Европарламентът отхвърли кандидат за управата на ЕЦБ, защото е мъж

Европейският парламент отхвърли номинацията на банкера от Люксембург Ив Мерш за изпълнителния борд на Европейската централна банка, защото е мъж, като по този начин задълбочи конфликта с държавите членки за правомощията и за правата на жените.

Ив Мерш

© Associated Press

Ив МершЕвропейският парламент отхвърли номинацията на банкера от Люксембург Ив Мерш за изпълнителния борд на Европейската централна банка, защото е мъж, като по този начин задълбочи конфликта с държавите членки за правомощията и за правата на жените, предаде "Ройтерс".


На пленарна сесия в Страсбург в четвъртък евродепутатите отхвърлиха кандидатурата на Мерш с 325 гласа "против" срещу 300 "за". Те се обосноваха с това, че не са били положени достатъчно усилия за намирането на добри кандидати жени за поста.


Това е най-острата позиция, която Европарламентът е вземал досега по темата за икономическото управление. С нея представителите на институцията показаха своята готовност да се борят за думата при вземането на решения във времена на криза.
Въпреки това евродепутатите нямат правомощията изцяло да спрат Мерш по пътя към управата на централната банка. Лидерите на ЕС имат правото да го посочат за позицията без да се съобразят със становището на Европарламента и все още не е ясно как ще реагира институцията, ако това действително се случи.


Депутатите обаче отново дадоха да се разбере, че са готови на борба по въпросите за равенството между половете, особено като става въпрос за позиции в евроинституции. Те показаха още, че ще използват целия обхват от правомощия, които имат, за да се изправят в битката с другата основна институция на съюз – Съвета на ЕС.


Членовете на Европарламента бяха особено ядосани на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой за това, че не е предложил жена за поста. "Ван Ромпой не възползва от възможността да предложи повече от празни приказки за нещо, което е важен въпрос", заяви Шарън Боулс, председател на парламентарната комисия по икономически въпроси.


Евродепутатите заедно с Европейската комисия настояват държавите членки да посочат жени за шестчленния управителен съвет на ЕЦБ, откакто австрийката Гертруде Тумпел-Гугерел се оттегли през 2010 г.


От своя страна държавите членки и ЕЦБ също изразиха недоволството си от гласуването в парламента, като го определиха по-скоро като просто говорене, отколкото като въпрос на принципи. Те заявиха, че позицията на Европарламента може да остави банката с намалени възможности в трудни моменти за еврозоната и ЕС като цяло.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK