Евродепутатите окончателно приеха кодекс за поведение на Европарламента

Евродепутатите окончателно приеха кодекс за поведение на Европарламента

© РойтерсНовият кодекс за поведението на членовете на Европейския парламент беше подкрепен от голямо мнозинство евродепутати този четвъртък, предаде пресслужбата на институцията. Той задава правила и принципи, които депутатите трябва да следват в контактите си, за да избягват конфликти на интереси.


Според разпоредбите на кодекса евродепутатите ще трябва да представят ясни декларации за всички свои дейности, несвързани пряко с работата им за Европарламента, за които са получили възнаграждение или които могат да представляват конфликт на интереси.


Той въвежда и категорична забрана за получаване на плащания или други облаги в замяна на оказване на влияние върху парламентарни решения. Представя и ясни правила, свързани с приемането на подаръци, както и с ролята на бившите депутати, които работят като лобисти.
"Новият и първи в историята на Европарламента Кодекс за поведението на депутатите ще бъде истинска защита срещу неетично поведение. Той представлява значителен напредък спрямо настоящото състояние на темата", заяви председателят на институцията Йежи Бузек.


"Големият консенсус, демонстриран от членовете на Европарламента за новия кодекс, има сериозно символично значение. Той показва на обществеността, че парламентът е прозрачна институция, която служи на общото добро и изгражда една Европа, базирана на свободата и законността", заяви Карло Касино, който е докладчик по темата


При нарушаване на кодекса отделен член на Европарламента може да бъде санкциониран с порицание, конфискация, лишаване от дневното възнаграждение за период до десет дни. Провинилият се евродепутат може временно да бъде отстранен от участие в дейностите на парламента (без отнемане на правото да участва в гласувания) за максимум 10 дни, и да му бъде отнет статутът на докладчик или на друга официална функция в институцията.


Консултативен комитет ще предоставя напътствия на евродепутатите и ще съветва председателя за стъпките, които трябва да бъдат предприети в случай на нарушаване на кодекса. Новите правила влизат в сила от 1 януари 2012 г.


За промяна на кодекса на поведение на евродепутатите се заговори след скандал за подкупи сред евродепутати през март. Тогава британският вестник "Сънди таймс" публикува свое разследване, при което репортери са се представяли за лобисти и са предложили на 60 евродепутати по 100 000 евро годишно, за да прокарват законодателни промени, най-вече в полза на финансови институции. Четирима евродепутати бяха обвинени, че са приели парите в замяна на влиянието си.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на xrp43572691
    xrp43572691
    Рейтинг: 1280 Гневно

    За тия там кодексът да предвижда само едно - сепуко (харакири). Ако не смеят да си го направят, да ги ефтаназират специално назначени органи по бърза процедура.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK