Европарламентът: Финансирането на ЕС трябва да отговаря на амбициите

Евродепутатите отново настояха за собствени финанси на ЕС.

© Reuters

Евродепутатите отново настояха за собствени финанси на ЕС.Трябва да има увеличение в бъдещите европейски бюджети за научни изследвания и за конкурентоспособност, както единодушно обещаха европейските лидери на срещата на върха през юни 2012 г., заяви Европейският парламент в резолюции, гласувани във вторник, предаде пресслужбата на институцията.


Евродепутатите предупредиха държавите членки да не предприемат съкращения в области, стимулиращи растежа, когато приемат позицията си при крайните преговори за следващия дългосрочен бюджет на Европейския съюз.


Амбициите, подкрепени с финансиране
В отговор на заплахите на някои държави членки за засилване на бюджетите съкращения спрямо предложението за бюджет на Европейската комисия депутатите предизвикаха Съвета на ЕС, ако предложи съкращения, да заяви ясно и публично кои точно политически приоритети и проекти трябва да отпаднат.


"Пътят към ада е постлан с добри намерения. Страните членки са много добри в поставянето на амбициозни цели като наскоро приетия Пакт за растеж за Европа. Но когато се стигне до подкрепа на целите с необходимото финансиране, финансовите министри имат последната дума", заяви българският евродепутат Ивайло Калфин, който заедно с германския си колега Раймер Бьоге води преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС.На 22 и 23 ноември ще се състои специална среща на върха за следващата многогодишна финансова рамка, за да се постигне политическо споразумение за формиране на основата на предстоящите преговори между Съвета на ЕС и европарламента.

"Ако ЕС не сложи парите, където са обещанията, няма да постигнем целите си, което ще доведе до загуба на авторитет пред гражданите ни и международните ни партньори", допълни той.


Научни изследвания и конкурентоспособност срещу кризата


Взетите от 2008 г. насам мерки все още не са сложили край на икономическата и финансова криза, посочиха евродепутатите. Настоявайки за нуждата от по целенасочен, ясен и адекватен европейски бюджет, те призоваха към "значителни увеличения" в европейското финансиране за конкурентоспособност, за развитие на малкия бизнес, за предприемачество, за устойчива инфраструктура и за научни изследвания и иновации.


Имайки предвид "спешната нужда от осигуряването на публични инвестиции в растеж и работни места", евродепутатите поискаха бюджетът за регионалната политика и за Общата селскостопанска политика (ОСП) да бъде запазен "поне на нивото от периода 2007 – 2013 г.", но да бъде използван по ефективно.


Собствени ресурси


Парламентът настоя отново за по справедлив и прозрачен метод при финансирането на бюджета без специални отстъпки и коригиращи механизми.


В отделна резолюция, гласувана във вторник, депутатите призоваха за опростена система на собствените приходи от ДДС. Освен това членовете на европарламента приветстваха и планирания данък върху финансовите транзакции, като заявиха, че той трябва да се използва за намаляване на националните вноски към ЕС за страните, които го въвеждат.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK