Европарламентът: Външната политика на ЕС трябва да е ориентирана към резултати

Европарламентът настоя ограничените ресурси на ЕС да се съсредоточат върху стратегическите приоритети.

© Reuters

Европарламентът настоя ограничените ресурси на ЕС да се съсредоточат върху стратегическите приоритети.Външната политика на Европейския съюз трябва да бъде съгласувана, последователна и ефективна в постигането на целите си, заяви Европейският парламент в сряда, когато бе гласуван годишният доклад за общата външна политика и политиката за сигурност, предаде пресслужбата на институцията.


Според евродепутатите е необходимо и създаването на нова, всеобхватна стратегическа концепция, а външната политика на ЕС трябва да бъде подкрепена с необходимите ресурси.


Европарламентът заяви, че въпреки че Лисабонският договор е дал нов импулс на външната политика на ЕС, като е създал институционални и оперативни инструменти, нейната ефективност и устойчивост са подкопани от продължаващата финансова криза.

Външната дейност на ЕС трябва да се вдъхновява от популяризирането и защитата на ценностите на ЕС и да се основава на осигуряването на мир, сигурност и благоденствие, смятат депутатите.

За да може ЕС да има полагащата му се тежест на световната сцена, не е достатъчно единствено да се гарантира съгласуваност между политиките и действията на държавите членки и институциите. Блокът се нуждае от истинска стратегическа концепция за своите политики, подкрепена с необходимите човешки, финансови и дипломатически ресурси, заявиха депутатите.


"Днес ние изпратихме ясен сигнал към Катрин Аштън. Външната политика на ЕС във време на нарастващите предизвикателства и ограничени ресурси трябва да бъде стратегическа и ориентирана към бъдещето. Трябва ни нова, смела стратегическа рамка за външната дейност на ЕС, която да има демократична легитимност", заяви докладчикът и председател на комисията за външни работи Елмар Брок.


"В никакъв случай не искаме да намаляваме гъвкавостта на ЕС да реагира на политическите предизвикателства. Нашата роля като депутати в Европарламента обаче е политиката да бъде разбирана и подкрепяна от гражданите на ЕС", добави той.


Реалистичен и прагматичен подход


Единствено цялостните подходи, които обединяват дипломатически, икономически, свързани с развитието и - в краен случай - военни средства, са подходящи за справяне със световните заплахи и предизвикателства, отбелязаха депутатите.


Те препоръчаха създаването на показатели, които да позволят систематично и измеримо определяне на целите и ресурсите за външната политика в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.


Европарламентът настоя ограничените ресурси на ЕС да се съсредоточат върху стратегическите приоритети, като се започне с държавите в процес на присъединяване и се продължи в посока навън, описвайки концентрични кръгове.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK