Бюджетът на ЕС ще бъде основна тема на сесията на Европарламента

Европарламентът за известно време ще заседава с по-дълги сесии в Страсбург

© Reuters

Европарламентът за известно време ще заседава с по-дълги сесии в СтрасбургЗапочващата днес сесия на Европейския парламент в Страсбург ще продължи през цялата седмица, до следобедните часове в петък, показва програмата на евродепутатите. Удължената сесия се налага заради отпадането на кратките заседания в Брюксел в резултат на пропадането на покрива над пленарната зала на сградата на институцията в белгийската столица, предаде БТА.


Засега не е известно докога европарламентът ще работи по този безпрецедентен начин, тъй като ремонтът на сградата в Брюксел още не е започнал, а след началото му ще бъдат необходими поне шест месеца за подмяна на три пропукани трегера в покривната конструкция.


Днес евродепутатите ще разискват бюджета на Европейския съюз за следващата година. Очаква се европарламентът да отхвърли предложението на съвета за съкращения в плащанията за 2013 г. и да настоява за одобряване на идеите на Европейската комисия, тъй като в противен случай ЕС няма да бъде в състояние да плаща за услугите, предоставяни в страните от общността.
Гласуването по тази тема предстои утре. Депутатите вече гласуваха за увеличаване на финансирането в някои приоритетни области като стимулирането на растежа и външната политика. Те предвидиха общо 151.2 млрд. евро за поети задължения и 137.9 млрд. евро за плащания за 2013 година.


Във вторник европарламентът ще обсъди и гласува проектобюджета на ЕС за периода 2014 - 2020 г., като ще настоява за осигуряването на инвестиции в научни изследвания и конкурентоспособност. Очаква се евродепутатите да призоват правителствата, които настояват за съкращения в бюджета, да заявят ясно кои политики трябва да отпаднат от общностното финансиране.


Те ще предложат еврокомисията да внесе конкретно предложение за европейски ДДС, приходите от който да се включват направо в бюджета на ЕС и по този начин да бъде намалено равнището на националните вноски на държавите в европейския бюджет.


Също във вторник европарламентът ще гласува резолюция, в която призовава Европейската комисия да определи ясно значението на термина "извънредни обстоятелства", когато става дума за отказ на превоз на пътниците във всички видове транспорт.


Евродепутатите ще настояват за предприемане на мерки срещу нелоялните практики на сайтове за покупка на билети за транспорт, както и срещу добавянето на такси за разходи от превозвачите, които не могат да бъдат окачествени като "допълнителни". Те ще призоват също за преразглеждане на прекомерните ограничения по отношение на размерите на багажа на пътниците.


В четвъртък парламентът ще гласува резолюция, която ще настоява за допълнителна консулска защита на гражданите на ЕС в държави извън общността. Предвижда се дипломатическите и консулските служби на всички държави от ЕС в страни извън общността да предоставят на всеки европейски гражданин същата защита, каквато предлагат и на своите собствени граждани.


В петък предстои Европейският парламент да обяви носителя на тазгодишната награда за свобода на мисълта "Сахаров". Новината ще бъде съобщена от председателя на институцията Мартин Шулц след съвместно заседание с ръководителите на политическите групи в парламента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK