Евродепутати: България не е ефективна с извеждането от експлоатация на реактори от АЕЦ "Козлодуй"

Мариан-Жан Маринеску

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Мариан-Жан МаринескуСъществуват проблеми в европейските програми за извеждане от експлоатация на ядрените мощности в България, Литва и Словакия, заявиха европейските депутати от парламентарната комисия по бюджетен контрол в проекторезолюция, гласувана във вторник. Те включват преразходи, липса на координация и надзор, размиване на отговорностите, твърде много средства, насочени към несвързани енергийни проекти, както и неправилно определяне на приоритетите, става ясно от прессъобщение на институцията.


Евродепутатите изразиха недоволство от факта, че след повече от десет години на европейско финансиране, нито една от трите атомни електроцентрали не е "необратимо" извадена от експлоатация. Те изразиха притеснения, че засегнатите държави членки могат да се опитат да използват този факт като политически лост за получаването на допълнително финансиране.


България, Литва и Словакия трябва да изготвят планове за извеждането от експлоатация на ядрените мощности, които да съдържат подробен бюджет за това как ще бъде финансирано затварянето на ядрените мощности, се казва още в текста.
Докладът на Мариан-Жан Маринеску (EНП, Румъния) подчертава, че крайната отговорност за безопасното затваряне на ядрените централи е на самите държави членки и предупреждава, че неспособността да се справят със задълженията си "излага гражданите на съюза на риск". Европейското финансиране за извеждането от експлоатация на реакторите в трите страни ще приключи през 2020 г.


Недостиг на финансиране


Сметната палата на ЕС оцени недостига на финансиране за извеждането от експлоатация на ядрените мощности в България, Литва и Словакия на 2.5 млрд. евро. "Дори и ЕС да отпусне допълнително 553 млн. евро до 2020 г. все още остава финансов дефицит от 2 млрд. евро", се посочва в текста.


Европейските депутати подчертават, че извеждането от експлоатация ще бъде "въпрос с нарастващо значение през бъдещите години, тъй като една трета от 143-те реактора, функциониращи в 14 държави членки, ще трябва да бъдат спрени до 2025 г.". По тази причина те призовават да се заделят достатъчно средства, за да се изведат от експлоатация реакторите.


Програмите, ръководени от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), се занимават с извеждането от експлоатация (третиране на радиоактивните отпадъци и управление на отработеното ядрено гориво), енергетика (по-добра сигурност на енергийните доставки и подобряване на инфраструктурата) и социалните последствия (безопасност и допълнително обучение на персонала).


Приносът от ЕС според дългосрочния евробюджет (2007-2013 г.) е оценен на 2.85 млрд. евро, от които 1.367 млрд. евро са определени за централата Игналина (Литва), 613 млн. евро за Бохунице (Словакия) и 868 млн. евро за Козлодуй (България). До края на 2020 г. Еворокомисията е определила общо 1.807 млрд. евро, или 63.5 процента от размера на цялата сума.


В края на 2011 г. еврокомисията представи плановете си да разпредели допълнително 500 млн. евро между България, Литва и Словакия за настоящия програмен период, за да помогне за продължаване на безопасното извеждане от експлоатация на атомните електроцентрали "Козлодуй ", "Игналина" и "Бохунице". И трите държави обявиха, че тези средства са твърде малко, за да се справят успешно с извеждането от експлоатация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK