Гръцки евродепутат предупреди Брюксел за риск от замърсяване, идващо от България

Никос Хрисогелос

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Никос ХрисогелосГръцки евродепутат предупреждава за опасност от голямо замърсяване, идващо от България, съобщи електронното издание на гръцкия вестник "Прото тема", цитирано от БТА.


В писмо до Европейската комисия депутатът от гръцката партия "Еколози-зелени" Никос Хрисогелос съобщава за сериозни последствия от замърсяване с токсични тежки метали от минна дейност в България и изразява опасения, че при бъдещи подобни действия ситуацията може да се усложни.


Той дава пример с язовир "Тополница" (на 75 км от София), където е установено замърсяване с арсен, мед и други тежки метали заради залежите на злато и мед в района. Язовирните води се използват за напояване на земеделски насаждения в Горнотракийската низина и се вливат в реките Тополница и Марица, които преминават в Гърция и Турция, допълва евродепутатът.
В писмото се споменават три изоставени водни съоръжения в района на затворена вече мина за цинк в Осогово до град Кюстендил и друго съоръжение, близо до металургичния комбинат "Кремиковци".


Гръцкият евродепутат пише за река Медетска в Средна гора, която минава през отпадъците на затворена златна мина в Медет и замърсява с мед и манган, за други две изоставени мини близо до София и продължаващото замърсяване на река Мали Искър от компанията "Елаците-мед", която експлоатира златна мина.


Според Хрисогелос притеснения предизвикват големите концентрации на арсен в металите, които се планират да се експлоатират от мина в района на град Крумовград, който се намира в близост до гръцкия град Комотини.


"Екологията и замърсяването не признават граници. Поради тази причина гражданите на Балканите трябва да си сътрудничат тясно, за да се справят заедно с проблемите, предизвикани от модела на развитие, който оставя след себе си много и опасни отпадъци", посочва в писмото си до еврокомисията гръцкият евродепутат.


По думите му присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз, както и европейската перспектива пред останалите балкански държави трябва да е инструмент за оздравяване на замърсените райони и прилагане на екологичните закони и практики с цел защита на околната среда, водните източници и здравето на гражданите.


"Управлението на токсичните отпадъци от минна дейност в България, но и в почти всички държави на Балканите, е неприемливо със сериозни последствия за реките, които преминават в Гърция", пише Хрисогелос и иска намесата на Европейската комисия по въпроса.


Според Българска минно-геоложка камара (БМГК) Хрисогелос не е добре информиран и позицията му може да навреди на българската минна индустрия. През октомври миналата година от камарата са изпратили писмо до евродепутата, както и до Европейската комисия и Европейския парламент, в което отбелязват, че са "особено разтревожени, че разпространението на неверни и неаргументирани изказвания срещу българската минерално-суровинна индустрия може да допринесе за дестабилизиране на един от най-здравите стълбове на българската икономика и да доведе до отлив на инвеститорски интерес от страната".


"Със съжаление констатирахме опити за манипулации срещу българската минна индустрия и въвличането ѝ в политически сценарии за привличане на общественото внимание. Такъв пример е проведената на 21 септември 2012 г. така наречена международна конференция "Минният сектор в България – генератор на корупция и заплахи за общественото здраве", в която и Вие взехте участие по покана на организаторите от Политическа партия "Зелените" и Български център за зелена икономика. Възразяваме срещу подобно наименование, което възприемаме като обиден обобщаващ етикет срещу нашата индустрия и всички работещи в нея", отбелязват още от БМГК към Хрисогелос.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално
 2. 2 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не харесвам гърците, но човека е прав...

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Че има замърсяване е прав, но как то идва от България?!?!?
  То е в България!

 4. 4 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Родните еколози могат да защитават само интереси по курортите. Но ако отидете да видите историческата местност Оборище, ще трябва усетите метален вкус във въздуха и да видите оранжево-бозавата река, минаваща там след медодобивния комбинат!

 5. 5 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Добре е да НИ натискат за да влезем и стоим В релси!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 6. 6 Профил на gambler
  gambler
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аз се чудя защо се чувствам така като се прибера в Бг,а то било от цинк мед и др....и после защо българите умирали толкова млади...тиа празни тикви които управляват тая Бг да вземат да отидат до о.Икария да вземат малко уроци по дълголетие...и да спрат с това което е останало от индустрията(ако изобщо е останало нещо)...то вече не е и модерно...дори моловете са по модерни от тежката индустрия в тези "белите" държави...

 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#2] от "Gaetano Scirea":

  Че кой ги харесва???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на sapka6
  sapka6
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Комшу защо гледаш нашия двор ? Гледай у вас !

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#1:"papadok"]А родните "еколози"? [/quote]Когато нямат поръчка не виждат!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 483 Неутрално

  А защо трябва еколозите да алармират за отравянията!? Тровещите се са все още живи - но това е проблемът на българина, ако може друг да му свърши работата и той просто да хапне после, макар и трошици, но в случая , ще лапне друго.

 11. 11 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#9:"t'Ankus"]Когато нямат поръчка не виждат!

  Няма пари-няма проблеми.

 12. 12 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Нашите да намалят дебита на Струма и Места, чиито води им подари Филип Димитров, за да не носят открови към Гърция. Ама тогава същият тоя ще изпищи, че Северна Гърция загива от безводие.

 13. 13 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 453 Любопитно

  [quote#4:"kaloianski"]Родните еколози могат да защитават само интереси по курортите.[/quote]

  "Родните еколози" в последните 2 години протестираха за Иракли, против АЕЦ-Белене, против шистовия газ, против застрояването Черноморието и планините, и др. Ти какво точно направи оттогава освен да даваш акъл пред компа?

  Порусначен народ- слаба държава
 14. 14 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Нашите еколози мълчат като риби! Защо ли? Явно нямат политическа или друга поръчка за изпълнение!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 15. 15 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И тук колко пъти възбуждаха темата! Особено за злато добивна дейност!

  goblenka
 16. 16 Профил на pitancho
  pitancho
  Рейтинг: 217 Весело

  Гръците май се оглеждат за външен враг.
  Ава гръците, водите като са "замърсени" с такива ценни метали ми вадете ги бе. Нал сте в криза.

 17. 17 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Да инвестират в пречиствателни съоръжения щом това ги засяга. Тъкмо ще имат повод да изцоцат от ЕС един-два милиарда евро от които да откраднат половината.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 18. 18 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Аз пък очаквам др. грък, вместо да преразказва чуто и прочетено оттук-оттам, да предстви проучване, придружено с план за пробовземане, и протоколи от лабораторни анализи, които да докажат приказките му.

  А ако не може да ми представи информация, доказваща, че реките и нивите, напоявани от тези реки, са замърсени, да си трае и да не се прави на разбирач.

  Защо турците не поставят същите въпроси? Нали реките текат и през тяхна територия.

  Как точно това "друго съоръжение, близо до металургичния комбинат 'Кремиковци' " (т. нар. хвостохранилище, вижда се и от самолет при кацане http://goo.gl/maps/IGfWO ) ще му замърси Гърцията при положение, че е във водосбора на Дунав? Аз поне не знам за река, която от Кремиковци да тече към Гръцко...

  Иначе и аз знам едни замърсявания, но те си стоят мирно

  Път без препятствия не води до никъде.
 19. 19 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Като духа северняка - ние ги замърсяваме.

  Като духне южняка - те ни замърсяват.

  Танто за кукуриго.

  С какво ги замърсяваме-с туристическа пръдня ли?
  Вечно хленчат.
  Вечно недоволни.
  Светът им е крив.

  А макароните им съвсем са криви и меки вече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK