Европарламентът не одобри бюджетите на три агенции и на Съвета на ЕС

Обвинение към една от агенциите е, че е използвала обществени средства за съмнителни дейности.

© Reuters

Обвинение към една от агенциите е, че е използвала обществени средства за съмнителни дейности.Въпреки активното лобиране и критиките на някои евродепутати Европейският парламент реши да отложи одобрението на изразходваните средства на три агенции на Европейския съюз, заподозрени в конфликт на интереси, предаде EUobserver. Червена светлина получи и Съветът на министрите на ЕС, който отказа да разкрие как е изхарчил бюджета си.


Бюджетите на трите агенции не бяха одобрени заради обвинения, че са използвали обществени средства за съмнителни дейности и че са толерирали конфликти на интереси във висшето ръководство.


Към Европейската агенция по безопасност на храните в Италия критиките бяха, че е наела лобисти от хранителната индустрия, а към Европейската агенция за околна среда – че е използвала обществени фондове за обучения на Карибите. Обвиненията към Европейската агенция за лекарствата също са свързани с конфликт на интереси.
Въпреки голямата съпротива срещу този ограничаващ ход от страна на редица евродепутати, той беше подкрепен с малко мнозинство. С почти пълно единодушие обаче членовете на Европарламента решиха да блокират одобрението на бюджета на друга институция на ЕС – Съвета на министрите. Причината е, че неговите служители продължават да твърдят, че нямат законово задължение да разкриват разходите си.


"Съветът не отговори на нашите въпроси, това е неприемливо", заяви германският евродепутат Михаел Тойрер, който е председател на парлментарната комисия по бюджетен контрол. Съветът на ЕС се позовава на споразумение между двете институции от 70-е години на миналия век да не проверяват взаимно разходите си, но според евродепутатите тази сделка е остаряла и трябва да се промени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK