Йежи Бузек изрази безпокойство за арестуваните турски журналисти

Йежи Бузек, след като е поднесъл венец в мавзолея на основателя на модерна Турция Кемал Ататюрк.

© Reuters

Йежи Бузек, след като е поднесъл венец в мавзолея на основателя на модерна Турция Кемал Ататюрк.Броят на арестуваните журналисти в Турция предизвиква сериозно безпокойство, заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, цитиран от агенция "Франс прес".


Лично съм притеснен за състоянието на свободата на пресата и на речта като цяло в Турция, подчерта Бузек по време на двудневното си посещение в Анкара, където се срещна с турския президент Абдула Гюл, с премиера Реджеп Тайип Ердоган и с представители на неправителствени организации. "Лишаването от свобода на толкова много журналисти не е типична ситуация в сравнение с европейските страни... Това е напълно необичайна ситуация", настоя той.


Арестите на десетки журналисти, предизвикани от ограниченията на свободата на словото, доведоха до редица европейски критики заради неспазването на медийната свобода в страната. Те бяха отразени дори в доклада на Европейската комисия за напредъка на Турция към ЕС.
Бузек засегна и въпроса за липсата на напредък в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Той призова двете страни да проявят решимост за преодоляване на това положение, за да има положителни последици за двустранните отношения.


От започването на преговорите за присъединяване към ЕС през 2005 г. Турция е отворила само 13 от общо 35 глави и е затворила само една. Много преговорни глави са блокирани заради отказа на Анкара да приложи митническия съюз с ЕС и за Република Кипър, която тя не признава. Освен това някои страни като Франция и Германия имат резерви за влизане на страната в съюза.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Бузи Йежик,
  няма какво да се притесняваш и да изразяваш безпокойство.

  Просто кажи на Ердоган/Ермалък:
  "турчо, нямаш място в ЕС! Марш в Анатолия!"

  РЕФОРМИ !
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Турция няма нищо общо с европейските цености.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#3] от "EREBUS":

  Напротив. Турция поне има журналисти за арестуване, а ние, европейците, нямаме.

 5. 5 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Да,Бузек изрази безпокойство за турските журналисти,което е нормално.Но в своето изказване той говори и за други неща,които са свързани с темата и е хубаво да се прочетат за да могат някои форумници по-добре да разберат ситуациата:

  преговорите за присъединяване, двустранните отношения, енергетиката, развитието на арабския свят и ролята на Турция, кипърския проблем, процесът на нова конституция, като борбата срещу тероризма и на кюрдския въпрос, засегна много теми. Подчертавайки важността на ролята на Турция в Бузек, решаването на кипърския проблем ще донесе жизненост на преговорите за присъединяване, каза. Бузек заяви, че има лукса на неуспех в процеса на новата конституция на Турция и "ЕС се нуждае от Турция. Вярвам, че ЕС се нуждае от Турция. " , каза той.
  Фонд Увеличи
  Фонд Увеличи
  Е-мейл тази страница
  Е-мейл тази страница
  Намаляване на фонд
  Намаляване на фонд
  Принтер страница
  Принтер страница

  Ван започна речта си, като предлага съболезнования на земетресението поради Бузек, Европейския механизъм за гражданска защита активира няколко часа след земетресението, поставяйки си припомня, че Европейският съюз за страна с Турция, заяви, че ще продължи да се разшири ръка където mümkünkün.

  Бузек, период на трудни преговори между ЕС и Турция са посетили Турция в преговорите за присъединяване стигна до точка, че запушване на месеца, тъй като, но каза, че е уверен стъпки напред в atılabileceğinden.

  Бузек заяви, че има няколко аспекта, да се гордеят с Турция, икономиката на Турция е нараснал три пъти през последните десет години, извърши важни социални реформи, светска демокрация на Турция в Близкия изток, Северна Африка и вдъхновение за милиони хора, които искат да се отърват от авторитарните правителства е източникът.

  Турция и силен икономически и политически връзки на ЕС, която изразява Бузек, 50 на сто от търговията на Турция и преките чуждестранни инвестиции от около 80 на сто от страната към произход от ЕС. Финансиран от ЕС предприятия създаване на бизнес в Турция, повече от 13. " , каза той.

  Бузек, Турция, Кавказ и Каспийския нефт и природен газ коридор енергия за Европа, заявявайки, че подписването на проекта Набуко, важна стъпка към енергийното сътрудничество между ЕС и Турция, каза той.

  Сътрудничеството между ЕС и Турция казва, че не се ограничава само до политиката и търговията, Бузек, в областта на образованието и културата, впечатляващ ниво на irtibatımız. Всяка година около 40 хиляди граждани, ЕС участва в програми за обмен. По този начин нашите хора yakınlaştırıyoruz един на друг. Но можем да направим много повече. Европейската комисия, artırılmasından чуждестранни интеграционна политика, борбата срещу тероризма пред търговията и за облекчаване на условията за издаване на визи на дневен ред, обхващащи много въпрос, даде тласък на големите очаквания за ново партньорство. " , каза той.

  "Турция, ние се обръщаме лицата ни за стабилността на Близкия изток"

  AP президент и изпълнителен директор отбеляза, че международната общност да предложи Турция, Турция и външните политики на ЕС подчерта важността на съвместната работа.

  Министър-председателя Ердоган, бившия египетски президент Хосни Мубарак в първите мюсюлмански лидер призова да се откажат от задачата Бузек припомни, че "лидерите на страната ви, Египет, Либия и Тунис, като посетите приемането на Конституцията прогласява секуларизма убеден, че те са на работа. И накрая, вратите към сърцето си, вие отваряте сирийската опозиция. " , каза той.

  Турция е привеждане в съответствие с политиките на ЕС в лицето на развитието на Сирия, който изрази надежда, sokabileceğini полски политик, "падането на една диктатура, и опасен, непредвидим и може да знаем от собствения си опит." , каза той.

  Председателят на Европейския парламент, "за да помогне за стабилизиране на региона обръщаме с лице към Турция." , каза той.

  Реч с цел премахване на конфликта в Кипър, последната страна в ЕС все още разделен на да кажем, че лицата им са се върнали в Турция Бузек, в последните месеци напрежението между Турция и Кипър себе си като сериозен endişelendirdiğini каза.

  "Кипър решение носи жизненост на преговорите"

  Бузек, ЕП, направени в турското правителство, в един активен начин за подпомагане на преговорите с двамата лидери в Кипър повтаря призива.

  Южно от Кипър преди председателството на ЕС ще започне през 2012 г., с изключение на намирането на решение за запис, който казва Бузек не искам да се спекулира, също каза, че вярва, че това е възможно.

  AP президент и изпълнителен директор, ще донесе жизненост на кипърския проблем решаване каза също, че присъединяването към ЕС на Турция преговори.

  "Новата конституция, процесът не разполага с лукса на неуспех"

  Впечатлен от работата на новата конституция, която казва Бузек, отбеляза, че постигането на една нова конституция, която рецепта няма да е лесно, демократичните структури perçinleyecek Турция и турската общност, в центъра на една плуралистична демокрация, където правата на човека и основните свободи, заяви, че ще помогне в трансформация.

  Бузек, всички политически партии за нова конституция в процеса на помирение, заявявайки, че е трябвало да направят най-интензивни усилия, "Това е историческа възможност и да си позволи лукса на провал в това отношение." , каза той. Председателят на Европейския парламент, ЕС и ЕП е готов да помогне на Турция по този въпрос по всеки възможен отношение, каза той.

  AP словото, на печата и свободата на религията, извършени от загриженост изразяват със защитата на малцинствата, предявен Бузек заяви, тези ценности, ЕС заяви, че в сърцето.

  "Подобряването на сътрудничеството си с Турция в борбата срещу тероризма"

  Бузек не е намерен на мястото на демокрацията, тероризма и въоръжена борба, както и общото мнение, че ЕС осъжда тероризма katiyyen kamuotuna изявления, и за разлика от ЕС, сътрудничеството с Турция в борбата срещу тероризма значително ilerlettiğini каза.

  В кюрдския проблем не е само проблем с тероризма, което показва, че председателят на ЕП, въпросът за културното и езиково многообразие, икономическото развитие, заяви, че има аспекти, като например правата на човека и правата на групи с ЕС държавите-членки и специфичните особености на културни структури дъга предмет на федерална структура, самостоятелно управление, да разреши прехвърлянето на децентрализация подчерта, че по различни начини, вариращи от редактиране.

  Напомня на едно религиозно малцинство в собствената си страна с председателят на ЕП, протестантски, не представлява пречка да се казва, че министър-председателят на Полша. Показва, че присъствието на Парламента да изнася лекции или да vaazda Бузек, "Аз не съм предложи решение. Ние всички сме наясно с проблема на сложна структура. Но може би това ще бъде справедливо за всички чрез споделяне на нашия опит може да достигне до заключение. " , каза той.

  Европа и света обединена, демократична и динамичните нужди Турция Бузек заяви, че "Ако мога да обобщя, ЕС се нуждае от Турция. И аз вярвам, че ЕС се нуждае от Турция. Хайде, нека по-добре от една точка печеливша стратегия. " , каза той.

  Бузек, завърши речта си с думите:

  "В историята на нашия континент е една история пълна саможертва и смели решения. Тази история е история на надеждата и оптимизма в бъдеще.

  123 години-кръг в султана, веднъж годишно, включително присъствието на посланика си в моята страна като призвание. И по султан моята страна не съществува 123 години, посланик "е временно извинение", се казва. Ümidinizi никога kesmediniz нас.

  Днес знам, че трябва да покажем на ЕС и Турция в надежда и оптимизъм. И все пак знам, че безопасна, силна и в знак на солидарност да можем да създадем бъдеще. Знам това, но и за бъдещите поколения, могат да се подготвят една просперираща и демократично бъдеще. "
  © 2007-2011 EurActiv. Всички права запазени
  Технология и дизайн монограм
  Контакт to_top
  Web Analytics

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 6. 6 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Не само Бузек се притеснява. Турция е на кръстопът разкрачена между Азия и Европа. Борят се досегашното проевропейско като път на развитие и догматичното начало поставено от ислямистите. Дано намерят верния път защото това според мене е единствената ислямска държава, която може да покаже на все по затварящите се в себе си мюсюлмански държави начинът на развитие.
  Щото този път е един. И той е общочовешки, а не християнски - доказват го Китай, Индия, Япония, които са държави далеч не с християнска религия.

 7. 7 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Гневно

  [quote#666:"Публикация"]"Лишаването от свобода на толкова много журналисти не е типична ситуация в сравнение с европейските страни... Това е напълно необичайна ситуация"[/quote]

  Интересно кога най-накрая ще се намери в Европа един нормален политик, който да заяви високо, ясно и недвусмислено, че Пуйка няма място в ЕС, всякакви преговори по този въпрос се прекратяват, и стига се е спекулирало с тази тема!

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 8. 8 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Напоследък май стана доста модерно престъпниците да понаписват някоя и друга статийка или да си организират патийка, за да може после ако ги арестуват за престъпленията им да излизат едни влиятелни европейски политици, които се изказват и оказват натиск в тяхна защита. Предполагам, че Трактора е захапал точно тази схема и вече очаква резултати.

 9. 9 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 519 Весело

  А защо Йежи Бузек прави забележки на една азиатска, дълбоко мюсюлманска държава?

  Ами защото ... защото ... един Бог знае защо !

  А Саркози, като отиде в Турция - просто им каза: "Как да ви приемеме в Евросъюза, като не сте в Европа а в Азия?"

  Да, българите сме велик народ !!!
 10. 10 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Обичаме Турция!

  Да кажем не на педерастията!
 11. 11 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Весело

  "Лишаването от свобода на толкова много журналисти не е типична ситуация в сравнение с европейските страни... Това е напълно необичайна ситуация", настоя той.""

  То да беше само това.
  Нищо в Турция не е като в европейските държави. Просто защото Турция не е европейска държава.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  Иежи Бузек да види какво ще правим с кризата и прасенцата в ЕС, щото вървим към катастрофа, да не се занимава с проблемите на Турция...
  Турция не е в криза, нито има дългови проблеми, има як положителен прираст на населението, нарастване на БВП от 8.9% за 2010, безработицата е далече от тази в Испания например...
  Бузек, Бузек занимавай се с това за което ти плащаме, не си ври носа в чужди работи .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  Ей брюкселските зелки само се дърлят със важните съседи на ЕС, било то Русия, Турция, сега започнаха да се дърлят с Украйна.... не стават за дипломати.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Турците наистина са азиатци и винаги ще си останата такива.
  Турчинът много неща прави , за да се модернизира ползвайки всячески материалните постижения на западната цивилизация.
  Всички го виждаме това нещо.
  Да се модернизира да - но не и да се ЕВРОПЕИЗИРА. Той и да иска не може. Турците и до ден днешен си остават по манталитет , такива каквито са си били в края на 9-ти век . Те и за това са приели навремето исляма , защото той най-точно е отговарял имено на тяхната азиатска душевност.
  Турчинът , както всеки азиатец или африканец , е неспасяемо неинтегрируем към европейските ценностти.
  И ако все пак някой иска да знае , как ще изглежда Европа с приета вече в ЕС Турция , нека иде и да види какво представляват турските квартали в Берлин , Хамбург или Брюксел.

 15. 15 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тея сигурно подклаждат фанатизъм.

 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  [quote#14:"Николай_1"]нека иде и да види какво представляват турските квартали в Берлин , Хамбург или Брюксел.[/quote]
  С нищо не са по-лоши от квартала в който ти живееш например....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 891 Весело

  [quote#14:"Николай_1"]Турцие наистина са азиатци и винаги ще си останата такива.[/quote] е и? и японците и китайците и казахите и корейците са азиатци и какво от това, да не са по долу от тебе само защото се смяташ европеец? Апропо, ако си българин, определено си много повече ориенталец, отколкото европеец, чного по близо до азиатците, отколкото европейците, огледай се наоколо ако живееш в България или поне източно от Вуковар ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK