Европарламентът даде зелена светлина на новия пакет за икономическо управление

Евродепутатите не направиха радикални промени на първоначалните цели на законодателния пакет

© Reuters

Евродепутатите не направиха радикални промени на първоначалните цели на законодателния пакетНавият законодателен пакет за икономическо управление (известен още като two pack), приет от Европейския парламент днес, ще допринесе в по-висока степен за постигането на растеж и ще гарантира повече демократичен контрол над новите правомощия на Европейската комисия за бюджетите на страни от еврозоната, съобщиха от пресслужбата на институцията.


Евродепутатите не направиха радикални промени на първоначалните цели на законодателния пакет, но добавиха редица разпоредби, обръщащи внимание на нуждата от стимулиране на растежа и заетостта. Те добавиха и много клаузи, подобряващи прозрачността и демократичната отчетност.


Растеж, не само фискална консолидация
Измененията, направени от европарламента, гарантират, че новите закони ще допринесат в по-висока степен за постигането на растеж. Например бюджетните оценки, които еврокомисията извършва страна по страна, ще трябва да бъдат по-изчерпателни, за да се гарантира, че бюджетните съкращения няма да бъдат за сметка на инвестиции с потенциал за растеж.


Когато от държавите се очаква да направят значителни съкращения, усилията им не трябва да подкопават инвестициите в образование и здравеопазване, особено в страните с тежки финансови затруднения, заявиха членовете на европарламента. Освен това графиците за намаляване на дефицита на дадена държава трябва да се прилагат по-гъвкаво при извънредни обстоятелства или  при тежки икономически спадове.


Увеличените правомощия на еврокомисията ще се наблюдават по-отблизо от държавите членки и от Европейския парламент, за да се гарантират повече отговорност и легитимност.


Европейски фонд за обратно изкупуване на дълг


Последната част от споразумението засяга Европейския фонд за обратно изкупуване.


Според компромиса, постигнат с държавите членки, комисията ще "създаде експертна група, която да извърши задълбочен анализ за възможните предимства, рискове, изисквания и пречки за частична замяна на националното емитиране на дълг със съвместно емитиране под формата на фонд за обратно изкупуване и европейски ценни книжа".


Експертната група ще представи заключенията си до март 2014 г., еврокомисията ще ги оцени и ако е необходимо, ще внесе законодателни предложения преди края на мандата си.


Споразумението трябва да бъде официално одобрено от Съвета на ЕС. Правилата ще се прилагат за следващия бюджетен период за страните от еврозоната, т.е. бюджетите им за 2014 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK