Европарламентът прие директивата за енергийна ефективност

Директивата беше приета с 632 гласа "за", 25 "против" и 19 "въздържал се".

© Reuters

Директивата беше приета с 632 гласа "за", 25 "против" и 19 "въздържал се".Новата директива за енергийна ефективност, одобрена от Европейския парламент във вторник, въвежда задължителни мерки за спестяване на енергия като ремонти на обществени сгради, схеми за спестяване на енергия от енергийните компании и енергийни одити за всички големи предприятия, предаде пресслужбата на институцията.


Намаляването на потреблението на енергия с 20% може да доведе до спестявания в Европейския съюз в размер на 50 млрд. евро годишно, заявиха евродепутатите в текста, приет с голямо мнозинство.


"Приетото законодателство е не само от ключово значение за постигането на целите ни, свързани с енергийната сигурност и климатичните промени – то ще даде и реален тласък на икономиката и ще създаде работни места", заяви докладчикът Клод Турме.
Обновяване на обществени сгради


Директивата за енергийна ефективност ще наложи изисквания към държавите членки да реновират годишно 3% от площта на "отоплените и/или климатизирани сгради, които са собственост на или са обитавани от централното правителство" (всички административни отдели, чиито отговорности покриват цялата територия на държавата членка).


Новите правила ще обхващат сградите с "обща използваема разгъната площ" от повече от 500 м², а от юли 2015 г. – и тези с площ от над 250 м². Въпреки това страните от ЕС ще могат да използват алтернативни начини за постигане на еквивалентни икономии на енергия.


Схеми за спестяване за енергийните предприятия


Енергийните компании, които попадат в обхвата на директивата, ще трябва да постигнат "кумулативни спестявания от крайното потребление на енергия" до 2020 г. Спестяванията следва да са най малкото равностойни на постигането на спестявания в размер от 1.5% върху размера на годишните продажби към крайни клиенти за всяка година от 2014 г. до 2020 г.


Енергията, използвана в сектора на транспорта, може да бъде изключена, при условие че бъдат създадени алтернативни начини за постигане на еквивалентни икономии на енергия.


Енергийни одити и финансови инструментиДирективата ще влезе в сила 20 дни след публикуването в Официален вестник на ЕС. Държавите членки ще разполагат с 18 месеца, за да я транспонират в националното си законодателство.

От всички големи предприятия ще се изисква да преминат енергиен одит. Тези одити ще трябва да започнат в рамките на три години от влизането на директивата в сила и ще трябва да се провеждат на всеки четири години от квалифицирани и акредитирани експерти. Малки и средни предприятия (МСП) ще бъдат изключени от това задължение.


Директивата включва и специални разпоредби за създаване на инструменти за финансиране на мерките за енергийна ефективност. Държавите членки ще трябва да подпомогнат създаването на подобни инструменти или да използват вече съществуващите.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Брао, брао. Дайте ми сега евро средства за стиропор да си облека къщата, а и некой друг соларен панел и ще взема да ви харесам Другото е като с кривите краставици - вие им казвате да растат прави, ама те - на - не разбират директиви и си растат как им доде.

 2. 2 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1467 Любопитно

  [quote#1:"cybersas"]Дайте ми сега евро средства за стиропор да си облека къщата, а и некой друг соларен панел и ще взема да ви харесам [/quote]
  Е, не става.... Хем акъл, хем пари да дадат...
  Наготово не се получава, повикай Неволята, пък моЕ и да стане

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 3. 3 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дам. Тук някой обясняваше, че немците прокарват безумни директиви, с които карат ЕС да им купува безумно скъпите съоръжения и материали и започвам да си мисля, че е прав. Айде сега фирмички за енергиен одит. Брато на баджанако че спретне една фирмица, че цака на немците да стане един одитор и после баджанако че му възложи един енергиен одит на половината държава. Он после тия сгради нема и да ги види, само че сменя адреса и квадратурата, бие печати и гепи кинтата. После Балканстрой ще почне да изолира министерски съвет, парламента, всички общини в страната.
  Незнам защо, ма се сетих за един лаф от 60тте "Кой измисли ямката, да му .. мамката"

  НЕ НА НОВИЯ ВИД ЛЕГНАЛИ ПОЛИЦАИ! т.нар. повдигнати кръстовища. Е нема такава кретения честно. Цецо ти ли го измисли това?

 4. 4 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Когато гласувате за евродепутати в ЕС поне избирятеля да мисли. Защото тези творят задължителни директиви, комисари и комисии. А това означава, че ви бъркат в джоба не само за заплати пряко от нас, а и косвено за бонуси чрез лобиране.
  Тук най голямата недомислица на демокрацията е, че те не лобират за нас , а за частния интерес от бонусите. Тези са високоплатени паразити, за които благоприятната паразитна среда е демокрацията.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK