Европарламентът обсъжда върховенството на закона в България

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу няма да участва в дебата в Европарламента.

© Reuters

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу няма да участва в дебата в Европарламента.Европейският парламент ще обсъди на сесията си в Страсбург днес въпроса за върховенството на закона и свободата в България. Предложението за обсъждане беше внесено от групата на либералите в европарламента по искане на ДПС заради нападението срещу Ахмед Доган, евродепутатите обаче няма да приемат резолюция по темата.


Миналата седмица стана ясно, че ръководството на Европейския парламент е одобрило включването на въпроса в програмата на сесията в Страсбург, който беше предложен от председателя на групата на Алианса на либералите и демократите в европарламента Ги Верхофстад.


Предложението имаше подкрепата на групата на социалистите и демократите.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу няма да участва в дебата за върховенството на закона и медийния плурализъм в България, съобщи говорителката му Пия Хансен. Все още не е ясно и дали заместник-председателят на комисията Нели Крус ще се включи с позиция по темата за свободата на медиите.


В края на януари Ги Верхофстад съобщи, че предложението му е свързано с нападението срещу пожизнения почетен председател на ДПС Ахмед Доган. "Подобно нападение срещу председател на партия поставя по-широкия въпрос за състоянието на демокрацията в България", поясни тогава той.


Ден по късно Европейската народна партия – най-голямата група в европарламента, отвърна на атаката на европейските либерали и застана зад правителството на премиера Бойко Борисов. Групата осъди опита за посегателство в България срещу председателя на ДПС Ахмед Доган, но подчерта, че той не трябва да се политизира. Управляващата партия ГЕРБ е член на ЕНП.


Днес европарламентът ще обсъди още европейския бюджет за 2014 - 2020 г., в навечерието на първия за годината Европейски съвет, посветен на този въпрос. Очаква се депутатите да посочат, че колкото повече съкращения се внасят в бъдещия бюджет, толкова по-вероятно е той да не получи одобрение в пленарната зала.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK