Европарламентът спря предложението за по-високи цени на въглеродните квоти

Някои от евродепутатите подчертаха, че повишаването на цената на въглерода ще увеличи сметките за ток на европейците.

© Reuters

Някои от евродепутатите подчертаха, че повишаването на цената на въглерода ще увеличи сметките за ток на европейците.Избори 2022

Евродепутатите гласуваха днес срещу замразяването на търговете за разпределяне на квотите за въглеродни емисии, както и да се повиши цената на "разрешителните за замърсяване" на ЕС. Мнозинството заяви, че намесата в доставката на кредити ще подкопае доверието в Схемата за търговия с емисии, предаде пресслужбата на Европейския парламент.


Миналата година Европейската комисия постави началото на план с надеждата, че ако намали броя на кредитите за замърсяване, които са налични според схемата, тяхната цена ще се покачи. При повишена цена пък би било финансово по-привлекателно да се инвестира в нови чисти технологии.


Освен това цените на квотите се сринаха заради намаляването на промишленото производство в ЕС в резултат на продължаващата икономическа криза. От 30 евро на тон през 2008 г. цените на квотите паднаха до 2.8 евро. През 2011 г. 955 млн. квоти в ЕС се оказаха излишни.
С много малко мнозинство обаче Европарламентът отхвърли предложението да се замразят 900 млн. тона кредити за емисии на въглероден диоксид през 2013 - 2015 г.


Според евродепутатите са необходими по-дълбоки реформи на схемата за търговия с емисии и евентуална намеса в доставката на кредити ще подкопае доверието на участниците в схемата. Някои от тях подчертаха, че повишаването на цената на въглерода ще навреди на конкурентоспособността на европейската индустрия и ще увеличи сметките за ток на европейците.


От своя страна поддръжниците на идеята настояха, че свръхдоставката на кредити трябва да бъде коригирана, за да може схемата да функционира правилно. Те казаха, че по-високите цени на въглерода ще катализират преминаването на ЕС към зелена икономика, като стимулират инвестициите и иновациите.


Еврокомисарят по действията за климата Кони Хедегор изрази съжалението си за позицията на Европарламента. Тя отново подчерта мнението Еврокомисията, че Европа се нуждае от ефективен пазар на въглеродни емисии, за да се справи с климатичните цели и да провокира иновации.


Български реакции


Веднага след гласуването в пленарната зала в Страсбург българският евродепутат от групата на социалистите Ивайло Калфин изпрати своята позиция по въпроса, с която обяви, че Европарламентът е спрял ново поскъпване на тока в ЕС.


"Подобно действие би имало за резултат повишаването на цените на електричеството в България, което за мен е неприемливо и аз не мога да го подкрепя", заяви той, гласувайки против законодателството.


Срещу предложението на Еврокомисията се е обявила и Надежда Нейнски (ЕНП) със същия аргумент – изтеглянето на квоти изкуствено би повишили цените на тока в ЕС.


"В момент, в който трябва да се освободим от кроссубсидиите в енергетиката и да продължим въвеждането на пазарни механизми, изкушаването в манипулиране на пазара няма да подобри процеса на ценообразуване в България и да донесе дългосрочен позитивен социален ефект", подчерта тя.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK