Евродепутатите настояха за годишен мониторинг на медиите в ЕС

Медийните реформи и плурализъм трябва да бъдат предмет на наблюдение във всички страни от ЕС, смятат евродепутатите

© Цветелина Белутова, Капитал

Медийните реформи и плурализъм трябва да бъдат предмет на наблюдение във всички страни от ЕС, смятат евродепутатитеПромените в медийните закони на държавите членки и намесата на правителствата в работата на медиите трябва да бъдат предмет на ежегодно наблюдение от Европейския съюз, се казва в резолюция, гласувана от Европейския парламент днес.


В документа се обръща особено внимание на разширяването на обхвата на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, като целта е максималното зачитане на медийната свобода и плурализъм, съобщиха от пресслужбата на институцията.


Медийните реформи и плурализъм трябва да бъдат предмет на наблюдение във всички страни от ЕС, а резултатите да се публикуват в годишни доклади с предложения за действие, се казва в резолюцията, подготвена от Ренате Вебер (АЛДЕ, Румъния). Контролът трябва да се осъществява от Европейската комисия, Агенцията за основните права и Центърът за медиен плурализъм и свобода към Европейския университетски институт.
Защита на журналисти от заплахи


Европарламентът си поставя за цел да защити независимостта на журналистите от вътрешен натиск – от страна на издателите и собствениците на медии – и от външен натиск – от политически или икономически лобита. Хартите, или "кодексите за поведение", са от критично значение за независимостта на редактори и журналисти. Те възпрепятстват собствениците, правителствата или други намесващи се в медийното съдържание страни, се подчертава в текста.


Евродепутатите призоваха ЕС и държавите членки да подкрепят разследващата журналистика, тъй като тя допринася за демокрацията и разкрива криминални дейния. Етичната журналистика също трябва да бъде насърчавана в ЕС, като регулаторните органи трябва да бъдат независими и създадени от самия медиен сектор.


Ревизия на директивата


Проекторезолюцията се застъпва за разширяване на обхвата на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги за максимално спазване на основното право на свобода на словото и информацията, медийната свобода и плурализъм.


В подобрената директива трябва да се включат правила за прозрачността на собствеността на медиите, медийната концентрация и конфликтите на интереси. Нужни са правила и за представянето на политическа информация чрез всички аудиовизуални медии, за да се гарантира равен достъп на различните политически участници, мнения и гледни точки, "особено по време на избори и референдуми", заявиха евродепутатите.


Независимост на ръководителите на обществените медии


Ръководителите на обществените медии, управителните бордове, медийните съвети и регулаторните органи трябва да бъдат избирани въз основа на заслугите и опита им, а не по политически и партийни критерии, заяви Европарламентът. Държавите членки трябва да заложат гаранции за опазване на независимостта на тези органи от политическо влияние.


Несигурността на работното място


Евродепутатите изискват от Еврокомисията да установи как кризата и несигурността на пазара на труда се отразяват на журналистиката, за да може да се ограничи тяхното негативно въздействие върху свободата на медиите.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Да видим ще могат ли да го закачат и най-вече ще намерят ли добри основания. Интересно доколко точно ние сме част от повода за подобно предложение. Малко все едно точно за нашата ситуация ми звучи да е писано.

  Между другото Директивата е ДАВМУ

 2. 2 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 531 Весело

  Няма нужда бе ЕС,те медиите и без рестриктивни закони се автоцензурират в полза на най-силният!

 3. 3 Профил на army
  army
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Тоест вече ще си имаме ЕВРОПЕЙСКА ДИКТАТУРА по всички законови директиви!

 4. 4 Профил на stanislav84_84
  stanislav84_84
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "army":

  Имаш право. Тоест ще си концентрират цялата "борса" в борд на управление!

 5. 5 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Крайно време е! Медиите не са независими! Но тяхната зависимост не е от държавни институции, а от партийни и икономически кръгове! Отдавна не спазват етичния кодекс на журналиста! Имаме очевадни партийни пристрастия във големи медии и топ медийни лица. Това е недопустимо, но факт!

  goblenka
 6. 6 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#2] от "pilis":

  Много вярно за съжаление.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 7. 7 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Медиите трябва да са свободни, обективни, да имат морал / имам в предвид да не използват силата си репресивно срещу когото и да било, оронвайки реномето му, да не нахлуват нежелани в личното пространство /, да носят отговорност за истинноста и обективността на материалите си! За жалост, те са просто едно средство за пропаганда на совите собственици, или на който си плати.

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK