Българско хоро се изви в Европарламента, съобщиха от ЕНП

На хорото се хванаха Маргарита Попова, Кристалина Георгиева, зам.-председателят на Европейския парламент Райнер Вийланд и евродепутати от ЕНП.

© ЕНП

На хорото се хванаха Маргарита Попова, Кристалина Георгиева, зам.-председателят на Европейския парламент Райнер Вийланд и евродепутати от ЕНП.В навечерието на националния празник на България над 90 ученици от България и българските диаспори в Украйна, Молдова, Сърбия и Македония взеха участие в голямо тържество, което се проведе в Европейския парламент в Брюксел, съобщиха от пресофиса на парламентарната група на Европейската народна партия.


Сред официалните гости на събитието под надслов "България: Държава на духа и на писмеността" бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, еврокомисарят Кристалина Георгиева и зам.-председателят на Европейския парламент Райнер Вийланд.


Попова откри събитието с думите, че България е страната, дарила 300 млн. души с писменост и култура, като припомни, че държавата "е била най-силна, когато е била управлявана от образовани владетели".
Комисар Георгиева от своя страна заяви вярата си в европейския проект и изрази увереност, че скоро ще дойде време, когато към него ще се присъединят и други страни, използващи кирилицата. По нейна покана младежите посетиха Европейската комисия и окичиха с мартеници европейските комисари.


Българско хоро се изви в Европарламента, съобщиха от ЕНП

© ЕНП


Думите бяха последвани от редица изпълнения на младите гости, а "при първите звуци на каба гайда всички скочиха и водени от вицепрезидента Маргарита Попова и еврокомисар Георгиева, изиграха родопско хоро, невиждано и нечувано в сградата на ЕП", съобщиха от ЕНП.


Събитията по повод Освобожденията на България ще продължат цял ден в Еврокомисията и в Европарламента. Българска музика ще звучи в централата сграда на Европейската комисия на 1 март, а гостите на институцията ще дегустират български деликатеси и вино и ще могат да разгледат шедьоври на българското изобразително изкуство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK