Витал Морейра, евродепутат: Европарламентът не може да измени ACTA, но може да го спре

Витал Морейра

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Витал МорейраНепосредствено след подписването на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) миналата седмица от 22 държави членки и от представители на Европейския съюз общественият интерес се насочи към ролята на Европейския парламент (ЕП) по този въпрос.


Европарламентът не може да измени текста на споразумението, обясни председателят на парламентарната комисия по международна търговия Витал Морейра пред пресслужбата на институцията. Той обаче заяви, че евродепутатите могат да кажат "да" или "не" на споразумението или да поискат от Съда на ЕС да го провери.


Какво е ACTA?
- Това е споразумение, чиято цел е да приложи средства и механизми за защита на правата на интелектуална собственост, каквито са авторските права, патентите, географските знаци, мерките, индустриалният дизайн. Неговата цел не е да предефинира обхвата на тази защита.


Има конвенция на Световната търговска организация, наречена TRIPS (Споразумение за свързаните с търговията аспекти на правата на интелектуалната собственост), която ЕС и всички останали членове са подписали, за да се установи обхватът на тези права.


ACTA просто включва обновяване на средствата, механизмите и мерките за защита на интелектуалната собственост. Това е и предназначението на съществуващата директива на ЕС, обхващаща минимален сбор от средства за защита на правата на интелектуалната собственост.


ACTA е многостранно споразумение между някои развити икономики, включително ЕС, САЩ и Япония, и по-малко развити икономики като Мексико и Мароко. Целта му е между тези страни да се затвърди прилагането на правилата за интелектуална собственост. То не променя съдържанието – всичко, което е било позволено, продължава да е позволено, всичко, което е било забранено, продължава да бъде забранено. Става въпрос да сме по-ефективни, когато става въпрос за нарушения на интелектуалната собственост.


Защо тогава споразумението е толкова спорно?


- Чувствителните моменти по темата засягат малка част от споразумението, свързана с авторското право в интернет, свалянето на музика, литература, телевизионни и музикални програми, както и други произведения, защитени от авторски права. Много от използваните аргументи не са предвидени в ACTA. Например свалянето за лична употреба не е било забранено и няма да бъде. Това, което е забранено, е нарушаването на авторски права с комерсиални цели.


Може ли Европарламентът да промени съдържанието на ACTA?


- Това е международно споразумение, така че съгласието на Европарламента е необходимо, но не може да промени текста на договора, а само да каже "да" или "не".


Тъй като това споразумение повдигна правни проблеми, ЕП може да поиска от Съда на ЕС да реши дали то е съвместимо с правото на ЕС, ако парламентарна комисия гласува за това. Политическа група или определен брой евродепутати могат също да направят това запитване.


Ако споразумението бъде отнесено до съда, парламентарната процедура ще бъде спряна, докато съдът излезе с решение. Други парламентарни комисии също ще имат думата, включително комисиите по граждански свободи, правни въпроси, развитие и промишленост.


Какво ще се случи, ако споразумението бъде отхвърлено?


- Ако кажем "да", съветът е упълномощен да приключи споразумението и да го направи обвързващо между ЕС и останалите държави членки. Ако кажем "не", процесът е приключен и договорът е мъртъв. Той може да бъде предоговорен, но специално този е мъртъв.


За ново споразумение ще бъде необходимо да се започне нова процедура – от предложението на Европейската комисия до мандата на Съвета на ЕС, преговорите, подписите и т.н. В миналото Европарламентът е казвал "не" на две споразумения – на SWIFT (бел. ред. – международната система за финансова информация, която трябваше да събира данни на европейските потребители) и на рибарското споразумение с Мароко.


Как могат гражданите да изразят мнението си по споразумението?


- Предложението за текста вече е достъпно на нашия сайт и оценката на ACTA, подготвена за парламента също е онлайн.


Нашите дебати се излъчват и могат да бъдат следени на живо. На 1 март ще има семинар, на който всеки ще може да участва. Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт също ще бъде там. Някои от политическите групи, особено тези срещу ACTA, организират дебати на сайтовете си. Гражданите вече започнаха да заливат евродепутати със стотици, ако не и с хиляди имейли.


Всички проблеми, които бяха повдигнати във връзка със споразумението, ще бъдат обсъдени не само в търговската комисия, но и в пленарната зала.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много думи, за да се скрие зад тях, че документът обслужва основно корпоративни интереси и ще доведе до ограничаване на свободата и полицейщина.

  Свободата, Санчо, ...
 2. 2 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Нека ви обърна внимание, ч според публикувания текст на АСТА като правоносител се дефинира само корпорация, а не отделен човек. Явно е чии интереси ще се защитават, всичко друго е прах в очите!

 3. 3 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Хайде !

  и най-умният си е малко прост....
 4. 4 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 448 Гневно

  Копирането и тиражирането НЕ ТРЯБВА ДА СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ! Отговорността трябва да се търси САМО при ДОКАЗАНИ вреди! В съд, след заплатена такса и евентуална експертиза. Никакви БЕЗПЛАТНИ ЗАШИТИ, чрез никакви наказателни кодекси и прокуратури! Копирането и тиражирането са ПРОМОТИРАНЕ, а не КРАЖБА! Който се счита за ощетен, да си компенсира засегнатия търговски интерес чрез СЪДА!
  Махайте от НК чл.172а! Това е бухалката на стопиращите Прогреса на интелекта, мързели - скръндзи!

 5. 5 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Колко от коментиращите тук реално са чели тая АКТА ?!
  ЕТО ВИ Я http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52011PC0380:BG:NOT

  Прочетете я и ще видите няколко неща
  - чл. 23 - Престъпни деяния - всичките ги ИМАМЕ вече в действащото закнодателство
  - използвано е предимно "държавата може да наложи санкции", а не "държавата се задължава"

  Така че наистина не видях кое точно е скандалното на текста и къде пише, че не мога да чета приказка на детето си или пък че ще бъда аарестуван за пращане на мп3ка

  Ако някой види това, моля ви много - да ми покаже точния текст

 6. 6 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 918 Неутрално

  "Например свалянето за лична употреба не е било забранено и няма да бъде."

  Нямам толкова дълга рулетка, с която да измеря дължината на опашката на тази лъжа!
  Не ни правете на балъци, може да сме расли в саксия, но все сме гледали през прозореца какво става навън!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 7. 7 Профил на ven11
  ven11
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#5] от "nage":

  Прочети чл. 27.

 8. 8 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#5] от "nage":
  Член 12 - изземване на средствата, с които е извършено пиратството - идват и ти прибират компютъра, прочети и всичко останало в чл.12. Както писах и по-горе правоносител=корпорация Освен това се предвижда бързо производство и съда за такива неща. Защо, да на би това да от най-голямо обществено значение? А насилниците ще ги размотаваме с години да продължават свободно да щъкат и да се чувстват безнаказани.

  Изобщо ти си ПОГЛЕДНАЛ, ама не си ПРОЧЕЛ

 9. 9 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Витал Морейра, евродепутат: Европарламентът не може да измени ACTA, но може да го спре

  След като Европарламентът е наясно с това, сега остава най-лесното - да го направи.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 10. 10 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  До коментар [#9] от "Мерилин":

  Теглиш като луда филми от замундата сигурно и има от какво да се притесняваш (уупс и аз). дано този недоносен закон не мине.

 11. 11 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Искам да се надявам, че някой ден ще има такова изказване и от български евродепутат, или тези хора се интересуват само от охолството в което тънат, благодарение на поста си и нищо друго извън личното им благополучие не ги интересува, плазмодии.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 12. 12 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#10:"selena"]Теглиш като луда филми от замундата [/quote]

  Така си е.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 13. 13 Профил на nemo86
  nemo86
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чесно казано просто кукловодите изпуснаха конците на хората в интернет наложени им чрез медийте(телевизията) и сега вземат мерки да наложат контрол.Просто се оплашиха от интернет революцийте в Близкия изток.

 14. 14 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мерилин":

  Ивайло Калфин вече се е изказал против закона. има раздвижване в блатото.

 15. 15 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Как могат гражданите да изразят мнението си по споразумението?

  Според мен гражданите трябва да могат да изразят и волята си, освен мнението, след като са пратили евродепутатите там, тия вече се схващат прекалено насериозно.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 16. 16 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#14] от "selena":

  Дано!

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Масово хората нямат знание,концепция за Прогрес,с това територия на влияние.Печатът ни дава възможност до записаната информация.Интернет ни позваолява да сме издатели.

 18. 18 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Нещо повече- Интернет формира сътрудничество в астрономични мащаби.

 19. 19 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  За първи път хората се мобилизират на за война,а за решаването на проблеми.

 20. 20 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Чрез споделянето никой не иска да вземе залъка на другия,на богатите и силните.Ако са богати и силни да намерят начина да го направят в Ерата на споделената информация.Индустриалната революция залезе.Откъде го знам ли?-от И-нета

 21. 21 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  http://tavlla.livejournal.com/265645.html Много готин комикс по темата. Може да се препоръча на авторката да включи и ACTA

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 22. 22 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  http://tavlla.livejournal.com/265645.html Много готин комикс по темата. Може да се препоръча на авторката да включи и ACTA

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 23. 23 Профил на Г-н Х
  Г-н Х
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "svetlajd2":

  а лиспата на такъв закон обслужва други корпоративни интереси,но човек вижда това което иска да види.

 24. 24 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1267 Любопитно

  [quote#2:"nemeria"]според публикувания текст на АСТА като правоносител се дефинира само корпорация, а не отделен човек[/quote]

  А така! Значи автор, който не е и собственик на корпорация, може да духа супата и всичко останало... И който не си е продал навреме правата на някоя голяма корпорация, може само да размахва малко, мръсно юмруче...
  Както обикновено, големите акули са винаги гладни...

 25. 25 Профил на dimitar85sachkov
  dimitar85sachkov
  Рейтинг: 217 Неутрално
 26. 26 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Еднствен от родните политици Председатея на СДС Мартин Димитров се противо постави на този ретрограден закон обслужващ корпорациите и ограничаващ свободте и насърчаващ полицейщината.С това Мартин показа категорично че СДС е еднствената дясняа партия в момента.Медиите по този въпрос позорно мълчат ,а социлогическите агенции определят като водещи политици Цветанов, Борисов, Първанов, Кристалина Георгиева даже вече ни пробутват и Кунева.Сотношението към този важен закон се вижда ,кой е истинския политик защищаваш индувидуалните свободи на гражданите.Мартин Димитров още заяви ,че този закон е напълно в духа на битноста и мисленето на Цветан Цветанов и Румен Петков.

 27. 27 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 531 Весело

  Тия ПОЛИТИЦИ съвсем се забравиха!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 28. 28 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 583 Гневно

  Първата война на Държавата и Корпорациите срещу хората беше истерията покрай кулите на СТЦ и "войната срещу тероризма", доколкото може да има такова животно - да водиш истинска война срещу някакъв имагинерен враг, наречен Ал Кайда, Бин Ладен, талибани или когото посочат предварително назначените за тази цел политици. Резултат - милиони жертви, трилиони прахосани долари, един много по-несигурен свят, но за сметка на пълните джобове на големите корпорации начело с Военно-промишлените комплекси.

  Втората война - финансовата сфера, наливане на долари от някакви частни банки в лицето на ФЕД, просвоили си правото да се разпореждат със световната парична единица и с лихвените проценти, с инфлацията. Следствието - наливане на пари във всякакви банки и други финансови структури, от там кредитното заробване с помощта и на медиите и консуматорската истерия на гражданите. Резултат - финансова криза, обедняване и несигурен статут на средната класа в Щатите, вече и в Европа, задължаване на самите държави до космически нива за сметка на финансовата спекулативна олигархия.

  Сега виждаме третата световна война - поредният опит на Държавата да се превърне в подобие на такава по Оруел и в съдружие с със старите, държащи кокала корпорации да наложат тоталния контрол и в интернет, единственото все още място, където гражданите могат свободно, безплатно или на достъпни цени да получават и обменят информация, да изразяват своето мнение и често да надигат гневни гласове срещу похода на световната олигархична хидра.

  Като се обърна назад и виждам, че преди едни 25 години, във времето на СССР и Студената война Светът беше едно по-спокойно място и ми призлява...... Но аз съм оптимист /умерен/ и съм сигурен, че в безграничната си алчност и жажда за пълен контрол шепата "богоизбрани" ще се удавят и самоунищожат сами.....и с малко помощ от всички нас, нормалните хора, надявам се!

 29. 29 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Днес съм в Пух настроение, затова ще си позволя този коментар с цитати. Корпорациите се ръководят от "Колкото повече, толкова повече!" и "Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед". А коментарите и оправданията на политиците ме подсещат за "Когато някой казва, че няма никой, значи има някой..."

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 30. 30 Профил на Maria
  Maria
  Рейтинг: 217 Неутрално

  чрез този простотия богатите ще стават още по-богати, скоро ще поянат да ни искат такси и за въдуха който дишаме

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  Ами да го спре тогава! И, от къв зор го направиха тогава!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Кратко, точно и разбираемо за всеки обяснение на същността на проблема ACTA и линк към паралелния пълен текст на споразумението на бг и англ.:
  http://semkiibonbonki.blogspot.com/2012/02/acta.html

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 33. 33 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#32:"Вени Г."]http://semkiibonbonki.blogspot.com/2012/02/acta.html[/quote]


  +++++

  Това наистина си струва да се прочете.

  Моралът не е порок!
 34. 34 Профил на avalon_j.n.
  avalon_j.n.
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ...Благодаря Ви, за всичко, което прочетох до тук ...

  ...а защо ВЛАСТТА НА КОЛЕКТИВНИЯТ НИ РАЗУМ неМОЖЕ да БЪДЕ и властта на разпределение на ОСТОЙНОСТЕНИТЕ национални БЛАГА, ЧРЕЗ РЕФЕРЕНДУМИ...

  ...ДА РЕШИМ ТОЗИ ПРОБЛЕМ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ...

  ...Като дадем ключа от "държавната хазна" на тези българи, коИто посочат регионалният или национален референдум като единственото законно средство за определяне на данъците и харчене на кеша над ЕДИН МИЛИОН от тях ...

  ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK