Евродепутатите отложиха гласуването на единния патент

Основната идея на единния европейски патент е да намали в пъти разходите на европейските изобретатели по патентоването.

© Цветелина Ангелова, Капитал

Основната идея на единния европейски патент е да намали в пъти разходите на европейските изобретатели по патентоването.Само няколко дена след като председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обяви, че продължилият 40 години спор за патента на Европейския съюз е бил решен, евродепутатите отложиха гласуването на въпроса и обвиниха държавите членки, че са направили предложението по-неефективно, предаде EUobserver.


Причината беше изразеното в последния момент желание на Съвета да премахне три ключови текста, което според председателя на комисията по правни въпроси Клаус–Хайнер Лене би обезсилило предложението. Искаме ясно потвърждение, че тези три ключови текста няма да бъдат премахнати, подчерта той.


Миналата седмица стана ясно, че споразумението е сключено, след като лидерите постигнаха компромис по последната спорна тема, която спъваше приключването на случая – коя страна да бъде домакин на патентния съд. В крайна сметка администрацията на съда беше разпределена между спорещите три града – Париж, Берлин, Лондон.
Именно отстъпките пред британския премиер Дейвид Камерън за намаляване на правомощията на Съда на ЕС в споровете, свързани с патента, предизвикаха недоволството на евродепутатите.


Бернхард Рапкай, германският социалист, който представя предложението пред европарламента, заяви, че целият въпрос трябва да се дискутира отново, ако представителите на държавите членки, които трябва да изработят детайлите по споразумението, дадат зелена светлина на сегашната формулировка. 


Гласуването трябваше да се състои в сряда. Вместо това въпросът ще бъде обсъден в комисията по правни въпроси, заедно с правни експерти от Европарламента, Европейската комисия и държавите членки на 10 юли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK