Европарламентът ще обсъди върховенството на закона в България на 6 февруари

Следващата сесия на Европарламента е между 4 и 7 февруари.

© Reuters

Следващата сесия на Европарламента е между 4 и 7 февруари.Ръководството на Европейския парламент е одобрило включването в програмата на сесията в Страсбург следващата седмица на темата за върховенството на закона в България, предаде БТА, позовавайки се на източници от парламента.


Точката е заложена в дневния ред за 6 февруари.


Днес беше последният срок, в който това предложение на председателя на групата на Алианса на либералите и демократите в Европарламента Ги Верхофстад можеше да бъде утвърдено или отхвърлено.
Предложението имаше подкрепата на групата на социалистите и демократите.


По-рано този месец Верхофстад съобщи, че предложението му е свързано с нападението срещу пожизнения почетен председател на ДПС Ахмед Доган. "Подобно нападение срещу председател на партия поставя по-широкия въпрос за състоянието на демокрацията в България", поясни тогава той.


Ден по късно Европейската народна партия – най-голямата група в Европарламента – отвърна на атаката на европейските либерали и застана зад правителството на премиера Бойко Борисов. Групата осъди опита за посегателство в България срещу председателя на ДПС Ахмед Доган, но подчерта, че той не трябва да се политизира. Управляващата партия ГЕРБ е член на ЕНП.


Утвърждаването на съдържанието на дневния ред на пленарните сесии се осъществява съобразно Правилника за дейността на парламента. В точка 3 от правилника е записано, че в проекта за дневен ред могат да се предвидят един или два периода с максимална обща продължителност 60 минути, определени за разисквания по случаи на нарушаване на правата на човека, демокрацията и принципа на правовата държава.


В точка 4 се уточнява, че окончателният проект на дневен ред се раздава на евродепутатите най-малко три часа преди началото на съответната месечна сесия.


Според чл. 140 Европарламентът приема с решение окончателния проект на дневен ред. Изменения могат да се предлагат от комисия, политическа група или най-малко 40 евродепутати. АЛДЕ е третата по големина политическа група в институцията с общо 85 евродепутата, като българските представители са избрани от листите на ДПС и на НДСВ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK