Евродепутатите ще обсъдят холандския антиимигрантски сайт

Редица евродепутати вече критикуваха спорния сайт.

© Reuters

Редица евродепутати вече критикуваха спорния сайт.Основни права на гражданите на Европейския съюз, като свободата на движение и дискриминирането, ще бъдат обсъдени от евродепутатите във вторник следобед, съобщи пресслужбата на Европейския парламент. Дебатът е предизвикан от спорния холандски сайт, призоваваща холандци да публикуват оплаквания срещу граждани на страните от Централна и Източна Европа.


"В Европа не може да има граждани втора категория. ЕС е общност на ценности и свободата на движение и не-дискриминацията са фундаментални принципи на европейската интеграция", заяви председателят на Европарламента Мартин Шулц за инициативата на крайнодясната Партия на свободата на Геерт Вилдерс.


Шулц повдигна въпроса и на срещата си по време на февруарската сесия с холандския премиер Марк Руте, който за пореден път отказа да коментира с аргумента, че не става въпрос за правителствена тема, а за партийна инициативата.
Сайтът беше остро критикуван от десет източноевропейски държави – България, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Словения, Литва, Латвия и Естония. Техните посланици и представители изпратиха писма до лидерите на парламентарните групи в Холандия с призив да се дистанцират от инициативата и холандското правителство да я заклейми.


Междувременно председателите на двете най-големи партии в Европаралмента – Европейската народна партия и групата на социалистите и демократите – призоваха Руте да даде обяснение за "оглушителното си мълчание" пред евродепутатите.


Въпреки това искане не се очаква холандският премиер да присъства на дебата в Европейския парламент и да обясни позицията на правителството си, стана ясно от информация на радио "Холандия".


Подробности за дебата очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK