Андрей Ковачев: Македония продължава традициите от тоталитарна Югославия

Андрей Ковачев

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Андрей КовачевВ Скопие трябва да започнат да се обръщат към истината и да поемат действително пътя към европейската интеграция. Това заяви българският евродепутат от групата на ГЕРБ Андрей Ковачев пред БНР по повод новата позиция на България към Македония.


"Показваме пред нашите европейски партньори, че ние имаме проблем с нашата съседка в югозапад, а този проблем е доста сериозен. Той е свързан с интерпретацията на нашата история и дискриминацията на българските граждани, които открито заявяват истината и открито казват, че са българи на територията на Република Македония", подчерта Ковачев.


"Това все още е опасно и затова смятам, че ние постъпихме правилно, българската позиция в момента е правилна", отбеляза той, като допълни, че България не може да премълчава проблемите си.
Ковачев подчерта, че не е правилно да се говори за това, че България е наложила вето на присъединяването на Македония в ЕС. "Позицията на съвета е взета с единодушие от 27 страни членки. Ако говорим в този план, трябва да кажем, че 27 страни членки на Европейския съюз, наложиха вето на Република Македония или пък отложиха започването на преговорите", настоя той.


По думите на евродепутата страната 20 години е чакала Македония да преодолее рефлексите от миналото, наслагваното след Втората световна война, несправедливостите на историята, но това не се е случило.


"Напротив, това, което виждаме от една, да кажем, дясна партия, каквато е ВМРО-ДПМН е … продължаване на тези традиции от тоталитарния режим в бивша Югославия и даже обогатяването му с нови фантастични теории за античния произход на сегашните македонски граждани", допълни той.


Според Ковачев историческият прочит не може да бъде еднакъв навсякъде и е нормално в съседни страни да има разминавания в учебниците по история, но когато става въпрос за 10-20% от историята, а не за почти 100% от нея, както е в Македония.


Единствената алтернатива за страната е европейската интеграция, която може да помогне на политическия, медиен и академичен елит в Република Македония лека-полека да се отърсят от това, което са учили в учебниците, подчерта Андрей Ковачев, допълвайки, че за това трябва да има и желание.


Желю Желев

© Надежда Чипева, Капитал

Желю Желев


От своя страна президентът Желю Желев (1990 - 1997 г.), който също беше в студиото на БНР заяви, че главната вина за проблема около името на Македония трябва да се търси в начина, по който властите в Атина наложиха на ЕС идеята да не се признава тази страна под нейното име.


Гръцките аргументи са смешни, категоричен е той. Да кажеш "Не" на влизане в ЕС, защото страната не иска да си промени името, е тъпотия, добави Желев


Не знам кой стои зад настоящата ни външна политика спрямо Македония но тя трябва да се коригира, заяви той и за българската политика към съседната страна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK