Европарламентът търси контакт с гражданите в социалните мрежи

Снимката е скрийншот на Facebook страницата на Европейския парламент.

© Дневник

Снимката е скрийншот на Facebook страницата на Европейския парламент.Във време, когато най-посещаваните страници в интернет са тези за футболисти и музиканти, фактът, че една институция събира 200 000 последователи във Facebook, е постижение. Именно това е случаят с Европейския парламент, най-голямата институция, избирана директно от гражданите на Европейския съюз, която взима участие в определянето на 70% от законодателството на ЕС, пише испанският ежедневник "Ел мундо".


За близо две години ролята на Европарламента значително нарасна, а Facebook страницата му се превърна в отправна точка за комуникацията между евроинституциите и гражданите. С ежедневни дебати, срещи в интернет и проучвания на общественото мнение, присъствието на Европейския парламент в социалните мрежи започва да става все по-забележимо.


Успехът на Facebook страницата до голяма степен се дължи на съдържанието, създавано от самите граждани и управлявано от модератори в Брюксел. Екипът там работи, за да представи информацията по възможно най-лекия и достъпен начин за обикновените европейци.
Наскоро например дебатът за проблемите, свързани с наркотиците в ЕС, беше представен на страницата с връзка към песента Rehab на Ейми Уайнхаус. Образът на Владимир Путин върху фигура на матрьошка пък беше използван като призив за свободни и справедливи избори в Русия.


Според Антонио Ортис, експерт по социалните мрежи, ролята на Европарламента във Facebook е израз на една нова стратегия за скъсяване на дистанцията и провокиране на обществения интерес.


Европарламентът търси контакт с гражданите в социалните мрежи

© Reuters


Нашият експеримент във Facebook започна като нещо временно и имаше за цел да засили присъствието ни по време на европейските избори през 2009 г., коментира Стивън Кларк, директор по онлайн комуникацията на Европарламента. Първите ни стъпки понякога изглеждаха тромави, но бяха необходими, смята той.


Кларк разказва, че на първо място е трябвало да се създаде екип, който да координира присъствието на институцията в социалните мрежи. Той е на мнение, че взаимодействието с потребителите онлайн е ключово не само във Facebook, но и в Twitter, Flickr, MySpace и дори в YouTube.


Екипът се опитва да провокира дискусии между гражданите и да отговаря на директни въпроси по конкретни теми. Говорителят на институцията Хауме Дуч посочи, че "виртуалният" контакт между ЕП и гражданите е от голямо значение за бъдещето на демократичния диалог в Европа.


"Имаме демократични и практически задължения. Като един по-далечен парламент, както географски, така и смислово, в сравнение с националните се опитваме да използваме новите технологии... за да предоставим информацията на всички граждани и да създадем пространство за европейското обществено мнение", обясни той.


Дуч подчерта, че дейността, която се развива във Facebook, разбива мита, че Европа е далечна и скучна, че младежите не се интересуват от ЕС. Страницата е платформа, в която може да се намеси французинът, да отговори гъркът, да критикува англичанинът.


Европарламентът търси контакт с гражданите в социалните мрежи

© Reuters


По време на арабските революции едни от най-активните участници в дебатите бяха именно гражданите на страни извън ЕС, настоявайки ЕП да излезе с позиция за жестокото потушаване на протестите.


В случая с Бахрейн самият модераторски екип на страницата се обърна към комисията по външни въпроси, която от своя страна повдигна въпроса пред председателя на Европарламента Йежи Бузек. Малко по-късно той излезе с декларация, осъждаща насилието в Бахрейн.


Тогава за първи път показахме, че страницата е един интерактивен инструмент, каза Дуч. Според него случаят е доказал, че присъствието на Европарламента във Facebook не се ограничава само до постове или дебати, а е и място, в което може да се отправят оплаквания и да се провокират политически ходове.


Не липсват и проблеми, споделя той. Преди няколко месеца страницата беше атакувана от последователи на сирийския президент Башар ал Асад след публикуването на постове за репресиите и продължаващото насилие в Сирия.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 575 Весело

  Супер!
  Харесва ми идеята!

 2. 2 Профил на lorem_ipsum
  lorem_ipsum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Едно време социална държава значеше такава, която не оставя най-слабите да страдат; сега означава такава с профил във фейсбук.

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ....Дуч подчерта, че дейността, която се развива във Facebook, разбива мита, че Европа е далечна и скучна, че младежите не се интересуват от ЕС. Страницата е платформа, в която може да се намеси французинът, да отговори гъркът, да критикува англичанинът....
  Какво ли би прочела Ц.Цачева ако изобщо и стиска да се създаде подобна страница и за БГ парламента?Но дори и да има такваз интернет говорилня,ще бъде "как дяволът чете евангелието"...

 4. 4 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 572 Весело

  Мутра тефтер? Ноу танкс.
  Туитър - също.

  С цялото ми уважение към соц. мрежите оставам извън тях.

  Нищо лично към членовете им.

  Всеки си е башка луд.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 5. 5 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 840 Неутрално

  За разлика от нашият,който от давна няма връзка с хората.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 6. 6 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Гневно

  Оправиха контакта,връзката на живо с хората,че се залетяха виртуално да се свързват с тях...но така е по-гот и комфортно,нали..можеш да се скриеш ако не ти отърва,нали?лицемерни търтеи..симулират загриженост и активност...а насреща бяха колко хилядарки/месечно доход..че забравих?? Пък и никой не знае извън техните групи институционални,нали-колко мангиз турят у джЕба? МнОООго демократични структури,да-ама на лаф и на хартишка! Накамарили една вавилонска кула и все не им стига...накрая да не се чудите защо се е катурнала? защото ще е загубила там долу,центъра на тежестта си-затова,долу ,народния център,откъдето уж били тръгнали и произлезли...Лошото е,че ще повлекат и други с тях...

 7. 7 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Поставят Практическото Начало на ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ!!! Чрез интернет технологията. На косъм е НЕПРИКОСНОВЕНОСТТА на IP ! 0 ))))))))

 8. 8 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Гневно

  ДА, ето как СЛЕД МЕРКОЗИ-НАЦИСТKATA, РОМ-етнически отричаща човека СИЛА в Швабия,
  ЙОАКИМ-ИНОКЕНТИЙ, АРХГИЕПИСКОП, ПРОКОН-ДЯКОН, ИГУМЕН и Полит-КЮРЕ, ДОКАЗВА КАК ВТОРАТА ДЯВОЛСКА ЮДЕЙ-ЦИОНИСТСКА СИЛА, РЕЛИГИЯТА, НАВЛИЗА ВЕЧЕ НА ЯВЕ И В християнският ПРЕТЕНДИРАЩ цивилизован свят.

  АМЕРИКАНСКОТО ГЕНОЦИДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В АФГАНИСТАН, ОСЪМНИ ОЩЕ ПО-ВЕЧЕ БЪДЕЩЕТО СЪЩЕСТВУВАНИЕ НА НАТО В ЕВРОПА и €вро-МАСОН-КОНГЛОМЕРАТА С ЧЛЕНОВЕ КОЛОНИАЛИСТИ КАТО НАТО и АНГЛИЯ!

  Хей разумни ХОРА, "Хюман Бийнгс", Човек на 21ви Век, НЕПРЕДЧУСТВАТЕ ЛИ КАК ПЕТРОЛ-ГЕНОЦИДНИТЕ ДЯВОЛСКИ сили ни ВЪВЛИЧАТ В ПОСЛЕДНАТА ЗА ПЛАНЕТАТА И ЧОВЕЧЕСТВОТО ВОЙНА.
  ВОЙНА ЗАМИСЛЯНА И ПОДГОТВЯНА ДОСТА ОТДАВНА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ЕВРЕЙ-ЦИОНИСТИ, ПРОТИВ ИРАН, С ЦЕЛ ГЛОБАЛЕН КОНТРОЛ-КРАЖБА НА ПЕТРОЛА!

  ДАЙТЕ ДА СЕ КОНСОЛИДИРАМЕ И ПРОТИВОПОСТАВИМ НА ТЕЗИ НАТО-МАСОН, ИЗВЕРГСКИ ОПИТИ ЗА УНИЩОЖЕНИЕ НА ПЛАНЕТАТА.
  ЗАПОЧНЕЛИ ВОЙНАТА СРЕЩУ ИРАН, ТОВА ЩЕ Е КРАЯТ НЕ САМО ЗА АМЕРИКА, ИЗРЕЛ И ЦИОНИЗМА НО И ЧОВЕЧЕСТВОТО НА ПЛАНЕТАТА!! КАЗВА ВИ ТОВА С ДОБРО СЪРДЦЕ, (пророк ако щете) ИЛИЯ!

  Направиха ГОРБИ BANK-валутното "АНАРХО-перестрой €динство", а ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНАТА ПРОИМЯНА на социалната структура на народите е забравена и все още захвърлена в средновековните догми на поборство, пререкания и безприемственост на разликите ни, факт създал и потдържашт Парламентарната-ДИСКРИМИНЦИЯ сред нас.

  Ако има единство, приемливост и разбирателство в €С-конгломерата, защо тогава стачкуваме?
  НЕСПИРНО ПРОДЪЛЖАВАТ стачките на това "€С-единство" в Гърция, Испания, Белгия, Германия че даже и унас, Ултра-Дясно Масонизирала, Центристска, НАТО-Петрол-Марионетна, и BANK-ПОРОБЕНА-България.

  ТАЗИ МАСОН-€С-совска СБИРЩИНА на "€С-совско единство", БАНКОВО МАНИПУЛИРАНО И НАТО-МАРИОНЕТНО, НИ ВЛАЧИ п€трол-г€ноцидно, в членство с КОЛОНИАЛИСТИ, и потдаяния от КРАДЦИ, НИ СЕ КАЧИ ШЕНГЕНСКИ, ДАЖЕ НА ГЛАВАТА!

  Ш€НГ€Н;
  Какъв Ш€НГ€Н когато, Кун€ва и Кристалинка, Б€ЗОТГОВОРНО НИ $АРЯ$АХА В €ВРО-КОНГЛОМ€РАТА, С КОЛОНИАЛИ$ТА-АНГЛИЯ В ЧЛ€Н$ТВО, и в отчаяната си жалка амбиция да наложат "нов" €ВРО МАСОН-М€РКО$И-тон в политиката, немогат никак да залъжат духът на ИСТИНСКИТЕ потомците на ДЯКОНА, БЪЛГАРИТЕ

  Защо нищо не се споменава, а умишлено се прикрива факта че Колониалиста Но-1 кралство Англия, € подложила на ИЗГНАНИ€ до д€н дн€ш€н, цял €дин Народ без Родина, д€мек-ократично?
  Става дума за Народа на Островите Чагос.
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но: #1 в 21ви В€К, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧ€СКИЯТ СИ КОЛОНИАЛЕН-Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС??
  За да скрият престъплението си са дали острова под наем на НАТО от 1970г., а народа изселен в ИЗГНАНИЕ до сега.
  Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  (http://onebigtorrent.org/torrents/116/Stealing-a-Nation-A-Special-Report-by-John-Pilge)
  (http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511)

  Направиха ГОРБИ BANK-валутното "АНАРХО-перестрой €динство", а ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНАТА ПРОИМЯНА на социалната структура на народите е забравена и все още захвърлена в средновековните догми на поборство, пререкания и безприемственост на разликите ни, факт създал и потдържашт Парламентарната-ДИСКРИМИНЦИЯ сред нас.

  Ако има единство, приемливост и разбирателство в €С-конгломерата защо тогава стачкуваме?
  НЕСПИРНО ПРОДЪЛЖАВАТ стачките на това "€С-единство" в Гърция, Испания, Белгия, Германия че даже и унас, Ултра-Дясно Масонизирана Центристка, НАТО-Петрол-Марионетна, BANK-ПОРОБЕНА-България.

  ТАЗИ МАСОН-€С-совска СБИРЩИНА на "€С-совско единство", БАНКОВО МАНИПУЛИРАНО И НАТО-МАРИОНЕТНО, НИ ВЛАЧИ п€трол-г€ноцидно, в членство с КОЛОНИАЛИСТИ, и потдаяния от КРАДЦИ, НИ СЕ КАЧИ ШЕНГЕНСКИ, ДАЖЕ НА ГЛАВАТА!
  Нямаме армия, а сме наели НАТО-МАРИОНЕТКИ, добровол-УБИЙЦИ, въоръжили сме ги до зъби с НАРОДНИ СРЕДСТВА ОТ БЮДЖЕТА и сме ги пуснали БЕЗВЪЗМЕЗДНО, СТРЕЛЯЙКИ ДАНЪЦИТЕ ВЗЕТИ НАСИЛСТВЕНО ОТ ЗАПЛАТИТЕ НИ, ПО ЧУЖДИ ХОРА в света; / Ирак, Афганистан, Сръбско-Косово и къде ли не като наемни, НАТО-петрол геноцид-марионетки, под егидата за "Мир и Демоктация".

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество"
  Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.

  А В КАКВО ОТЕЧЕСТВО НИЕ Балканците ПРЕВЪРНАХМЕ РОДИНАТА НЕ НАША НО РОДИНА НА ВЕЛИКИТЕ ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ?
  ТЕ СИ ДАДОХА ЖИВОТА ЗА "Чиста и свята РЕПУБЛИКА"!!
  А НИЕ ПРЕВЪРНАХМЕ РОДИНАТА ИМ В НАТО-ПЕТРОЛ ГЕНОЦИДНА МАРИОНЕТКА, ВЪОРЪЖЕНА ДО, ЗЪБИ ПИС-КИЛЪРКА, ПРОСЕК!
  ШЛЯЙНАЛА СЕ ИЗ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ С ОРЪЖИЕ НЕ СЕ ЗНАЙ-ЗАЩО, БРЪЩОЛЕВИЩА неразбрано, думата ДЕМОКРАЦИЯ!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK