Европарламентът призова за спешни мерки за безопасност в атомните централи в ЕС

Стрес тестовете на атомните централи в ЕС започнаха след ядрената катастрофа в Япония преди две години.

© Reuters

Стрес тестовете на атомните централи в ЕС започнаха след ядрената катастрофа в Япония преди две години.Всички предложения за повишаване на безопасността, препоръчани след стрес тестове на ядрените реактори в Европейския съюз, трябва да бъдат приложени незабавно и в пълна степен според резолюция, гласувана днес. В нея депутатите настояват операторите на ядрените централи да платят за подобрения и в случай на авария да поемат всички разходи, за които са отговорни, съобщиха от пресслужбата на европарламента


"Стрес тестовете показаха, че практически всички атомни централи трябва да предприемат конкретни подобрения за повишаване на безопасността", заявиха евродепутатите и настояха за спешното прилагане на необходимите мерки.


Те поискаха още Групата на европейските регулатори в областта на ядрената безопасност (ENSREG) да поеме водеща роля в наблюдението на изпълнението на препоръките, подчертавайки, че "независимо от размера на разходите за тези подобрения те трябва да бъдат поети изцяло от ядрените оператори, а не от данъкоплатците".
Европарламентът приветства предстоящото преразглеждане на директивата за ядрена безопасност, която трябва да има "амбициозен характер" и да доведе до значителни подобрения.


Евродепутатите поздравиха Европейската комисия и за "законодателни и незаконодателни инструменти" за ядреното застраховане и отговорност". Те подчертаха, че ядрените оператори и притежателите на лиценз за обработка на ядрени отпадъци трябва да имат необходимите финансови средства чрез застраховки или други финансови инструменти, с които да могат да покрият всички разходи при евентуални вреди, нанесени на хора и на околната среда при авария.


В текста обаче се подчертава, че стрес тестовете са непълни и рискове като вторични събития, стареене на материали, човешки грешки, специфични дефекти във вътрешността на корпусите на реакторите и много други недостатъци не са били взети под внимание. Според европарламента дори успешно преминат стрес тест не може да гарантира безопасността на атомната електроцентрала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK