Евродепутатите одобриха мерки за бързо обезщетение на потребителите

Целта на новите правила е да спестят на потребителите дълги съдебни дела, особено в случаите на онлайн търговията и трансграничните покупки.

© Reuters

Целта на новите правила е да спестят на потребителите дълги съдебни дела, особено в случаите на онлайн търговията и трансграничните покупки.Европейските потребители ще имат достъп до евтин, бърз и справедлив процес на посредничество с търговците на стоки и услуги, благодарение на два нови закона, гласувани във вторник, предаде пресслужбата на Европейския парламент. Тяхната цел е да спестят на потребителите дълги съдебни дела, особено в случаите на онлайн търговията и трансграничните покупки.


Новите правила за алтернативно решаване на спорове (АРС) и за онлайн решаване на спорове (ОРС) имат за цел засилването на използването на АРС схеми в ЕС, давайки на потребителите бърз, евтин и неформализиран начин за разрешаване на спорове с търговци, като алтернатива на често дългите съдебни процедури.


Посредник за всеки спор
Много държави членки вече имат схеми за алтернативно решаване на спорове, но липсата на информираност, недостатъчното покритие или претовареността им затрудняват използването им от страна на купувачите. Новата директива ще изисква държавите да гарантират, че за всички бизнес сектори съществуват безпристрастни АРС органи.


Схемите ще обслужват жалби за стоки и услуги, независимо дали са закупени онлайн или в магазин, зад граница или в собствената държава. Споровете по принцип трябва да бъдат решавани в рамките на 90 дни и услугата трябва за предпочитане да бъде безплатна за купувача или да предвижда само "номинална такса".


Онлайн решаване на спорове


Отделен регламент разглежда онлайн решаването на спорове (ОРС). Той предвижда онлайн платформа на всички езици на ЕС, която да бъде създадена и поддържана от Европейската комисия. Платформата, която ще бъде достъпна през портала "Your Europe", ще предлага стандартни формуляри за подаване на жалби и ще предлага на купувачите най-подходящата схема за решаване на техния спор.


Обменът на информация ще бъде защитена от разпоредбите на ЕС в областта на неприкосновеността на личния живот и правилата за защита на личните данни. Платформата ще бъде на разположение за всеки спор за онлайн продажба, независимо от това, дали продавачът се намира в ЕС.


"Потребителите и търговците, особено по-малките, се чувстват несигурни по отношение на онлайн търговията зад граница, защото не знаят къде да се обърнат за помощ, ако се натъкнат на проблем. ОРС ще им даде увереност да купуват и продават в целия ЕС", заяви докладчикът по въпроса.


Директивата и регламентът ще влязат в сила 20 дни след публикуването им в Официален вестник на ЕС. Директивата за алтернативно разрешаване на спорове ще стане валидна за всички държави членки в рамките на 24 месеца от приемането ѝ, а платформата за ОРС ще започне скоро след това.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bulgarin002
  bulgarin002
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Много добра идея, но защо ще влезе чак след 2 години.

 2. 2 Профил на bulgarin002
  bulgarin002
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Исках да кажа: ще влезе в сила

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK