Комисия в Европарламента ще обсъди въпроса с подслушванията в България

Целта на заседанието е да реши как да процедира по-нататък Европарламентът по проблема.

© Reuters

Целта на заседанието е да реши как да процедира по-нататък Европарламентът по проблема.Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще обсъжда днес дали да включи в дневния си ред скандала с незаконните подслушвания в България.


Решението ще бъде взето на закрито заседание на координаторите на различнте политически групи и ръководството на комисията. Целта е да се реши как да процедира по-нататък Европарламентът по проблема. Дали той да влезе в открито заседание на комисия или в пленарна сесия, дали по него да има дебат или резолюция.


По информация на БНР се очертава мнозинство в подкрепа на подобни дискусии, заради възможните нарушения на човешки права и европейски стандарти.
Да се обсъдят подслушванията в България реши на 18 април председателският съвет на Европарламента, който включва неговото ръководство и лидерите на политически групи.


Въпросът вече беше коментиран от водещи политически фигури от Европарламента. Първо председателят на групата на социалистите и демократите в институцията Ханес Свобода призова за оставката на бившия вицепремиер Цветан Цветанов, чието име беше замесено в скандала. Няколко дни по-късно председателят на ЕНП Жозеф Дол пък защити ГЕРБ и настоя скандалът да не влиза в евроинституциите.


Междувременно евродепутатите от ГЕРБ изразиха надежда комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи на Европарламента да не бъде използвана за злоупотреба дни преди изборите в България, предаде БТА. Пред български журналисти те отбелязаха, че има опасност въпросът с подслушванията да залегне в дневния ред на парламентарната комисия за 6-7 май.


Председателят на българската делегация в ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев коментира, че е недопустимо разискването на тема, предмет на незавършила проверка. Според него това показва, че някои евродепутати не се притесняват да злепоставят България и да рушат доверието в нея на основата на слухове и текущи проверки по анонимни сигнали.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK