва да бъдат признавани по-бързо, за да могат лекари, архитекти и представители на други професии да работят в целия Европейски съюз. Това обаче не трябва да засяга надеждността и сигурността на предоставяните от тях услуги, настояха в незаконодателна резолюция членовете на Европейския парламент, предаде пресслужбата на институцията.


Ускоряването на признаването на квалификациите чрез по-опростени процедури ще помогне на повече от 50% от младите европейци, които според скорошно проучване искат да работят в чужбина. То ще допринесе и за икономическия растеж и гъвкавостта на трудовия пазар, смятат евродепутатите.


Според последните изследвания до 2020 г. в ЕС ще бъдат необходими повече от 16 милиона висококвалифицирани специалисти. Сегашната процедура по признаване на квалификациите им обаче е твърде тромава и отнема много време.
Ето защо с днешната резолюция евродепутатите предложиха промени в съществуващата директива за професионалните квалификации от 2005 г.


Опростяването на процедурата може да стане, като се създаде доброволен паспорт, свързан със система за електронен обмен, чрез която да се осъществява комуникацията между компетентните власти в ЕС.Настоящата директива определя правила за около 800 регулирани професии и осигурява автоматичното признаване на 7 професии в цяла Европа: лекари, стоматолози, фармацевти, медицински сестри, акушерки, ветеринарни лекари и архитекти.

В резолюцията се обръща внимание на проблемите, свързани с професионалисти, които продължават да практикуват в ЕС, въпреки че професионалните им права са прекратени в родните им страни. Трябва да се създаде механизъм, който да гарантира, че всички страни от ЕС са предупредени, ако са наложени ограничителни мерки на дадено лице, предложиха евродепутатите.


Те също така се обединиха около мнението, че сегашните изисквания за езикови познания следва да бъдат по-добре изяснени. Депутатите призоваха Европейската комисия да преразгледа правилата за професионалисти в областта на здравеопазването, така че да бъде възможно компетентните власти да удостоверяват и да тестват специализираните езикови и разговорни умения на специалистите като част от процеса на признаване.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на bta
    bta
    Рейтинг: 1316 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK