Витал Морейра, евродепутат: Европарламентът не може да измени ACTA, но може да го спре

Витал Морейра

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Витал МорейраНепосредствено след подписването на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) миналата седмица от 22 държави членки и от представители на Европейския съюз общественият интерес се насочи към ролята на Европейския парламент (ЕП) по този въпрос.


Европарламентът не може да измени текста на споразумението, обясни председателят на парламентарната комисия по международна търговия Витал Морейра пред пресслужбата на институцията. Той обаче заяви, че евродепутатите могат да кажат "да" или "не" на споразумението или да поискат от Съда на ЕС да го провери.


Какво е ACTA?
- Това е споразумение, чиято цел е да приложи средства и механизми за защита на правата на интелектуална собственост, каквито са авторските права, патентите, географските знаци, мерките, индустриалният дизайн. Неговата цел не е да предефинира обхвата на тази защита.


Има конвенция на Световната търговска организация, наречена TRIPS (Споразумение за свързаните с търговията аспекти на правата на интелектуалната собственост), която ЕС и всички останали членове са подписали, за да се установи обхватът на тези права.


ACTA просто включва обновяване на средствата, механизмите и мерките за защита на интелектуалната собственост. Това е и предназначението на съществуващата директива на ЕС, обхващаща минимален сбор от средства за защита на правата на интелектуалната собственост.


ACTA е многостранно споразумение между някои развити икономики, включително ЕС, САЩ и Япония, и по-малко развити икономики като Мексико и Мароко. Целта му е между тези страни да се затвърди прилагането на правилата за интелектуална собственост. То не променя съдържанието – всичко, което е било позволено, продължава да е позволено, всичко, което е било забранено, продължава да бъде забранено. Става въпрос да сме по-ефективни, когато става въпрос за нарушения на интелектуалната собственост.


Защо тогава споразумението е толкова спорно?


- Чувствителните моменти по темата засягат малка част от споразумението, свързана с авторското право в интернет, свалянето на музика, литература, телевизионни и музикални програми, както и други произведения, защитени от авторски права. Много от използваните аргументи не са предвидени в ACTA. Например свалянето за лична употреба не е било забранено и няма да бъде. Това, което е забранено, е нарушаването на авторски права с комерсиални цели.


Може ли Европарламентът да промени съдържанието на ACTA?


- Това е международно споразумение, така че съгласието на Европарламента е необходимо, но не може да промени текста на договора, а само да каже "да" или "не".


Тъй като това споразумение повдигна правни проблеми, ЕП може да поиска от Съда на ЕС да реши дали то е съвместимо с правото на ЕС, ако парламентарна комисия гласува за това. Политическа група или определен брой евродепутати могат също да направят това запитване.


Ако споразумението бъде отнесено до съда, парламентарната процедура ще бъде спряна, докато съдът излезе с решение. Други парламентарни комисии също ще имат думата, включително комисиите по граждански свободи, правни въпроси, развитие и промишленост.


Какво ще се случи, ако споразумението бъде отхвърлено?


- Ако кажем "да", съветът е упълномощен да приключи споразумението и да го направи обвързващо между ЕС и останалите държави членки. Ако кажем "не", процесът е приключен и договорът е мъртъв. Той може да бъде предоговорен, но специално този е мъртъв.


За ново споразумение ще бъде необходимо да се започне нова процедура – от предложението на Европейската комисия до мандата на Съвета на ЕС, преговорите, подписите и т.н. В миналото Европарламентът е казвал "не" на две споразумения – на SWIFT (бел. ред. – международната система за финансова информация, която трябваше да събира данни на европейските потребители) и на рибарското споразумение с Мароко.


Как могат гражданите да изразят мнението си по споразумението?


- Предложението за текста вече е достъпно на нашия сайт и оценката на ACTA, подготвена за парламента също е онлайн.


Нашите дебати се излъчват и могат да бъдат следени на живо. На 1 март ще има семинар, на който всеки ще може да участва. Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт също ще бъде там. Някои от политическите групи, особено тези срещу ACTA, организират дебати на сайтовете си. Гражданите вече започнаха да заливат евродепутати със стотици, ако не и с хиляди имейли.


Всички проблеми, които бяха повдигнати във връзка със споразумението, ще бъдат обсъдени не само в търговската комисия, но и в пленарната зала.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK