Евродепутатите приеха реформи за по-силни банки и таван на банкерските бонуси

Банките от ЕС ще бъдат задължени да отделят повече и по-качествен капитал, като буфер срещу трудни периоди.

© Reuters

Банките от ЕС ще бъдат задължени да отделят повече и по-качествен капитал, като буфер срещу трудни периоди.С промени, гласувани от Европейския парламент във вторник, беше сложен таван на бонусите на банкерите, за да се ограничи спекулативното поемане на риск, увеличиха се изискванията за провизии, за да се гарантира по‑успешното справяне с кризисни ситуации, и беше засилен банковият надзор, предаде пресслужбата на институцията. Най-пълният досега пакет от банкови реформи има за цел да засили растежа, като улесни отпускането на заеми за малките фирми.


"Новите правила са най‑всеобхватните в банковата регулация на ЕС досега. Те касаят всички 8200 европейски банки и трябва да служат като основа за банковия съюз", заяви докладчикът Отмар Карас.


"Единният контролен механизъм ще бъде покривът. Сега предстои да добавим стените - регулаторната рамка за банките и гаранционните схеми за депозитите. Като законодатели ние не регулираме нивата на възнагражденията. Правилата за бонусите на банкерите ще донесат по-голяма справедливост и прозрачност и промяна в банковата култура", допълни Карас.
Таван на бонусите


За да се ограничи спекулативното поемане на риск, съотношението между заплатите и бонусите на банкерите ще бъде ограничено до 1:1 или максимум 1:2, за което ще бъде необходимо одобрението на 66% от акционерите, притежаващи половината акции, или на 75% от гласовете при липса на кворум.


За да се стимулират банкерите да отчитат в по‑висока степен дългосрочната визия за развитието на техните институции, минимум 25% от бонуса, надвишаващ 100% от заплатата, ще бъде разсрочен за пет години.


Капиталови изисквания и буфери


Банките от ЕС ще бъдат задължени да отделят повече и по-качествен капитал като буфер срещу трудни периоди - 8% капитал с високо качество, половината от който да бъде капитал от първи ред, с най-високото качество и с най-малък риск.Новите правила трябва да бъдат формално одобрени от съвета, за да могат да влязат в сила от 1 януари 2014 година.

Това е двойно увеличение спрямо сегашните изисквания за капитал от първи ред. Този капитал трябва да бъде достатъчно ликвиден, т.е. лесно конвертируеми в пари в брой, за да се плати на вложители и кредитори при спешни случаи.


Банките ще трябва да наложат и "предпазен капиталов буфер", който да абсорбира загубите и да запазва капитала, както и "антицикличен капиталов буфер", който да позволява натрупване на достатъчна капиталова основа в период на икономически растеж, за да може да продължава предлагането на кредити по време на кризисни периоди.


Отпускане на заеми за реалната икономика


За да се подсигури отпускането на заеми за малките и средните предприятия (МСП), новите стандарти ще намалят номиналния риск, с който се оценяват тези заеми. Това от своя страна ще намали капитала, който трябва да се провизира за тях.


Разкриване и контрол


Новите правила ще изискват от банките да декларират приходите си, платените данъци и получените субсидии, оборота и броя на служителите си държава по държава. От 2014 г. тези показатели трябва да бъдат предоставяни на Европейската комисия, а от 2015 г. трябва да бъдат обществено достояние.


Банките ще бъдат контролирани от надзорните институции в страните - членки на ЕС, в сътрудничество с Европейската банкова служба (EBA), чиито правомощия ще бъдат разширени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Светът дали върви към добро и истинска демокрация?

 2. 2 Профил на blackboard
  blackboard
  Рейтинг: 217 Весело

  Правилата още не са приети!
  Да се надяваме да няма пречки от Англия.

  След 01.01.2014 очаквайте миграцията на Алчните птици-посока далечния изток!


 3. 3 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Гневно

  Все по-ярко започва да изпъква морала ,справедливоста и хуманноста на Германия.Все повече хора разбират величието на германската нация и неоспоримия исторически факт,че България исторически,културно и по традиции е свързана с тази държава.Ако има нация,която може да види безобразията на комунистите в нашата страна,това безпорно е Германия.Това дипломатично напомняне за корупцията ,съдебната система,престъпността и отлагането в необозримо бъдеще на ШЕНГЕН означава за нас българите:махнете тези комунисти и ние ще ви помогнем.Коментара на Дойче веле за "Ибори по български-АЛА-БАЛА"подтвърждава тази истина.Тотален бойкот на изборите.

 4. 4 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много е хубаво да се приеме, но според мен е недостатъчно.

  Достатъчно би било например вместо да се отчасти ограничават бонусите, да се поставят банкерите в риск от фалит и затвор.

  Рискуваш собствени средства -> няма лимит на бонуса.
  Рискуваш средства на депозиторите -> при чичо Мадоф на топло.

 5. 5 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#1] от "soldierism":

  Този факт показва ,че наближава края на безобразията в българската банкова ситема.Това наложително ще изисква и лустрация на кадрите произлезли до един от комунистическата партия и ДС,защото тези кадри генетично не могат да приемат морала,справедливостта и хуманността,като основни изисквания и правила в поведението и работата на всеки държавни и политик,както и на всеки гражданин в едно лишено от комунизъм общество.Очертава се тенденцията един поедин до един.Ако ние българите не сме в състояние да направим това,то с помощ от ЕС и най-вече от Германия тази мечта може да стане реалност.

 6. 6 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "seemly":

  Много правилна забележка ,най-много важаща за нашите комунистически агенти -банкери.Германската държава няма да остави нещо недогледано.Ние всички сме убедени,че промените в ЕС и в голяма степен в модерния свят са германско творение,подплатени с характерната за германеца здрава работа ,упоритост и манталитет на човек с христиански морал.

 7. 7 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 723 Разстроено

  Това(+още) трябваше да е нормална практика много отдавна!?
  Европа напредва с темпото на бавноразвиващ се ученик!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 8. 8 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "За да се подсигури отпускането на заеми за малките и средните предприятия (МСП), новите стандарти ще намалят номиналния риск, с който се оценяват тези заеми. "

  Грубо непазарно вмешателство в банкирането.

  Поради простотиите на правителствата всуе, малките предприятия, особено старт-ъпите са много, ама много рискови.

  Спират банкерите ги да спекулират с книжа, а ги тласкат да подценяват риска и да се превръщат във венчър капиталисти.

  Стандартите, дето си ги измисляте, не намаляват риска, нещастни дебелогъзи чиновници.
  Егати сбърканата история.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK