Евродепутати: България не е ефективна с извеждането от експлоатация на реактори от АЕЦ "Козлодуй"

Мариан-Жан Маринеску

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Мариан-Жан МаринескуСъществуват проблеми в европейските програми за извеждане от експлоатация на ядрените мощности в България, Литва и Словакия, заявиха европейските депутати от парламентарната комисия по бюджетен контрол в проекторезолюция, гласувана във вторник. Те включват преразходи, липса на координация и надзор, размиване на отговорностите, твърде много средства, насочени към несвързани енергийни проекти, както и неправилно определяне на приоритетите, става ясно от прессъобщение на институцията.


Евродепутатите изразиха недоволство от факта, че след повече от десет години на европейско финансиране, нито една от трите атомни електроцентрали не е "необратимо" извадена от експлоатация. Те изразиха притеснения, че засегнатите държави членки могат да се опитат да използват този факт като политически лост за получаването на допълнително финансиране.


България, Литва и Словакия трябва да изготвят планове за извеждането от експлоатация на ядрените мощности, които да съдържат подробен бюджет за това как ще бъде финансирано затварянето на ядрените мощности, се казва още в текста.
Докладът на Мариан-Жан Маринеску (EНП, Румъния) подчертава, че крайната отговорност за безопасното затваряне на ядрените централи е на самите държави членки и предупреждава, че неспособността да се справят със задълженията си "излага гражданите на съюза на риск". Европейското финансиране за извеждането от експлоатация на реакторите в трите страни ще приключи през 2020 г.


Недостиг на финансиране


Сметната палата на ЕС оцени недостига на финансиране за извеждането от експлоатация на ядрените мощности в България, Литва и Словакия на 2.5 млрд. евро. "Дори и ЕС да отпусне допълнително 553 млн. евро до 2020 г. все още остава финансов дефицит от 2 млрд. евро", се посочва в текста.


Европейските депутати подчертават, че извеждането от експлоатация ще бъде "въпрос с нарастващо значение през бъдещите години, тъй като една трета от 143-те реактора, функциониращи в 14 държави членки, ще трябва да бъдат спрени до 2025 г.". По тази причина те призовават да се заделят достатъчно средства, за да се изведат от експлоатация реакторите.


Програмите, ръководени от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), се занимават с извеждането от експлоатация (третиране на радиоактивните отпадъци и управление на отработеното ядрено гориво), енергетика (по-добра сигурност на енергийните доставки и подобряване на инфраструктурата) и социалните последствия (безопасност и допълнително обучение на персонала).


Приносът от ЕС според дългосрочния евробюджет (2007-2013 г.) е оценен на 2.85 млрд. евро, от които 1.367 млрд. евро са определени за централата Игналина (Литва), 613 млн. евро за Бохунице (Словакия) и 868 млн. евро за Козлодуй (България). До края на 2020 г. Еворокомисията е определила общо 1.807 млрд. евро, или 63.5 процента от размера на цялата сума.


В края на 2011 г. еврокомисията представи плановете си да разпредели допълнително 500 млн. евро между България, Литва и Словакия за настоящия програмен период, за да помогне за продължаване на безопасното извеждане от експлоатация на атомните електроцентрали "Козлодуй ", "Игналина" и "Бохунице". И трите държави обявиха, че тези средства са твърде малко, за да се справят успешно с извеждането от експлоатация.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Весело

  Правилно кога че дадат парите за извеждане на Белене от експлоатация че да си делнат ББ и костоф само че по братски ..

 2. 2 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Това е тема, която ще продължава да ни тормози и за много години напред!

 3. 3 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Това обяснява защо АЕЦ Козлодуй е толкова "доходна". Приходите по джобовете на директорите, а когато стане дума за разходи, от ЕС трябва да дойдат, за да кажат, че не били стигали парите.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Весело

  Евродепутати: България не е ефективна с извеждането от експлоатация на реактори от АЕЦ "Козлодуй"?
  Евродепутати, несретници, България дори е прекалено ефективна с извеждането от експлоатация...имаме огромни проблеми само с въвеждането в експлоатация...

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Тука е така, добре сте разбрали. Ако сте в състояние, понеже парите са Ваши, да изпратите разследващи, да установите разбойниците и да ги предадете на Европейски съд, щото ние не сме в състояние да направим това.

 6. 6 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това гореказаното в статията да е обица на ухото на всеки който твърди че ядреното производство е чисто - чисто ама да не се наложи да чистиш след това - японците са на път да се откажат от ядрената си програма заради разходите по ликвидиране на последствията

 7. 7 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Истинската екология - това са атомните централи. Т.нар. "екологични" вятърни електроцентрали в Добруджа (Българево-Каварна и околията) са построени на пътища за миграция на птици; перките са истинска касапница за прелетните птици и България *вече* търпи санкции от ЕК (и повече от оправдано) за нарушаване на екологичните норми. Демагогията на ЕНП по въпроса е безкрайна.

 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Любопитно

  [quote#4:"latcho59"]Евродепутати: България не е ефективна с извеждането от експлоатация на реактори от АЕЦ "Козлодуй"? [/quote]Напротив, царе сме на съсипването. Рушим всичко с лека ръка, без да се замислим. Какво ще оставим след нас освен срама ...Ние затворихме АЕЦ "Козлодуй", “Кремиковци”, “Стомана”, “Плама”, “Девня”, “Видахим”, “Химко”, “Арсенал”, и още много и много, загубихме производства, позиции, пазари и специалисти. Остана ли нещо или вече разрушихме всичко ?

 9. 9 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Ако може да ни изпратят норвежки министър на енергетиката....

 10. 10 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 514 Неутрално

  "...868 млн. евро за Козлодуй (България)."

  Време беше да ни го кажат. Не може постоянно да ревем за пари, да ни дават, а резултата да е близък до нула. Да видим сега какво ще се прави с Козлодуй. Тази сума дори не включва парите, които ни дадоха преди да влезем в ЕС.

  ПП Нека слагането на минуси да започне сега!

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3252 Весело

  Абе, евродепутатите, къде ровите!

  Важното е, че е осигурена сита хранилка на добър пост на видна спицялистка по белите орли, на един прилежен гербер като другара Николов ... такива неща ...

  Глей'те се колко сте залупени бе, там у Европата!
  Не ги разбирате вий работите и толкоз!
  Я Цвъ бързо да им обЯсни и да внимават вече с "личните мнения"!

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  [quote#10:"Sinergy"]"...868 млн. евро за Козлодуй (България)."

  Време беше да ни го кажат. Не може постоянно да ревем за пари, да ни дават, а резултата да е близък до нула. [/quote]
  Хм ...
  Реването си беше на място. Да покрие пропуснатите ползи.
  А че работата е мърлява и неминуемо идва боя по шишарката ... това вече е безспорно.

 13. 13 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  От една ядрена централа се очаква сама да натрупа средствата за закриване на реакторите от своята печалба. Забележително е, че АЕЦ Козлодуй има печалба от само 150 милиона лева за миналата година, като се има предвид че не връща средствата за своето изграждане защото е построен по друго време и те отдавна са отписани, а и като че ли не прави отчисления за бъдещото си закриване и се чака друг да го плати. С тази печалба могат да се покрият само лихвите ( при лихва 5%) от инвестиция 1.5 милиарда Евро, което означава че ако Козлодуй бе построен сега само за 1.5 милиарда Евро, той никога не би могъл да се изплати. Какво да говорим за Белене, която ще струва до 10 пъти повече.

 14. 14 Профил на igita
  igita
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Разбира се, че извеждането на реакторите в Козлодуй от експлоатация е скъп процес и сме неефективни според европейските мерки. Ама се пънем, че там на старата площадка ще слагаме нови реактори?! Кьорфишеци!!! Винаги е по-скъпо да поправиш отколкото да направиш нещо ново на чисто!

 15. 15 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 527 Неутрално

  За АЕЦ "Белене" и други неща.

  Иван Костов по БТВ:

  http://tv.dsb.bg/#/video/2013/01/22/490

 16. 16 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не знам дали знаете, но пълното извеждането от експлоатация на една ядрена централа струва горе долу колкото нейното построяване! За това не се говори. Никъде в разчетите или до сега казаното за Белене не съм чул за този разход.

 17. 17 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да живее съюза ,който ни направи по богати ,по независими и за напред ще ни прави

  Силата е в Истината
 18. 18 Профил на Люсьен Пирожков
  Люсьен Пирожков
  Рейтинг: 400 Любопитно

  депутатите, меко казано, лъжа ...но грубо казано, те продължават да искат да се лющи България ...

  Мне плевать, что вы обо мне думаете. Я о вас не думаю вообще. © Коко Шанель
 19. 19 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ний цялата държава ще изведем от експлоатация, ако продължаваме да си избираме такива "готини" управляващи, те за някави реактори се кахърят!
  Ами нали парите дето ги давате, са да се "усвоят" от едни хора, а не да се свърши работа.
  Та нали тези дето предадоха и продадоха 4-те блока на АЕЦ "Козлодуй трябва да намажат!
  Другото са "Приказки от мъх и папрат" - имаше такова детско фолмче с героите Милко Морко!
  Само, че добрите Милко и Морко в БГ се броят на пръсти и трябва със свещ да ги търсиш.

  ура и да живей!!!
 20. 20 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Добре са, защо такова манипулативно заглавие? България, Литва и Словакия са неефективни. Имам чувството че се води масирана целенасочена кампания за насаждане на чувство на малоценност, обреченост, отчаяние и национален нихилизъм у българите.
  Уморих се вече всички да ни плюят и ние самите да се плюем. От писанията в нашите медии, понякога оставам с чувството че всички европейски медии и граждани по цял ден само плюят България и ни мразят само като чуят за нас. Когато обаче изляза от България, виждам, че 80% от хората нито знаят нещо за нас, нито ги интересува

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Весело

  Боко, от първия постинг, объркал си се от бързане бре батювото;

  Става въпрос за пари отдавна преведени на държавата ни и похарчени, само че неефективно.

  На такава операция сме способни само ние старите болшевики : взимаме парите и тържествено обещаваме, после натриваме носа на мръсния Запад, като не правим нищо, хем туряме в джеба по нещо...

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Е как пък се сетиха 5 дена преди референдума за Белене да повдигнат въпроса за Козлодуй!?

  Сега Станишко ще каже:
  - Видяхте ли, че няма да ни стига ток!
  - Видяхте ли, че без Беляне токът ще поскъпне!

  Дали е случаен съвпадък или тези евродепутати са от ПЕС?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Прочетох коментарите и се ошашках!

  На никой от прежде коментиращите ли не му светна под капачката, че това е пряк натиск върху общественото мнение в полза на Белене?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#12] от "xm...":

  За мин. година от 2-та 1000 МВ блока в Козлодуй (блокове 1-4 бяха 440МВ) имаме 150 мил. печалба. Тези 800+ мил. евро покриват загубите, че и повече. Ако не се лъжа и ни дадоха към 250 мил. за затварянето още преди да влезем в ЕС. Да не говорим пък че Дедо хвърлиха луди пари за модернизиране на 3-ти и 4-ти блок, които в последствие бяха затворени въпреки всичко.

  Не че протестирам срещу тези пари - нека дават хората , но ми е неприятно, че по-голямата част от тях изчезват и не отиват по предназначение. Това, което казвам е, че все някога се очакваше от ЕК да спрат да дават и да ни се опънат по въпроса.

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  До коментар [#25] от "Sinergy":
  В началото бяха по-малко.
  Воят за увеличението на европейската компенсация при всички правителства - от Костов до Борисов включително - беше правилен.
  Освен да компенсират загубите трябваше да се финансира и по извеждането и консервацията. Е, и тук хората викат - дадохме ви парите - къде е работата? И са прави!
  А ако си спомним, че Луканов открадна едни два-триста милиона, които му бяха дадени от Европа за Козлодуй - нещо, което българите кой не знае, кой не помни, а в Европа много добре помнят и .... става ясно защо е "анонса"

 27. 27 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  България изобщо ефективна ли е с нещо :)))

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 28. 28 Профил на evropeeca78
  evropeeca78
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А така - натискат ни да затваряме Козлодуй, а нашето правителство спря и Белене. Ако ще ме карат да купувам ток от Турция, да си ходят!

 29. 29 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#26] от "xm...":

  Прав си и съм съгласен, че е било правилно да се искат. За Луканов знаех, че са дали някакви пари, но не знаех сумата, а и явно са потънали в нечии джобове. Иначе сега на мен по-скоро ми звучи като предупреждение. Един вид "сигурно ще ви дадем още някакви си пари, но вече почвайте реалната работа и да няма повече измъквания".

 30. 30 Профил на Martin Donkov
  Martin Donkov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#28] от "evropeeca78":

  Яворе разкрит си!
  Бързо тичай на Позитано за инструктаж...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK