Европарламентът блокира преговори със Съвета на ЕС заради Шенген

Мартин Шулц

© Ройтерс

Мартин ШулцЕвропейският парламент реши днес да блокира преговорите с европейските правителства по пет законопроекта в протест срещу това, че те отнеха правомощията на институцията в управлението на шенгенското пространство. Това обяви самият председател на европарламента Мартин Шулц, цитиран от агенция "Франс прес".


Всички политически групи в парламента с изключение на крайната десница критикуваха гневно решението на министрите на вътрешните работи от Европейския съюз да променят правната основа на шенгенското споразумение и да позволят временното връщане на границите в пространството, като изключиха европарламента от този процес.


"Европейският парламент реши да прекъсне пет преговорни процеса, докато не получи удовлетворително решение от Съвета (на ЕС по правосъдие и вътрешни работи)", заяви пред журналисти Шулц.
Той определи стъпката на европарламента като "крайна, защото е в отговор на крайно решение на Съвета". "Това е безпрецедентен случай за 18-те години, през които съм в парламента", посочи още Шулц.


Преговорите между двете институции ще спрат по темите за измененията на Шенгенския кодекс и конвенцията, прилагаща шенгенското споразумение, за съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, най-вече за борбата срещу атаките срещу информационните системи, за европейската заповед за разследване, за частта от бюджет 2013, свързана с вътрешната сигурност, и за резервационни данни за пътниците от ЕС.


Във вторник евродепутатите остро критикуваха решението на Съвета и заплашиха да сезират Съда на ЕС с мотива, че това решение е в противоречие с Лисабонския договор, който разширява правомощията на парламента по отношение на движението на хора. Днес обаче Шулц не спомена за възможно сезиране на съда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK